Prawda

Czwartek, 16 maja 2024 - 08:04

« Poprzedni Następny »


Amerykańscy aktywiści na rzecz niedożywienia w Ugandzie


Isaac Ongu 2016-03-01


Uganda w zeszłym tygodniu została zauważona przez amerykańską prasę z powodu badań prowadzonych przez Iowa State University, które dotyczą genetycznie modyfikowanych bananów z wysoką zawartością prowitaminy A.

Najbardziej zauważalna była mobilizacja niewinnych, dobrze odżywionych studentów amerykańskich, którzy protestowali przeciwko owocom, które mogłyby pomóc niewinnym, źle odżywionym dzieciom i ciężarnym matkom ugandyjskim oraz spowodować uniknięcie schorzeń związanych z niedoborem witaminy A.


Studenci i aktywiści zbierali podpisy i protestowali przeciwko planowanemu badaniu, które obejmowało podanie studentom-wolontariuszom zmodyfikowanych bananów, żeby zobaczyć, czy wytwarzają one dość witaminy A w organizmie, żeby być skuteczną terapią na niedobór tej witaminy. Czego jednak brak w tej petycji, to informacji, że badania te są żywotne dla przyszłości Ugandy, ale nie mogą być w Ugandzie przeprowadzone.


Niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz uszkodzenie wzroku. Podczas niedawnych egzaminów na poziomie podstawowym w Ugandzie, uczniowie wiejskich szkół osiągnęli najgorsze wyniki, z niektórymi okręgami zdobywającymi tylko jeden pierwszy stopień (najniższy stopień, by zdać egzamin ukończenia szkoły podstawowej w Ugandzie) w porównaniu do okręgów miejskich, gdzie w większości zarejestrowanych szkół wszyscy uczniowie osiągnęli pierwszy stopień. Duży procent Ugandyjczyków w regionach wiejskich jest zagrożony niedożywieniem. Jest nieustanny nacisk na szkolne programy dożywiania, ale nie przyjęły się. Wyobraźcie sobie 7-latka, który rano wychodzi z domu, idzie 3 kilometry do szkoły, przez 8 godzin uczy się o pustym brzuchu i wraca do domu, żeby znaleźć wyłącznie banana, któremu brak składników odżywczych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju. Jak to dziecko ma odnieść sukces?


Jako sposób pomocy w odżywianiu ludności, a szczególnie dzieci i młodzieży, przedstawiono w Ugandzie  Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych   (2011-2016) z głównym celem zwiększenie wysiłków w wielu sektorach, by ustanowić mocną podstawę odżywczą rozwoju Ugandy. Głównymi graczami są: Ministerstwo Rolnictwa, Przemysłu Hodowli i Rybołówstwa; Ministerstwo Zdrowia; Ministerstwo Handlu; i sektor prywatny. Ministerstwo Zdrowia miało zajmować się kwestią podaży suplementów żywności, podczas gdy Ministerstwo Handlu miało zapewnić, że żywność jest wzbogacona niezbędnymi śladowymi czynnikami odżywczymi, a w szczególności wzbogacenie importowanej do Ugandy soli w jod. Rolą Ministerstwa Rolnictwa, poprzez jego agencję badawczą, Narodową Organizację Badań Rolniczych (NARO) było podniesienie jakości upraw przez biofortyfikację. Są to uprawy, które zostały ulepszone, by produkowały czynnik odżywczy, który normalnie nie występuje w danej roślinie, lub jest w niej ale w nie dość wysokich ilościach, by stanowić znaczące źródło tego czynnika odżywczego.


Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych Ugandy podkreśla promowanie odmian biofortyfikowanych przez: ustanowienie polityki promowania biofortyfikacji, zwiększenie rozmaitości żywności biofortyfikowanej, podniesienie biofortyfikacji żywności w całym kraju, podniesienie i wzmocnienie partnerstwa publicznego i prywatnego firm zajmujących się biofortyfikacją. To przyczyniłoby się do zapewnienia podaży, dostępności i przystępnych cen żywności w ilościach i o jakości, które byłyby wystarczające, by trwale zaspokajać potrzeby żywieniowe ludności.


Według badania demografii i zdrowia w Ugandzie w 2011 r. poziom niedożywienia dzieci był bardzo wysoki. Ponad 33 procent dzieci poniżej 5 roku życia wykazywało zahamowanie wzrostu, 5 procent wykazywało ślady wyniszczenia (kacheksji) i 14 procent miało niedowagę. Niedobory witaminy A dotykają co piąte dziecko i kobietę w wieku rozrodczym, dając obniżoną odporność na infekcje, a więc więcej chorób i wyższą śmiertelność, jak również potencjalnie poważne problemy z wzrokiem. Dlatego z wszystkich programów Ugandy hodowania nowych upraw, priorytetem są uprawy z beta-karotenem (prekursorem witaminy A) i z żelazem.


Trwające prace nad biofortyfikacją 


Wszystkie odmiany upraw rozwinięte przez NARO i dopuszczone przez narodową komisję dopuszczania odmian, dają wysokie plony. NARO pracuje obecnie nad podniesieniem jakości tych upraw przez wzbogacanie ich w śladowe czynniki odżywcze i minerały, które są niezbędne dla rozwoju człowieka, szczególnie ciężarnych kobiet i niemowląt. Jest tam fasola bogata w żelazo, bataty bogate w beta-karoten o pomarańczowym miąższu (beta- karoten powoduje, że marchewka jest pomarańczowa, stąd pomarańczowy miąższ).


Pomarańczowe bataty, które zawierają więcej beta-karotenu niż inne bataty, rozprowadza się na obszarach uprawy tej rośliny. Te starania, chociaż dobre, mogą nie zaspokoić całego zapotrzebowania na witaminę A w Ugandzie, ponieważ bataty nie są tak powszechną żywnością w Ugandzie jak banany i na obszarach wiejskich występują sezonowo. Farmerzy gotują bataty, ale nie lubią, kiedy są one miękkie i papkowate. Hodowcy batatów mówią, że im wyższa zawartość beta-karotenu tym mniej suchej masy w batacie, co powoduje, że pomarańczowe bataty są bardzo miękkie po ugotowaniu. Z tego powodu bataty biofortyfikowane są mniej pożądaną opcją w zwalczaniu niedożywienia. Dlatego banany wzbogacone w beta-karoten są kluczem do zredukowania niedoborów witaminy A w Ugandzie.


Banany są podstawowym pożywieniem w Ugandzie, konsumowanym przez ponad 70 procent populacji Ugandy do każdego niemal posiłku. Uganda ustępuje tylko Indiom w produkcji bananów i niemal wszystkie banany w Ugandzie są krajowej produkcji i są tam konsumowane. Szacuje się, że konsumpcja bananów wynosi między 220 a 460 kg na osobę rocznie. Banany zjada się na rozmaite sposoby: gotowane, pieczone i jako desery. Najbardziej popularne są gotowane banany i są częścią każdego posiłku w Ugandzie. Podniesienie poziomu beta-karotenu w bananach byłoby zasadnicze dla zlikwidowania niedoboru witaminy A wśród Ugandyjczyków, szczególnie matek ciężarnych i małych dzieci, który mają największe skłonności do wykazywania tych niedoborów.


Większość plonów w Ugandzie jest biofortyfikowana metodami konwencjonalnymi, takimi jak krzyżowanie i dobór sztuczny, ale według hodowców bananów problemy techniczne z bananami powodują, że jest to kłopotliwe wyzwanie. Inżynieria genetyczna pomogła to przezwyciężyć i umożliwić stworzenie tych bananów, podczas gdy zawiodły metody tradycyjne.


Wielu Ugandyjczyków (włącznie ze mną) jest gotowa jeść wzbogacone w witaminę banany. W odróżnieniu od pomarańczowych batatów, które stworzono przez konwencjonalną hodowlę, dodatkowy beta-karoten został wprowadzony do ugandyjskich odmian banana przez inżynierię genetyczną od dzikiego krewnego banana. Aktywiści działający przeciwko GMO nie lubią tego procesu i postanowili uwierzyć, że nie ma dostępnych danych naukowych, by poprzeć tezę o bezpieczeństwie tych bananów, ale równocześnie, jak to robią w Iowa, przeciwstawiają się każdej próbie testowania ich bezpieczeństwa.


Problem polega na tym, że Uganda nie ma prawa o bezpieczeństwie biologicznym, które umożliwiłoby naukowcom przeprowadzenie testów na ludziach. Próby uchwalenia prawa, które pozwoliłoby na to, zawsze spotykały się z oporem aktywistów przeciwnych GMO poprzez kampanie wzbudzania paniki, jak ta, którą zorganizowali w USA. Potrzebę posiadania prawa o bezpieczeństwie biologicznym zrozumiała większość decydentów w Ugandzie, włącznie z prezydentem. Jest nadzieja, że Uganda wkrótce będzie miała to prawo i będzie mogła testować te banany w Ugandzie.


Studenci z USA, którzy zgłosili się na ochotnika do uczestnictwa w tym badaniu (podobno zgłosiło się 500 osób na 12 miejsc) powinni spotkać się z oklaskami za odwagę w obliczu zastraszania i za pomoc w przyspieszeniu procesu dotarcia lepszych bananów do Ugandy. Ich postawa okazuje solidarność z Artykułem 11(2) Konwencji Międzynarodowej o Prawach Ekonomicznych, Społecznych i Kulturalnych, który uznaje potrzebę pilnych i natychmiastowych kroków, by zapewnić fundamentalne prawo do wolności od głodu i niedożywienia.



Ugandyjski naukowiec, Stephen Buah oraz profesor James Dale prezentują banany zawierające witaminę A na Queensland University of Technology.

Iowa State trials GM banana produces vitamin vital to Uganda

Genetic Literacy Project, 18 lutego 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk