Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 05:47

« Poprzedni Następny »


Cierpienie i pytanie, czy przestaniemy jeść mięso


Andrzej Koraszewski 2021-07-14

Zdjęcie Courtesy Aleph Farms’ BioFarm
Zdjęcie Courtesy Aleph Farms’ BioFarm

Kiedy kilka lat temu zapytano kanadyjsko-amerykańskiego psychologa ewolucyjnego Stevena Pinkera, z jakiego powodu przyszłe pokolenia będą na nas patrzeć ze zdumieniem, wyrzutem i pogardą, uczony po chwili zastanowienia się powiedział, że nie może wykluczyć, iż nasze wnuki będą uważały za barbarzyństwo zabijanie zwierząt i jedzenie ich mięsa. Kulinarna moralność zmienia się w naszych oczach. Już dziś zapraszając znajomych na obiad musimy się zastanowić (lub zapytać) czy mięso wchodzi w rachubę, najmniejsze skrzywienie twarzy mówi nam, że będziemy musieli szukać w książce kucharskiej przepisów na potrawy wegetariańskie.

Grubo ponad dwieście lat temu angielski filozof Jeremy Bentham powiedział, że ''Należy pytać nie o to, czy zwierzęta mogą rozumować, ani czy mogą mówić, lecz czy mogą cierpieć''. Powszechna empatia  wobec cierpienia zwierząt jest zjawiskiem stosunkowo nowym. Do niedawna domowy ubój oznaczał, że ludzie od dziecka obcowali z zabijaniem zwierząt na mięso, okrucieństwo wobec zwierząt było częścią codziennego życia. Myślistwo uważane był za szlachetny sport, nie mający nic wspólnego z brutalnym mordowaniem zwierząt przez chłopa, czy przez rzeźnika. Wraz z przemysłowymi rzeźniami i paczkowanym mięsem w wielkich sklepach okrutne sceny zabijania zwierząt na mięso zaczęły znikać z naszego codziennego życia, a równocześnie popularne książki i filmy o życiu zwierząt podnosiły naszą wrażliwość na cierpienia zwierząt domowych, hodowlanych i dzikich. Twierdzenie Kartezjusza, że zwierzęta nie cierpią, oburzyłoby dziś większość uczniów pierwszej klasy szkoły podstawowej. Ból jest ostrzeżeniem, żebyśmy nie robili rzeczy będących zagrożeniem dla naszego życia lub zdrowia i nie mamy najmniejszego powodu, żeby sądzić, że zwierzęta nie odczuwają bólu równie silnie jak my. Jak się wydaje dotarło to do powszechnej świadomości, jak również fakt, że świat zwierzęcy włącznie z nami jest jedną rodziną, co zrodziło narastającą niechęć do spożywania mięsa. Tu rodzi się jednak pewien problem, ponieważ jemy mięso od milionów lat i nasze organizmy mogą go potrzebować. (Lekarze nie bez powodu ostrzegają młode kobiety, żeby w okresie ciąży nie przesadzać z dietą wegetariańską, bo może to mieć bardzo złe skutki zarówno dla zdrowia dziecka, jak i matki.)


Czy da się pogodzić naszą nową kulinarną moralność z potrzebami naszych organizmów, jak i z kubkami smakowymi tęskniącymi do kotleta? Nie można wykluczyć, że jesteśmy już na dobrej drodze do rozwiązania tego dylematu i będziemy mogli mieć dostęp do mięsa, które nie znało rzeźniczego noża. Opowieści o mięsie hodowanym w laboratoriach pojawiały się już od wielu lat, ale większość z nas traktowała je jak opowieści o żelaznym wilku. Kilka miesięcy temu przyjaciel z Izraela poinformował mnie, że w Jerozolimie powstała pierwsza restauracja serwująca dania mięsne, a ich steki idą na stół prosto z laboratorium. Klienci byli zachwyceni, stoliki trzeba było zamawiać z wielotygodniowym wyprzedzeniem, kiedy jednak po pewnym czasie zacząłem dopytywać, czy się doczekał, okazało się, że restauracja została zamknięta i nie wiadomo czy powodem była pandemia, niewystarczająca wydajność laboratorium, czy nadal niewystarczająca jakość produktu. Prace trwają nadal i wiele firm pracuje intensywnie nad rozwojem technologii, która pozwoli na laboratoryjną produkcję mięsa w skali przemysłowej.                     


Ostatnio znów zabrzmiały fanfary (ponownie w Izraelu), bo firma Aleph Farms zapowiada, że w ciągu roku zacznie dostarczać na rynek znaczące ilości mięsa, które nie znało rzeźnika. Dotychczasowe rezultaty zainteresowały inwestorów ze Stanów Zjednoczonych i z Francji (wcześniej pojawili się inwestorzy z Japonii, Brazylii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich), firma zebrała już 105 milionów dolarów na uruchomienie produkcji na większą skalę. Jest to niewątpliwie dobry początek i warto o tym pisać, chociaż specjaliści twierdzą, że żyjemy w czasach, w których dopiero zainteresowanie inwestorów liczone w miliardach dolarów sygnalizuje, że sprawa jest naprawdę poważna.


Firma Aleph Farms została założona zaledwie w 2017 roku przez naukowców z Biomedical Engineering Faculty Technionu wspólnie z ludźmi z innych firm mających już doświadczenie w przetwórstwie i marketingu. W rok później mogli się już pochwalić pierwszym stekiem wyhodowanym z krowich komórek.


Laboratoryjna hodowla tkanki mięśniowej nie jest już niczym nowym, ale tu mamy połączenie sześciu różnych technologii, co podobno pozwala na znaczące obniżenie kosztów takiej produkcji w dużych bioreaktorach, a więc na większą skalę. Ambicje firmy sięgają gwiazd, czyli myślą o możliwości produkcji mięsa w przestrzeni kosmicznej, na stacjach międzyplanetarnych i w bazach na księżycu czy na Marsie. Krótko mówiąc obiecują smakowite kotlety na Ziemi i w kosmosie. Chwilowo jednak przekazali informację, że udało się zebrać wystarczający kapitał na budowę linii produkcyjnych, które rozpoczną komercyjną produkcję. Pierwszym produktem będą steki wołowe, które najdalej za rok powinny pojawić się w sklepach. Uczciwie mówiąc, kiedy patrzę na określenie 3D bioprinting, czyli technologię upodabniania laboratoryjnego produktu nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie, do tego, co dziś kupujemy w sklepie, to trochę nie jestem pewien, czy nie robią ze mnie idioty. Ale wygląda na to, że to jednak nie jest fake news.


Zdjęcie Courtesy Aleph Farms’ BioFarm
Zdjęcie Courtesy Aleph Farms’ BioFarm

Przedwczesnych zapowiedzi widzieliśmy już wiele i chociaż zimnej fuzji jak nie było tak nie ma, to wiele wskazuje na to, że mięso bez rzeźnika niebawem stanie się ciałem (i nie będzie to żadne przemienienie Pańskie).


Ciekawe jak zareagują ruchy namawiające nas dziś do przejścia na całkowicie roślinną dietę? Upadnie ta część argumentacji, która odwołuje się do naszej empatii i wzywa, żebyśmy oszczędzili cierpień zwierzętom. Prawdopodobnie będą nadal protesty, ekolodzy i księża pewnie powiedzą, że to nie jest naturalne, część miłośników zwierząt nazwie to rytualnym kanibalizmem, imamowie będą się zastanawiać czy taka wołowina jest halal, a rabini czy to, aby koszerne (a jeśli nie, to czy stosowne zaklęcia należy wypowiedzieć rozpoczynając nową linię zarodową, czy wystarczy religijne zatwierdzenie linii produkcyjnej?). Dla nas, zwykłych śmiertelników, którzy lubią mięso, ale źle znoszą świadomość tego, co dzieje się w rzeźniach, zapowiedź możliwości pozostania przy tradycyjnej diecie bez konieczności zabijania zwierząt jest bardzo pocieszająca.


Zbyt wcześnie jeszcze myśleć o możliwym wpływie takiej zmiany na środowisko, bo nawet jeśli niebawem zobaczymy w sklepach mięso z laboratorium, to minie wiele dziesięcioleci zanim w znaczącym stopniu będzie ono zastępować mięso pochodzące z uboju. Tak, czy inaczej Steven Pinker może mieć rację, że przyszłe pokolenia będą miały do nas liczne pretensje, wśród których zjadanie naszych braci mniejszych i większych może być bardzo wysoko na liście skarg i zażaleń pod naszym adresem.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk