Prawda

Poniedziałek, 20 maja 2024 - 13:09

« Poprzedni Następny »


BBC szerzy propagandę rolnictwa organicznego, a biedni na świecie cierpią


Henry Miller i Kathleen Hefferon 2023-10-13


Ilu ludzi na całym świecie żyje obecnie w biedzie? Bank Światowy podaje, że nieco ponad 9%, czyli około 720 milionów ludzi, utrzymuje się za mniej niż 2,15 dolara dziennie.

 

 



W Stanach Zjednoczonych, gdzie ubóstwo mierzy się inaczej, oszałamiające 10% populacji, czyli prawie 40 milionów ludzi, żyje poniżej progu ubóstwa.

 

A co z Wielką Brytanią? Około 20%, czyli 14 milionów obywateli, żyje w ubóstwie. To wielu ludzi, którzy nie mają bezpieczeństwa żywnościowego w jednym z najbogatszych krajów na świecie. Ale choć wiele społeczności rolniczych i naukowych rozumie zależności między praktykami rolniczymi, kosztami żywności i bezpieczeństwem żywnościowym, pracownicy BBC (British Broadcasting Corporation) wydają się nie mieć o tym pojęcia. 

 

BBC znalazła się pod ostrzałem zespołu doradców Science for a Sustainable Agriculture (SSA) za publikowanie wprowadzających w błąd, proorganicznych twierdzeń w swoich internetowych „Bitesize revision guides”, skierowanych specjalnie do studentów. SSA sprzeciwiła się twierdzeniom BBC, takim jak „ekologiczne mleko i wołowina są produkowane bez użycia antybiotyków”, „rolnicy ekologiczni… nie stosują pestycydów w swoich uprawach”; oraz „wielu rolników zwraca się w stronę rolnictwa organicznego, ponieważ konsumenci decydują się na zakup żywności wolnej od środków chemicznych”.



BBC musi brakować pracowników weryfikujących fakty. W rzeczywistości bowiem rolnicy ekologiczni używają pestycydów, a także innych substancji chemicznych. Według USDA, zgodnie z amerykańskimi przepisami dotyczącymi produktów ekologicznych, dozwolone są dziesiątki „substancji syntetycznych” i są one powszechnie stosowane w uprawie i przetwarzaniu upraw ekologicznych. Wiele z tych organicznych pestycydów jest bardziej toksyczna i powoduje większe szkody dla środowiska niż ich odpowiedniki stosowane w konwencjonalnym (nie organicznym) rolnictwie, zwłaszcza środki grzybobójcze, takie jak siarczan miedzi, który może zabijać pożyteczne owady i zwierzęta. Ponadto klasyczna publikacja autorstwa profesora Bruce’a Amesa i jego współpracowników z University of California wykazała, że 99,99% substancji pestycydowych w diecie człowieka to substancje występujące naturalnie w roślinach, które chronią je przed owadami. 

 

Strona internetowa BBC twierdzi dalej, że w porównaniu z rolnictwem organicznym rolnictwo konwencjonalne zmniejsza różnorodność biologiczną. Kolejne błędne stwierdzenie BBC. Rolnictwo organiczne, z zakazem zaawansowanych technologii, daje zmniejszone plony, średnio o około 20-40% mniejsze niż uprawy konwencjonalne. Oznacza to, że potrzeba więcej ziemi (i wody), aby zrekompensować te niskie plony, a zwiększone użytkowanie gruntów pod rolnictwo ekologiczne zmniejszy liczbę pozostałych dzikich miejsc. 

 

W krótkiej grafice BBC „Rolnictwo organiczne i żywność modyfikowana genetycznie” jest wiele przekłamań faktów. Jest tam stwierdzenie, że modyfikacja genetyczna „polega na używaniu przez rolników nasion zmienionych technikami naukowymi. W przeszłości rośliny udoskonalano poprzez krzyżowanie ich z lepszymi roślinami. Umożliwiło to rolnikom uprawę silnych roślin, które dawały duże plony na sprzedaż”.  

 

W rzeczywistości przez około sto lat wiele nowych odmian roślin stworzono w drodze mutagenezy – poddawanie nasion działaniu środków chemicznych lub promieniowana w celu wytworzenia mutacji – oraz szerokich krzyżówek (zwanych także „hybrydyzacją odległą”), która wykorzystuje sztuczne środki w celu przezwyciężenia naturalnej bariery rozmnażania. W ten sposób powstały rośliny uprawne, w tym słodki rubinowy grejpfrut i włoska pszenica durum (mutageneza); oraz truskawki, banany i mango (hybrydyzacja odległa). Podsumowując, wszystkie rośliny uprawne były w ten czy inny sposób „modyfikowane genetycznie” przez tysiąclecia, a najnowsze techniki – technologia rekombinacji DNA, interferencja RNA i edycja genów – są najbardziej precyzyjne i przewidywalne, a zatem bezpieczniejsze niż tradycyjna hodowla.

 



Jednak ugruntowana nauka nie wydaje się być domeną BBC. Są przekonani o rzekomych zaletach metod organicznych, co potwierdzają na  swojej stronie internetowej. 


ZALETY                                              WADYHodowanie wolnej od chemikaliów      Bardziej pracochłonne – wymaga od rolnika<br />żywności na zaspokojenie popytu          więcej czasu i wysiłku.<br />konsumentów. Zmniejsza zanieczyszczenie rzek           Rolnik musi mieć więcej umiejętności, by<br />z powodu braku chemicznych ścieków.  uprawiać gorszą glebę. Chroni faunę w rzekach.                          Produktywność na farmach organicznych<br />                                                                  jest niższa. 

ZALETY                                              WADY

Hodowanie wolnej od chemikaliów      Bardziej pracochłonne – wymaga od rolnika
żywności na zaspokojenie popytu          więcej czasu i wysiłku.
konsumentów.

 

Zmniejsza zanieczyszczenie rzek           Rolnik musi mieć więcej umiejętności, by
z powodu braku chemicznych ścieków.  uprawiać gorszą glebę.

 

Chroni faunę w rzekach.                          Produktywność na farmach organicznych
                                                                  jest niższa.

 



Są to szczególnie rażąco błędne twierdzenia, ponieważ jest dokładnie odwrotnie. Jak powiedziano wyżej, w rolnictwie ekologicznym wykorzystuje się środki chemiczne, z których wiele jest toksycznych, a stosowanie upraw bezpłużnych w rolnictwie konwencjonalnym skutkuje mniejszą erozją gleby i spływem chemikaliów do dróg wodnych i warstw wodonośnych oraz mniejszą emisją dwutlenku węgla do powietrza niż w przypadku rolnictwa organicznego. Podsumowując, prymitywne praktyki organiczne powodują większe obciążenia dla środowiska niż rolnictwo konwencjonalne. 

 

Doniesienia BBC są niewybaczalnie niechlujne, a wręcz kłamliwe. Chociaż proekologiczna propaganda, promująca gorsze techniki w rolnictwie, otrzymuje poparcie grup zwolenników i przemysłu organiczny, można oczekiwać wyższego standardu gromadzenia faktów od jednej z najbardziej znanych organizacji informacyjnych na świecie.

 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of California, Davis, opublikowane niedawno w „European Journal of Agricultural Economic”, powtwierdza raport z Walii i Anglii i dodaje dodatkowe problemyAutorzy badania ustalili, że z wielu powodów polityka publiczna wspierająca rozwój rolnictwa organicznego jako wykonalnego sposobu produkcji żywności przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju środowiskowego stawia w niekorzystnej sytuacji biedniejsze gospodarstwa domowe. 

 

  • Produkcja i marketing żywności organicznej „wiążą się z wyższymi kosztami jednostkowymi i/lub zmniejszonymi plonami w porównaniu z konwencjonalną alternatywą, a ponadto są produkowane i spożywane głównie w bogatszych krajach”. Innymi słowy, na droższą żywność mogą sobie pozwolić przede wszystkim konsumenci z bogatszych krajów, dysponujący większymi dochodami. 
  • W przypadku czterech głównych zbóż i nasion oleistych (pszenica, ryż, kukurydza i soja, które stanowią znaczną część światowego spożycia kalorii) zwiększenie powierzchni upraw organicznych z 3 do 15 procent spowodowałoby wzrost cen żywności dla konsumentów w biednych krajach aż o 6,3 procent.
  • W miarę wzrostu organicznego udziału gruntów w krajach bogatych ceny głównych upraw towarowych w krajach biednych wzrosły do tego stopnia, że „stanowią one znaczną łączną stratę dla konsumentów”. 

 

Podsumowując, rolnictwo organiczne powoduje, że zaopatrzenie w żywność jest droższe i bardziej niepewne, a praktykowane w biednych społeczeństwach naraża całą populację.

 

BBC nie musi łykać organicznej propagandy w całości

 

Twierdzenie zwolenników rolnictwa ekologicznego, powtarzane przez BBC, że rolnictwo organiczne przynosi korzyści biednym, jest nie tylko błędne, ale i okrutne. Szerokie jego propagowanie może promować rozszerzanie upraw organicznych, a tym samym zwiększenie areału potrzebnego do uprawy. To z kolei osłabiłoby zdolność do utrzymywania dzikich przestrzeni, ochrony różnorodności biologicznej i recyklingu dwutlenku węgla. 

 

Ceny żywności również wzrosłyby ze względu na niższe plony rolnictwa ekologicznego i niemożność uprawy roślin genetycznie modyfikowanych o wyższych plonach (które są czasami również bardziej pożywne i zrównoważone). 

 

To nie jest coś co „może się zdarzyć”, ale co się zdarzy. Weź pod uwagę otwierające oczy wnioski z klasycznego już badania z 2019 r. dotyczącego wpływu emisji gazów cieplarnianych, gdyby Anglia i Walia przeszła na produkcję w 100% ekologiczną. Na podstawie łatwo dostępnych publicznych danych przewidzieli 40% spadek produkcji żywności w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, co zapoczątkowałoby burzliwą sekwencję wydarzeń.

 

„Powierzchnia lądowa potrzebna do uzupełnienia niedoborów w produkcji krajowej jest prawie pięciokrotnie większa od obecnego obszaru lądowego za granicą wykorzystywanego do produkcji żywności dla Anglii i Walii”. Wzrósłby import, zwłaszcza z Ameryki Łacińskiej, gdzie wycinanie lasów w celu zaspokojenia potrzeb produkcyjnych doprowadziłoby do jeszcze większej emisji gazów cieplarnianych.

 

Ze względu na porównywalną nieefektywność produkcji organicznej, szczególnie w porównaniu z uprawą roślin genetycznie zmodyfikowanych, z których wiele nie wymaga uprawy roli uwalniającej węgiel, zakłócenia klimatyczne gwałtownie wzrosłyby. Kolejne badania wykazały, że niestabilność klimatyczna w nieproporcjonalnym stopniu spada na barki biednych.

 

Wszystkie te czynniki będą miały niekorzystny wpływ na dobrobyt najbiedniejszych na świecie konsumentów, także w bogatych enklawach w Wielkiej Brytanii, Europie i Ameryce Północnej. 

 

Rolnictwo organiczne i produkcja żywności, nie mówiąc już o całkowitych bzdurach w rodzaju organicznych pościeli i poduszek, to kolosalne i drogie oszustwo. 



Wystarczająco źle jest widzieć, jak dezinformacja trafia do zamożnych, ale groteskowe jest to, że konsumenci w biedniejszych krajach będą ponosić największy ciężar tej narcystycznej polityki. Wpływowe źródła informacji, takie jak BBC, powinny ponownie przemyśleć swoją kolaborację przy tym oszustwie. 


Link do oryginału: https://geneticliteracyproject.org/2023/09/28/as-the-bbc-spews-organic-farming-propaganda-the-worlds-poor-suffer/?mc_cid=e9811eecc6&;mc_eid=8d0a38d271

Genetic Literacy Project, 28 września 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Kathleen L. Hefferon –
wykłada mikrobiologię na Cornell University.

Henry Miller – lekarz i biolog molekularny związany z American Council on Science and Health. Dyrektor Biura Biotechnologii FDA.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


&#8222;Choroba&#8221; przywrócona przez Putina


&#8222;Przebudzeni&#8221;


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk