Prawda

Środa, 8 maja 2024 - 18:42

« Poprzedni Następny »


Smak miesiąca


Athayde Tonhasca Júnior 2023-07-20


Wiele rzeczy może być „zwykłą wanilią”, ale wanilia nie jest jedną z nich. Ta przyprawa zawiera złożoną mieszankę waniliny i innych związków organicznych, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat. Główne źródło wanilii, płaskolistny storczyk waniliowy (Vanilla planifolia), pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale jest uprawiana komercyjnie w obszarach tropikalnych na całym świecie; Madagaskar jest zdecydowanie największym producentem, a następnie Indonezja.

Wanilina znajduje się w „fasolach” storczyka (mówiąc botanicznie, jego owocach) i nie jest łatwo ją zdobyć. Storczyk waniliowy rośnie jak pnącze, które może rozciągać się na 20 do 50 metrów, więc potrzebuje wspierających konstrukcji. W swoim rodzimym zasięgu kwiat wanilii jest zapylany przez pszczoły; gdzie indziej zapylany jest ręcznie (można zobaczyć, jak to się robi). Operacja musi być szybka, ponieważ kwiat pozostaje chłonny przez około 24 godziny. Jeśli nie jest zapylony, więdnie i opada na ziemię. Ziarna dojrzewają od sześciu do dziewięciu miesięcy; gdy są gotowe, są zbierane ręcznie, zanurzane w gorącej wodzie i suszone przez okres do miesiąca. Nic więc dziwnego, że taka pracochłonna uprawa nie jest tania: jeśli chodzi o przyprawy, tylko szafran kosztuje więcej w przeliczeniu na jednostkę wagi.


Dlaczego więc twoje zwykłe lody waniliowe lub ciastko nie są szczególnie drogie? Ponieważ około 99% wszystkich produktów waniliowych (żywności, napojów, kosmetyków i farmaceutyków) jest aromatyzowanych syntetyczną waniliną, którą można uzyskać z miazgi drzewnej, olejku goździkowego, smoły węglowej i innych produktów petrochemicznych, a jest ona około 20 razy tańsza niż naturalna wanilia. Szefowie kuchni, cukiernicy i miłośnicy jedzenia debatują nad organoleptycznymi różnicami między naturalną i syntetyczną wanilią. Niezależnie od ich werdyktu, przemysł spożywczy znajduje się pod rosnącą presją, aby ograniczyć sztuczne aromaty w swoich produktach, więc produkcja naturalnej wanilii rozkwita.


Oryginalny produkt (owoce wanilii) i „zwykła wanilia” (sztuczna wanilia) © Bouba i Maik Führmann. Wikimedia Commons.



Rosnąca wartość naturalnej wanilii wiele obiecuje drobnym rolnikom na Madagaskarze i w innych krajach rozwijających się, ale na horyzoncie widać chmury. Prawie cała naturalna wanilia pochodzi z jednego gatunku uprawianego w monokulturze na kilku obszarach na całym świecie, a wszystkie rośliny są uzyskiwane przez klonowanie (sadzonki). Te wzorce dystrybucji i rozmnażania sprzyjają jednorodności genetycznej, co stanowi zagrożenie dla produkcji wanilii. Uproszczona i zubożona baza genetyczna sprawia, że uprawy są podatne na choroby i szkodniki, które stanowią zagrożenie podobne do tych, jakie wiszą nad homogenicznymi genetycznie bananami dostępnymi dla europejskich i amerykańskich konsumentów.


Jednym ze sposobów ograniczenia tych zagrożeń jest ochrona in situ, czyli ochrona płaskolistnych storczyków waniliowych w miejscach ich pochodzenia. Obszary te są naturalnymi bankami genów, potencjalnymi źródłami materiału genetycznego, który można włączyć do upraw, aby pomóc im dostosować się do nowych stresów środowiskowych. I tutaj pszczoły mogą mieć wiele do zaoferowania.


W naturze storczyki waniliowe o płaskich liściach rosną w izolacji głęboko w dojrzałych lasach, wspinając się z jednego drzewa na drugie. Kiedy rośliny osiągają określony rozmiar, wytwarzają tylko garść kwiatów. Zapylacz potrzebuje specjalnych umiejętności, aby zlokalizować kwiat w chaotycznym, zatłoczonym środowisku tropikalnej dżungli. Jest to praca dla pszczół storczykowatych (długojęzyczkowatych) (szczep Euglossini). Samice zbierają pyłek i nektar jak każda zwykła pszczoła, ale samce spędzają dużo czasu na zbieraniu związków lotnych, głównie ze storczyków; potrafią przelecieć dziesiątki kilometrów w pogoni za właściwym zapachem. Samce przechowują te różnorodne chemikalia, a wynikający z tego aromatyczny bukiet reklamuje ich sprawność samicom. Wiele storczyków wykorzystuje tę obsesję na punkcie perfum: są one szczególnie przystosowane do osadzania pyłkowiny (paczki pyłku) na ciałach odwiedzających samców pszczół storczykowatych.


Storczyk, normalnie ukryty w baldachimie lasu, odsłonięty dzięki upadkowi drzewa © Tatiana Gerus, Wikimedia Commons:



Samiec Euglossa analis © The Packer Lab, Wikimedia Commons:



Pszczoły storczykowate są głównymi lub prawdopodobnie jedynymi zapylaczami wanilii płaskolistnej, chociaż mamy tylko wyrywkowe dane dotyczące konkretnych gatunków. Pszczoły te pełnią w życiu orchidei jeszcze jedną rolę, którą odkryto dopiero niedawno: rozsiewają nasiona.


Pszczoły storczykowate zbierające zapachy dojrzałych owoców wanilii płaskolistnej. A: Euglossa sp. B: Eulaema sp. C: Exaerete sp. © MA Lozano Rodríguez (Rodríguez i in., 2022):

 



Rozsiewanie nasion jest równie ważne jak zapylanie. Dzięki rozsianiu nasion na duże odległości roślina nie musi konkurować z kiełkującymi potomkami. Rozproszone potomstwo ma również większe szanse na ucieczkę przed drapieżnikami, chorobami lub nieszczęściami środowiskowymi, które mogą spotkać roślinę rodzicielską. Roślinożercy odgrywają dużą rolę w rozprzestrzenianiu nasion: nasiona w owocach, które jedzą, kończą gdzieś w parującej stercie. Jednak owoce większości storczyków nie kuszą ssaków ani ptaków, ponieważ nie są szczególnie pożywne. Dla większości storczyków nie ma to znaczenia; ich nasiona są łatwo unoszone i rozpraszane przez wiatr: w przypadku niektórych gatunków 3 miliony nasion waży zaledwie 1 g.


Ale sprawy mają się inaczej w przypadku Vanilla spp. i kilka innych rodzajów storczyków: wytwarzają mięsiste owoce, których nasiona są chronione przez stwardniałą okrywę i nie dają się łatwo przenosić przez wiatr. Te cechy sugerują zoochorię (rozsiewanie nasion przez zwierzęta) i rzeczywiście gryzonie i torbacze zjadają owoce wanilii płaskolistnej, a później wydalają nasiona. Karremans i in. (2023 ) odkryli, że niektóre samce pszczół storczykowatych i samice pszczół bezżądłowych (szczep Meliponini) przyłączają się do uczty: zabierają nasiona, gdy owoce pękają w sposób naturalny. Tak więc wanilia płaskolistna prawdopodobnie należy do wybranej grupy roślin z nasionami rozsiewanymi przez pszczoły. Nie jest to powszechne, ale może to bardziej odzwierciedlać nasz brak wiedzy niż rzadkość tego zjawiska. Większość odnotowanych przypadków dotyczy nasion, które przyczepiają się do owada, gdy pszczoły bezżądłe zbierają żywicę lub inny materiał do budowy gniazd. Później nasiona te odpadają lub są wyrzucane z gniazd pszczół, kiełkując na ziemi.


(a) Bezżądła pszczoła Trigona carbonaria pobierająca żywicę z owoców eukaliptusa (Corymbia torelliana) w Australii (skala = 1,6 mm). (c) T. carbonaria niosąca żywicę i nasiona C. torelliana (skala = 1,5 mm). Fotografie Roberta B. Luttrella © Wallace i in., 2007.



Podsumowując: istnieje globalne zapotrzebowanie na naturalną wanilię, pozyskiwaną głównie z jednego gatunku storczyków, którego populacje są podatne na homogeniczność genetyczną. Ochrona rodzimych siedlisk storczyków umożliwiłaby pszczołom pomoc w zapylaniu kwiatów i rozsiewaniu ich nasion, pomagając w ten sposób chronić komercyjną wanilię płaskolistną przed przyszłymi perypetiami. Ta zawiła opowieść dotyczy po prostu naturalnej wanilii, której zapach i smak większość z nas zna tylko z podróbek.


Pszczoła storczykowa Eulaema polychroma jest jednym z gatunków, które mogą odwiedzać płaskolistne storczyki waniliowe © Insects Unlocked, Wikimedia Commons:



Link do oryginału: https://whyevolutionistrue.com/2023/07/08/readers-wildlife-photos-1898/

Why Evolution Is True, 8 lipca 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 

*Athayde Tonhasca Júnior jest brytyjskim entomologiem.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1477 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk