Prawda

Sobota, 18 maja 2024 - 11:45

« Poprzedni Następny »


Nieokrzesani goście


Athayde Tonhasca Júnior 2022-10-11


Jeśli wybralibyście się na zakupy owoców w krajach tropikalnych i na Florydzie (USA), moglibyście kupić owoce flaszowca łuskowatego (cukrowe jabłka - Annona squamosa). Ten pożywny, smaczny i aromatyczny owoc jest popularny w Indiach Zachodnich, a jego uprawa szybko rozwija się w wielu krajach. Być może zbyt szybko: flaszowiec łuskowaty stał się w niektórych miejscach rośliną inwazyjną.

Ceni się także pokrewne mu gatunki jako desery lub pokarm dla dzikich zwierząt, takie jak czerymoja (A. cherimola) – którą Mark Twain uważał za „najwyborniejszy owoc znany człowiekowi” – the aratikum (A. coricea) i atemoja, która jest hybrydą A. squamosa and A. cherimola.


Owoc Annona coricea © Etore.Santos, Wikimedia Commons.



Jedna cecha, która wyróżnia te rośliny, wraz z ponad 90% gatunków z ich rodziny (Annonaceae), spośród większości owoców uprawnych jest fakt, że są zapylane przez chrząszcze.


Jak głosi wieść, JBS Haldane (1892-1964), brytyjsko-indyjski genetyk, biolog ewolucyjny, matematyk i nie tylko, znalazł się w towarzystwie grupy teologów. Zapytany, czego można się dowiedzieć o Stwórcy, studiując jego dzieło, Haldane – ateista – podobno odpowiedział „nadmierne zamiłowanie do chrząszczy”. Rzeczywiście, Wielki Projektant musiałby być stronniczy w stosunku do rzędu Coleoptera, który jest jedną z najbardziej zróżnicowanych grup zwierząt na Ziemi. Przy ponad 400 tysiącach znanych gatunków, a z pewnością znacznie większej liczbie czekających na odkrycie, chrząszcze stanowią jeden z największych segmentów bioróżnorodności praktycznie każdego siedliska lądowego.


Uważa się, że różnorodność chrząszczy jest związana z wybuchową ekspansją roślin kwitnących w okresie kredy (145-65 milionów lat temu). Większa różnorodność roślin stworzyła więcej możliwości dla chrząszczy i innych owadów żywiących się tkanką roślinną. Wynikający z tego koewolucyjny wyścig zbrojeń – chemiczna i fizyczna obrona roślin kontra środki zaradcze ze strony chrząszczy żerujących na roślinach – pomógł zróżnicować rośliny i chrząszcze. Dziś około 50% wszystkich owadów roślinożernych to chrząszcze.


Wśród tych wczesnych roślinożerców, niektóre specjalizowały się w pyłkach – co nie jest łatwe, ponieważ pyłek jest ciężkostrawny. Uważa się, że te pionierskie melitofagi (zjadacze pyłków) były pierwszymi zapylaczami. Przemieszczając się z rośliny na roślinę, by żerować, przenosiły pyłek, umożliwiając w ten sposób zapładnianie roślin. Z czasem rolę głównych zapylaczy przejęły pszczoły, muchy i ćmy. Jednak niektóre rośliny, zwłaszcza bardzo starych linii, jak magnolie (Magnoliaceae), zachowały kantarofilię – od greckiego kántharos (chrząszcz) i philos (kochający), oznacza to zapylanie przez chrząszcze. W tej formie zapylania dobrze reprezentowane są również flaszowcowate (Annonaceae), obrazkowate (Araceae), palmy (Arecaceae) i storczykowate (Orchidaceae).


Chrząszcze Mordellistena cervicalis
 na kwiecie magnolii © Beatriz Moisset, Wikimedia Commons:



Chrząszcze nie mają elegancji ani powściągliwości ćmy popijającej nektar lub pszczoły zbierającej pyłek. Przedzierają się przez kwiat, pochłaniając pyłek (niektóre jedzą również nektar i płatki), często rozsypując więcej ziaren niż je zjadając, wypróżniając się po drodze. Dlatego nazywa się je zapylaczami „bałaganu i gleby”. I lubią ociągać się. Podczas gdy większość owadów zapylających pozostaje na kwiatach tylko na czas zebrania pyłku lub nektaru, chrząszcze zwykle nie spieszą się: mogą pozostać na swoim miejscu przez wiele godzin lub dni. Chrząszcz kwiatowy Carpophilus mutilatus, jeden z głównych zapylaczy atemoji, przebywa w kwiatach do 22 godzin.


Skarabeusz żeruje na Encelia californica © Marshal Hedin, Creative Commons.



Rośliny przystosowały się do tych nieokrzesanych i destrukcyjnych gości poprzez ewolucję grubych lub skórzastych części kwiatów i obfitych ilości pyłku, aby zrekompensować straty spowodowane konsumpcją i rozsypywaniem. Zachęcają chrząszcze do pozostania: ich kwiaty mają zwykle działki kielicha i płatki zakrzywione do wewnątrz, tworząc komorę do zapylania, która jest ciemną, bezpieczną i przytulną przestrzenią, gdzie chrząszcze mogą igrać do syta. Ale to nie wszystko: większość kwiatów kantarofilnych wytwarza mocne perfumy, które ludzie opisują jako pikantne, słodkie, piżmowe lub przypominające przejrzałe owoce – a więc nie do odparcia dla niektórych chrząszczy. Wiele z tych kwiatów jest również termogenicznych – wytwarzają ciepło – kiedy otwierają się i stają się funkcjonalne (okres kwitnienia). Ciepły kwiat z łatwością rozprasza zapachy i wita chrząszcze uciekające przed zimnem.


Kwiat flaszowca miękkociernistego (Annona muricata) © Ton Rulkens, Wikimedia Commons:



Większość roślin kantarofilnych nie zdobyłaby nagrody na pokazie kwiatów, ale mniejsza o nasze preferencje estetyczne; ich celem jest nagradzanie stworzeń, które pomagają im się rozmnażać. Chrząszcze łyszczynkowate (Nitidulidae), chrząszcze kózkowate (Cerambycidae), chrząszcze stonkowate (Chrysomelidae), chrząszcze kusakowate (Staphylinidae), chrząszcze poświętnikowate (Scarabeidae), chrząszcze schylikowate (Mordellidae), chrząszcze sprężykowate (Elateridae), chrząszcze oleicowate (Meloidae), chrząszcze ryjkowcowate (Curculionidae) są mile widziane, z miejscem do żerowania, kopulacji i schronienia przed pogodą i drapieżnikami. Wielu z tych gości jest owłosionych, więc przy odrobinie szczęścia niektóre drobiny pyłku przyczepiają się do ich ciał i są przenoszone na inny kwiat.


Kwiat Annona coriacea z usuniętym zewnętrznym płatkiem, aby odsłonić Cyclocephala ohausiana żerującego w komorze kwiatowej © Costa i in., 2017. PLOS ONE 12(2): e0171092.:



Rośliny, które do zapylania polegają na chrząszczach, są bardziej powszechne w regionach tropikalnych i śródziemnomorskich oraz na obszarach półpustynnych, takich jak Republika Południowej Afryki i południowa Kalifornia. Ale regiony umiarkowane mają swoją porcję gatunków kantarofilnych, takich jak nawłoć (Solidago spp.), lilie wodne (Nymphaeaceae) i jarzębina (Sorbus aucuparia).


Jarzębina ma głębokie korzenie w folklorze celtyckim, głównie dzięki jaskrawoczerwonym jagodom, które od dawna kojarzą się z duchami i wszystkimi rzeczami magicznymi. Jarzębina jest wszechobecnym elementem brytyjskiego krajobrazu i ma do odegrania znaczącą rolę ekologiczną.

 

Liście i jagody jarzębiny © Jonik, Wikimedia Commons:



Słodko pachnące kwiaty jarzębiny przyciągają wiele owadów, ale wydaje się, że są one zapładniane głównie przez chrząszcze. Powstałe jagody są zjadane przez różne ptaki; w rzeczywistości jarzębina jest jednym z najważniejszych źródeł pożywienia dla ptaków owocożernych w północnej Europie. W niektórych latach jarzębiny wytwarzają duże ilości nasion (ekolodzy roślin nazywają te epizody „masting”), a w innych bardzo mało lub prawie wcale. Nieregularna dostępność jagód jarzębiny ma daleko idące konsekwencje. Rozmieszczenie i liczebność gili zwyczajnych (Pyrrhula pyrrhula) w częściach regionu Skandynawii (Norwegia, Szwecja, Finlandia i Dania) są zsynchronizowane z obfitością owoców jarzębiny, a na przybywanie kwiczołów (Turdus pilaris) i droździków (T. iliacus) do Wielkiej Brytanii wpływa malejąca podaż jagód jarzębiny w Skandynawii i Europie kontynentalnej na początku zimy.


Kwiczoł żerujący na jarzębinie © Kim Hansen , Wikimedia Commons:



Biorąc pod uwagę liczbę gatunków chrząszczy i prawdopodobnie znacznie większą liczbę, która nie została jeszcze opisana, lista roślin kantarofilnych z pewnością będzie się powiększać, gdy dowiemy się więcej o tych niewyrafinowanych, nieokrzesanych gościach kwiatów.


Poczciwy, porośnięty kwiatami garbus, nazywany przez Anglosasów beetle (chrząszcz) odwiedzający Jardin Botanique de Montréal. © Ewok Slayer, Wikimedia Commons:



Biorąc pod uwagę liczbę gatunków chrząszczy i prawdopodobnie znacznie większą liczbę, która nie została jeszcze opisana, lista roślin kantarofilnych z pewnością będzie się powiększać, gdy dowiemy się więcej o tych niewyrafinowanych, nieokrzesanych gościach kwiatów.


Poczciwy, porośnięty kwiatami garbus, nazywany przez Anglosasów beetle (chrząszcz) odwiedzający Jardin Botanique de Montréal. © Ewok Slayer, Wikimedia Commons:

 

Readers’ wildlife photos

Why Evolution Is True, 3 października 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

* Athayde Tonhasca Júnior jest brytyjskim entomologiem.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk