Prawda

Niedziela, 5 maja 2024 - 04:11

« Poprzedni Następny »


Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO


Joan Conrow 2022-04-07


“GMO zostały niesłusznie stygmatyzowane, prawda?”


Tak powiedział mężczyzna około trzydziestki z miłym wyrazem twarzy, kiedy ugryzł genetycznie modyfikowaną papaję i wysłuchał naszej opowieści, jak te papaje uratowały drobnych farmerów na Hawajach przed bankructwem z powodu wirusa pierścieniowej plamistości papai.  


Różne wersje tego komentarza powtarzało wiele osób spośród tysięcy ludzi, którzy zatrzymali się, by skosztować genetycznie modyfikowane jabłka, ananasy i papaje, jakie rozdawaliśmy z naszego wozu ze modyfikowaną żywnością na Washington Mall w zeszłym tygodniu.


“Rozumiem” – powiedział nastolatek, który zajadał się nieciemniejącymi jabłkami Arctic Apples, które stworzono, by zredukować marnowanie żywności.


“Naukowe owoce!” wykrzyknęła młoda kobieta po wysłuchaniu naszego wyjaśnienia, jak użyto narzędzi biotechnologii do wprowadzenia cech takich jak odporność na wirusa u papai oraz różowy kolor i wyższą zawartość likopenu w ananasie.


“To jest super” – oznajmiła inna młoda kobieta.


“Jak oni to robią?” – zapytał mężczyzna w średnim wieku.


“Magia nauki” – zachwycała się starsza para.


Najczęściej zadawanym pytaniem było: “Gdzie mogę je kupić? Czy są w sklepach?”


Niestety, żaden z owoców, które rozdawaliśmy, nie jest powszechnie dostępny. Jabłka, hodowane w stanie Waszyngton, powoli podbijają wschód w miarę rozszerzania produkcji. Ananasy pozostają kosztowną nowością i są w sprzedaży internetowej, a okazjonalnie w dużych sieciach handlowych. Papaja, hodowana na Hawajach, jest głównie konsumowana na miejscu, choć trochę wysyła się do Japonii i na Zachodnie Wybrzeże.


Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.

Mieliśmy kilku przeciwników, jak grupa osób z Hawajów, która oznajmiła, że nie będą jeść pysznych, pomarańczowych owoców, powszechnie dostępnych w ich sklepach, ponieważ „nie są naturalne”.


W rzeczywistości Matka Natura modyfikowała rośliny na długo zanim wyewoluowali ludzie, używając do tego Agrobacterium tumefaciens — tej samej bakterii, której używają naukowcy do tworzenia genetycznie modyfikowanych (GM) roślin. Niedawne badania pokazują, że mniej więcej jedna na 20 kwitnących roślin jest naturalnie transgeniczna, czyli jest GMO.  


Inny mężczyzna także odmówił spróbowania, mówiąc, że “nigdy nie jem tego, czego nie jadła babcia”. No cóż, zależnie od wieku babci, to by obejmowało wszystko od wegańskiego sera i pizzy do hamburgerów i napojów energetycznych. Może więc ten standard wymaga uaktualnienia.


Zdecydowana większość ludzi mówiła, że tak, chcą skosztować owoców GMO. A po skosztowaniu ich reakcją było „tak, tak, tak!”


Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  
Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  

Matki, czy to z niemowlętami w wózkach, z małymi dziećmi trzymanymi za rękę, lub stadkiem nastolatków, były szczególnie entuzjastyczne – jedne zadowolone z perspektywy, że nie będą musiały w specjalny sposób pakować pokrojonego jabłka dla dziecka do szkoły, żeby nie zbrązowiało; inne, ponieważ ich dzieci z zadowoleniem zajadały się owocami.


Zastanawiałam się, czy wpływ Zen Honeycutt [amerykańska aktywistka przeciwko GMO,  gardłująca za żywnością organiczną] i jej organizacji „Moms Across America” zamierał – a może nigdy nie był tak wielki, jak twierdziła.


Monitorowanie i badanie mediów przez Alliance for Science raz za razem pokazywało, że jest bardzo niewielu aktywistów anty-GMO, ale są bardzo wrzaskliwi. Reprezentują margines, a większość Amerykanów albo nie ma zdania, albo wiedzą bardzo mało o GMO. 


Wielokrotnie widzieliśmy potwierdzenie tego w pytaniach i komentarzach podczas naszych dwóch dni na Washington Mall.


“Dlaczego oni mówią, że to takie złe?” – zapytał pewien mężczyzna niemal konspiracyjnym szeptem, kiedy on, jego żona i troje dzieci kosztowali owoce i uznali je za bardzo smaczne.


Przez głowę przebiegło mi wiele odpowiedzi na to pytanie: miliony dolarów zebrane w datkach przez grupy przeciwników GMO dzięki modelowi wzmacniania konfliktu, który wymaga, ciągłego podsycania rozszalałej debaty; budowie całego systemu, który zachęca grupy takie jak Earthjustice i Center for Food Safety do pozywania rządowych agencji w sprawie GMO, ponieważ mogą odzyskać koszty adwokackie zgodnie z Equal Access to Justice Act [Ustawa o równym dostępie do prawa]; negatywne kampanie organizacji US Right to Know finansowanej przez przemysł organiczny; świadome ignorowanie naukowego konsensusu w sprawie bezpieczeństwa GMO.


Dałam prostą odpowiedź: “Jest wiele dezinformacji szerzonej o GMO”.


“A więc nie powinienem kupować rzeczy, które mówią ‘bez GMO’?” – zapytał starszy mężczyzna.


“Tylko, jeśli chce pan płacić więcej za marketingową sztuczkę, która jest oparta na strachu i dezinformacji” – odpowiedziałam, wiedząc, że Non-GMO Project żąda opłat od producentów żywności za tę etykietkę – nawet kiedy nie ma wersji GMO danego produktu – a producenci przenoszą koszty na konsumentów.   


Kilka osób chciało dłuższej pogawędki. Pewna studentka powiedziała, że na zajęciach omawiano GMO; czy może ze mną pomówić o argumentach przeciwko?


Jasne. Nie, GMO nie podnoszą użycia pestycydów; w rzeczywistości rośliny uprawne Bt zmniejszają to użycie. Nie, to nie są wszystko produkty korporacji; papaję stworzył Cornell University. Tak, farmerzy mogą ponownie sadzić ziarna, chociaż, tak samo jak większość farmerów, którzy używają hybryd, wolą kupować co roku nowe nasiona, żeby zapewnić, że nie zgubią się pożądane cechy. Nie, wielkie firmy nie kontrolują wszystkich patentów; dla produktów takich jak wspięga wężowata GMO i bakłażan GMO podarowały technologię.   


Inni chcieli wiedzieć, jak działa ta technologia, pytali o to, jakie jeszcze rośliny są tworzone.  


No cóż, trwają prace nad super odżywczą zieloną sałatą; nad roślinami, które potrafią lepiej wiązać dla siebie azot, redukując potrzebę nawozów; nad słodszymi i bezpestkowymi jagodami; nad ryżem o zmniejszonej emisji metanu; nad rozmaitymi odpornymi na klimat cechami w podstawowych roślinach uprawnych; nad niewywołującymi alergii orzeszkami ziemnymi, żeby wyliczyć tylko kilka.


“A co z nieciemniejącym awokado?” – zapytała jednak z kobiet. „Czy możecie tak zmodyfikować warzywa, by smakowały jak mięso?” – zapytał jeden z mężczyzn. “A co z gruszkami, żeby mogły poleżeć dłużej?” – dowiadywał się inny. „Czy możecie zmodyfikować moje dzieciaki, żeby zlikwidować nieznośne zachowanie?” – żartował ojciec, bezskutecznie próbujący zapanować nad piątką swoich dzieci.  


Biotechnologia może wiele, by pomóc w sprawie palących kwestii, jakie stoją dzisiaj przed produkcją żywności – jeśli tylko damy jej szansę. Społeczeństwo, jeśli sądzić po próbce około dwóch tysięcy ludzi z wszystkich grup wieku, ras i narodowości, którzy z ciekawością i zachwytem podchodzili do naszego wozu „Modify”, z pewnością wydaje się chętne.


Minister rolnictwa Tom Vilsack i wiceminister rolnictwa dr Jewel H. Bronaugh, którzy zatrzymali się przy naszym stoisku, i chwalili zarówno dobry smak owoców, jak pracę uniwersytetów prowadzących biotechnologiczne badania, z pewnością to rozumieją.


Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 
Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 

Nauczyciel, który podziękował nam za nasze starania popularyzacji nauki i wziął nasz materiał edukacyjny, żeby pokazać to swoim uczniom, z pewnością był z nami na pokładzie.


A młodzi ludzie, którzy wychowali się z technologią i stoją przed perspektywą ocieplenia klimatu, wydawali się całkowicie skłonni do zaakceptowania przyszłości z żywnością GMO.


Nie jest łatwo przezwyciężyć ziarna nieufności, strachu i fałszu, które aktywiści siali przez dziesięciolecia, od kiedy wprowadzono technologię GMO. Powoli jednak i pewnie, krok za krokiem chyba wygrywamy tę zakłamaną wojnę prowadzoną przeciwko uprawom GMO.  


“Nie zasługują na to, by je demonizowano – oznajmił nastolatek. – To jest niesłuszne”.


Zdjęcie: Anna Garber Hammond mówi o owocach GMO przed wozem z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Zdjęcie: Alliance for Science


Modified: Destigmatizing GMO’s one bite at a time

Alliance for Science, 28 marca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Joan Conrow

Amerykańska dziennikarka specjalizująca się w sprawach środowiska, biotechnologii I rolnictwa w krajach trzeciego świata. Przez 30 lat pracowała na Hawajach, Obecnie jest   dyrektorką Alliance for Science.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Doskonała metoda Marek Eyal 2022-04-07


Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk