Prawda

Sobota, 18 maja 2024 - 18:09

« Poprzedni Następny »


Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO


Joan Conrow 2022-04-07


“GMO zostały niesłusznie stygmatyzowane, prawda?”


Tak powiedział mężczyzna około trzydziestki z miłym wyrazem twarzy, kiedy ugryzł genetycznie modyfikowaną papaję i wysłuchał naszej opowieści, jak te papaje uratowały drobnych farmerów na Hawajach przed bankructwem z powodu wirusa pierścieniowej plamistości papai.  


Różne wersje tego komentarza powtarzało wiele osób spośród tysięcy ludzi, którzy zatrzymali się, by skosztować genetycznie modyfikowane jabłka, ananasy i papaje, jakie rozdawaliśmy z naszego wozu ze modyfikowaną żywnością na Washington Mall w zeszłym tygodniu.


“Rozumiem” – powiedział nastolatek, który zajadał się nieciemniejącymi jabłkami Arctic Apples, które stworzono, by zredukować marnowanie żywności.


“Naukowe owoce!” wykrzyknęła młoda kobieta po wysłuchaniu naszego wyjaśnienia, jak użyto narzędzi biotechnologii do wprowadzenia cech takich jak odporność na wirusa u papai oraz różowy kolor i wyższą zawartość likopenu w ananasie.


“To jest super” – oznajmiła inna młoda kobieta.


“Jak oni to robią?” – zapytał mężczyzna w średnim wieku.


“Magia nauki” – zachwycała się starsza para.


Najczęściej zadawanym pytaniem było: “Gdzie mogę je kupić? Czy są w sklepach?”


Niestety, żaden z owoców, które rozdawaliśmy, nie jest powszechnie dostępny. Jabłka, hodowane w stanie Waszyngton, powoli podbijają wschód w miarę rozszerzania produkcji. Ananasy pozostają kosztowną nowością i są w sprzedaży internetowej, a okazjonalnie w dużych sieciach handlowych. Papaja, hodowana na Hawajach, jest głównie konsumowana na miejscu, choć trochę wysyła się do Japonii i na Zachodnie Wybrzeże.


Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.

Mieliśmy kilku przeciwników, jak grupa osób z Hawajów, która oznajmiła, że nie będą jeść pysznych, pomarańczowych owoców, powszechnie dostępnych w ich sklepach, ponieważ „nie są naturalne”.


W rzeczywistości Matka Natura modyfikowała rośliny na długo zanim wyewoluowali ludzie, używając do tego Agrobacterium tumefaciens — tej samej bakterii, której używają naukowcy do tworzenia genetycznie modyfikowanych (GM) roślin. Niedawne badania pokazują, że mniej więcej jedna na 20 kwitnących roślin jest naturalnie transgeniczna, czyli jest GMO.  


Inny mężczyzna także odmówił spróbowania, mówiąc, że “nigdy nie jem tego, czego nie jadła babcia”. No cóż, zależnie od wieku babci, to by obejmowało wszystko od wegańskiego sera i pizzy do hamburgerów i napojów energetycznych. Może więc ten standard wymaga uaktualnienia.


Zdecydowana większość ludzi mówiła, że tak, chcą skosztować owoców GMO. A po skosztowaniu ich reakcją było „tak, tak, tak!”


Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  
Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  

Matki, czy to z niemowlętami w wózkach, z małymi dziećmi trzymanymi za rękę, lub stadkiem nastolatków, były szczególnie entuzjastyczne – jedne zadowolone z perspektywy, że nie będą musiały w specjalny sposób pakować pokrojonego jabłka dla dziecka do szkoły, żeby nie zbrązowiało; inne, ponieważ ich dzieci z zadowoleniem zajadały się owocami.


Zastanawiałam się, czy wpływ Zen Honeycutt [amerykańska aktywistka przeciwko GMO,  gardłująca za żywnością organiczną] i jej organizacji „Moms Across America” zamierał – a może nigdy nie był tak wielki, jak twierdziła.


Monitorowanie i badanie mediów przez Alliance for Science raz za razem pokazywało, że jest bardzo niewielu aktywistów anty-GMO, ale są bardzo wrzaskliwi. Reprezentują margines, a większość Amerykanów albo nie ma zdania, albo wiedzą bardzo mało o GMO. 


Wielokrotnie widzieliśmy potwierdzenie tego w pytaniach i komentarzach podczas naszych dwóch dni na Washington Mall.


“Dlaczego oni mówią, że to takie złe?” – zapytał pewien mężczyzna niemal konspiracyjnym szeptem, kiedy on, jego żona i troje dzieci kosztowali owoce i uznali je za bardzo smaczne.


Przez głowę przebiegło mi wiele odpowiedzi na to pytanie: miliony dolarów zebrane w datkach przez grupy przeciwników GMO dzięki modelowi wzmacniania konfliktu, który wymaga, ciągłego podsycania rozszalałej debaty; budowie całego systemu, który zachęca grupy takie jak Earthjustice i Center for Food Safety do pozywania rządowych agencji w sprawie GMO, ponieważ mogą odzyskać koszty adwokackie zgodnie z Equal Access to Justice Act [Ustawa o równym dostępie do prawa]; negatywne kampanie organizacji US Right to Know finansowanej przez przemysł organiczny; świadome ignorowanie naukowego konsensusu w sprawie bezpieczeństwa GMO.


Dałam prostą odpowiedź: “Jest wiele dezinformacji szerzonej o GMO”.


“A więc nie powinienem kupować rzeczy, które mówią ‘bez GMO’?” – zapytał starszy mężczyzna.


“Tylko, jeśli chce pan płacić więcej za marketingową sztuczkę, która jest oparta na strachu i dezinformacji” – odpowiedziałam, wiedząc, że Non-GMO Project żąda opłat od producentów żywności za tę etykietkę – nawet kiedy nie ma wersji GMO danego produktu – a producenci przenoszą koszty na konsumentów.   


Kilka osób chciało dłuższej pogawędki. Pewna studentka powiedziała, że na zajęciach omawiano GMO; czy może ze mną pomówić o argumentach przeciwko?


Jasne. Nie, GMO nie podnoszą użycia pestycydów; w rzeczywistości rośliny uprawne Bt zmniejszają to użycie. Nie, to nie są wszystko produkty korporacji; papaję stworzył Cornell University. Tak, farmerzy mogą ponownie sadzić ziarna, chociaż, tak samo jak większość farmerów, którzy używają hybryd, wolą kupować co roku nowe nasiona, żeby zapewnić, że nie zgubią się pożądane cechy. Nie, wielkie firmy nie kontrolują wszystkich patentów; dla produktów takich jak wspięga wężowata GMO i bakłażan GMO podarowały technologię.   


Inni chcieli wiedzieć, jak działa ta technologia, pytali o to, jakie jeszcze rośliny są tworzone.  


No cóż, trwają prace nad super odżywczą zieloną sałatą; nad roślinami, które potrafią lepiej wiązać dla siebie azot, redukując potrzebę nawozów; nad słodszymi i bezpestkowymi jagodami; nad ryżem o zmniejszonej emisji metanu; nad rozmaitymi odpornymi na klimat cechami w podstawowych roślinach uprawnych; nad niewywołującymi alergii orzeszkami ziemnymi, żeby wyliczyć tylko kilka.


“A co z nieciemniejącym awokado?” – zapytała jednak z kobiet. „Czy możecie tak zmodyfikować warzywa, by smakowały jak mięso?” – zapytał jeden z mężczyzn. “A co z gruszkami, żeby mogły poleżeć dłużej?” – dowiadywał się inny. „Czy możecie zmodyfikować moje dzieciaki, żeby zlikwidować nieznośne zachowanie?” – żartował ojciec, bezskutecznie próbujący zapanować nad piątką swoich dzieci.  


Biotechnologia może wiele, by pomóc w sprawie palących kwestii, jakie stoją dzisiaj przed produkcją żywności – jeśli tylko damy jej szansę. Społeczeństwo, jeśli sądzić po próbce około dwóch tysięcy ludzi z wszystkich grup wieku, ras i narodowości, którzy z ciekawością i zachwytem podchodzili do naszego wozu „Modify”, z pewnością wydaje się chętne.


Minister rolnictwa Tom Vilsack i wiceminister rolnictwa dr Jewel H. Bronaugh, którzy zatrzymali się przy naszym stoisku, i chwalili zarówno dobry smak owoców, jak pracę uniwersytetów prowadzących biotechnologiczne badania, z pewnością to rozumieją.


Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 
Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 

Nauczyciel, który podziękował nam za nasze starania popularyzacji nauki i wziął nasz materiał edukacyjny, żeby pokazać to swoim uczniom, z pewnością był z nami na pokładzie.


A młodzi ludzie, którzy wychowali się z technologią i stoją przed perspektywą ocieplenia klimatu, wydawali się całkowicie skłonni do zaakceptowania przyszłości z żywnością GMO.


Nie jest łatwo przezwyciężyć ziarna nieufności, strachu i fałszu, które aktywiści siali przez dziesięciolecia, od kiedy wprowadzono technologię GMO. Powoli jednak i pewnie, krok za krokiem chyba wygrywamy tę zakłamaną wojnę prowadzoną przeciwko uprawom GMO.  


“Nie zasługują na to, by je demonizowano – oznajmił nastolatek. – To jest niesłuszne”.


Zdjęcie: Anna Garber Hammond mówi o owocach GMO przed wozem z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Zdjęcie: Alliance for Science


Modified: Destigmatizing GMO’s one bite at a time

Alliance for Science, 28 marca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Joan Conrow

Amerykańska dziennikarka specjalizująca się w sprawach środowiska, biotechnologii I rolnictwa w krajach trzeciego świata. Przez 30 lat pracowała na Hawajach, Obecnie jest   dyrektorką Alliance for Science.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Doskonała metoda Marek Eyal 2022-04-07


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk