Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 02:01

« Poprzedni Następny »


Amerykańscy aktywiści na rzecz niedożywienia w Ugandzie


Isaac Ongu 2016-03-01


Uganda w zeszłym tygodniu została zauważona przez amerykańską prasę z powodu badań prowadzonych przez Iowa State University, które dotyczą genetycznie modyfikowanych bananów z wysoką zawartością prowitaminy A.

Najbardziej zauważalna była mobilizacja niewinnych, dobrze odżywionych studentów amerykańskich, którzy protestowali przeciwko owocom, które mogłyby pomóc niewinnym, źle odżywionym dzieciom i ciężarnym matkom ugandyjskim oraz spowodować uniknięcie schorzeń związanych z niedoborem witaminy A.


Studenci i aktywiści zbierali podpisy i protestowali przeciwko planowanemu badaniu, które obejmowało podanie studentom-wolontariuszom zmodyfikowanych bananów, żeby zobaczyć, czy wytwarzają one dość witaminy A w organizmie, żeby być skuteczną terapią na niedobór tej witaminy. Czego jednak brak w tej petycji, to informacji, że badania te są żywotne dla przyszłości Ugandy, ale nie mogą być w Ugandzie przeprowadzone.


Niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz uszkodzenie wzroku. Podczas niedawnych egzaminów na poziomie podstawowym w Ugandzie, uczniowie wiejskich szkół osiągnęli najgorsze wyniki, z niektórymi okręgami zdobywającymi tylko jeden pierwszy stopień (najniższy stopień, by zdać egzamin ukończenia szkoły podstawowej w Ugandzie) w porównaniu do okręgów miejskich, gdzie w większości zarejestrowanych szkół wszyscy uczniowie osiągnęli pierwszy stopień. Duży procent Ugandyjczyków w regionach wiejskich jest zagrożony niedożywieniem. Jest nieustanny nacisk na szkolne programy dożywiania, ale nie przyjęły się. Wyobraźcie sobie 7-latka, który rano wychodzi z domu, idzie 3 kilometry do szkoły, przez 8 godzin uczy się o pustym brzuchu i wraca do domu, żeby znaleźć wyłącznie banana, któremu brak składników odżywczych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju. Jak to dziecko ma odnieść sukces?


Jako sposób pomocy w odżywianiu ludności, a szczególnie dzieci i młodzieży, przedstawiono w Ugandzie  Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych   (2011-2016) z głównym celem zwiększenie wysiłków w wielu sektorach, by ustanowić mocną podstawę odżywczą rozwoju Ugandy. Głównymi graczami są: Ministerstwo Rolnictwa, Przemysłu Hodowli i Rybołówstwa; Ministerstwo Zdrowia; Ministerstwo Handlu; i sektor prywatny. Ministerstwo Zdrowia miało zajmować się kwestią podaży suplementów żywności, podczas gdy Ministerstwo Handlu miało zapewnić, że żywność jest wzbogacona niezbędnymi śladowymi czynnikami odżywczymi, a w szczególności wzbogacenie importowanej do Ugandy soli w jod. Rolą Ministerstwa Rolnictwa, poprzez jego agencję badawczą, Narodową Organizację Badań Rolniczych (NARO) było podniesienie jakości upraw przez biofortyfikację. Są to uprawy, które zostały ulepszone, by produkowały czynnik odżywczy, który normalnie nie występuje w danej roślinie, lub jest w niej ale w nie dość wysokich ilościach, by stanowić znaczące źródło tego czynnika odżywczego.


Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych Ugandy podkreśla promowanie odmian biofortyfikowanych przez: ustanowienie polityki promowania biofortyfikacji, zwiększenie rozmaitości żywności biofortyfikowanej, podniesienie biofortyfikacji żywności w całym kraju, podniesienie i wzmocnienie partnerstwa publicznego i prywatnego firm zajmujących się biofortyfikacją. To przyczyniłoby się do zapewnienia podaży, dostępności i przystępnych cen żywności w ilościach i o jakości, które byłyby wystarczające, by trwale zaspokajać potrzeby żywieniowe ludności.


Według badania demografii i zdrowia w Ugandzie w 2011 r. poziom niedożywienia dzieci był bardzo wysoki. Ponad 33 procent dzieci poniżej 5 roku życia wykazywało zahamowanie wzrostu, 5 procent wykazywało ślady wyniszczenia (kacheksji) i 14 procent miało niedowagę. Niedobory witaminy A dotykają co piąte dziecko i kobietę w wieku rozrodczym, dając obniżoną odporność na infekcje, a więc więcej chorób i wyższą śmiertelność, jak również potencjalnie poważne problemy z wzrokiem. Dlatego z wszystkich programów Ugandy hodowania nowych upraw, priorytetem są uprawy z beta-karotenem (prekursorem witaminy A) i z żelazem.


Trwające prace nad biofortyfikacją 


Wszystkie odmiany upraw rozwinięte przez NARO i dopuszczone przez narodową komisję dopuszczania odmian, dają wysokie plony. NARO pracuje obecnie nad podniesieniem jakości tych upraw przez wzbogacanie ich w śladowe czynniki odżywcze i minerały, które są niezbędne dla rozwoju człowieka, szczególnie ciężarnych kobiet i niemowląt. Jest tam fasola bogata w żelazo, bataty bogate w beta-karoten o pomarańczowym miąższu (beta- karoten powoduje, że marchewka jest pomarańczowa, stąd pomarańczowy miąższ).


Pomarańczowe bataty, które zawierają więcej beta-karotenu niż inne bataty, rozprowadza się na obszarach uprawy tej rośliny. Te starania, chociaż dobre, mogą nie zaspokoić całego zapotrzebowania na witaminę A w Ugandzie, ponieważ bataty nie są tak powszechną żywnością w Ugandzie jak banany i na obszarach wiejskich występują sezonowo. Farmerzy gotują bataty, ale nie lubią, kiedy są one miękkie i papkowate. Hodowcy batatów mówią, że im wyższa zawartość beta-karotenu tym mniej suchej masy w batacie, co powoduje, że pomarańczowe bataty są bardzo miękkie po ugotowaniu. Z tego powodu bataty biofortyfikowane są mniej pożądaną opcją w zwalczaniu niedożywienia. Dlatego banany wzbogacone w beta-karoten są kluczem do zredukowania niedoborów witaminy A w Ugandzie.


Banany są podstawowym pożywieniem w Ugandzie, konsumowanym przez ponad 70 procent populacji Ugandy do każdego niemal posiłku. Uganda ustępuje tylko Indiom w produkcji bananów i niemal wszystkie banany w Ugandzie są krajowej produkcji i są tam konsumowane. Szacuje się, że konsumpcja bananów wynosi między 220 a 460 kg na osobę rocznie. Banany zjada się na rozmaite sposoby: gotowane, pieczone i jako desery. Najbardziej popularne są gotowane banany i są częścią każdego posiłku w Ugandzie. Podniesienie poziomu beta-karotenu w bananach byłoby zasadnicze dla zlikwidowania niedoboru witaminy A wśród Ugandyjczyków, szczególnie matek ciężarnych i małych dzieci, który mają największe skłonności do wykazywania tych niedoborów.


Większość plonów w Ugandzie jest biofortyfikowana metodami konwencjonalnymi, takimi jak krzyżowanie i dobór sztuczny, ale według hodowców bananów problemy techniczne z bananami powodują, że jest to kłopotliwe wyzwanie. Inżynieria genetyczna pomogła to przezwyciężyć i umożliwić stworzenie tych bananów, podczas gdy zawiodły metody tradycyjne.


Wielu Ugandyjczyków (włącznie ze mną) jest gotowa jeść wzbogacone w witaminę banany. W odróżnieniu od pomarańczowych batatów, które stworzono przez konwencjonalną hodowlę, dodatkowy beta-karoten został wprowadzony do ugandyjskich odmian banana przez inżynierię genetyczną od dzikiego krewnego banana. Aktywiści działający przeciwko GMO nie lubią tego procesu i postanowili uwierzyć, że nie ma dostępnych danych naukowych, by poprzeć tezę o bezpieczeństwie tych bananów, ale równocześnie, jak to robią w Iowa, przeciwstawiają się każdej próbie testowania ich bezpieczeństwa.


Problem polega na tym, że Uganda nie ma prawa o bezpieczeństwie biologicznym, które umożliwiłoby naukowcom przeprowadzenie testów na ludziach. Próby uchwalenia prawa, które pozwoliłoby na to, zawsze spotykały się z oporem aktywistów przeciwnych GMO poprzez kampanie wzbudzania paniki, jak ta, którą zorganizowali w USA. Potrzebę posiadania prawa o bezpieczeństwie biologicznym zrozumiała większość decydentów w Ugandzie, włącznie z prezydentem. Jest nadzieja, że Uganda wkrótce będzie miała to prawo i będzie mogła testować te banany w Ugandzie.


Studenci z USA, którzy zgłosili się na ochotnika do uczestnictwa w tym badaniu (podobno zgłosiło się 500 osób na 12 miejsc) powinni spotkać się z oklaskami za odwagę w obliczu zastraszania i za pomoc w przyspieszeniu procesu dotarcia lepszych bananów do Ugandy. Ich postawa okazuje solidarność z Artykułem 11(2) Konwencji Międzynarodowej o Prawach Ekonomicznych, Społecznych i Kulturalnych, który uznaje potrzebę pilnych i natychmiastowych kroków, by zapewnić fundamentalne prawo do wolności od głodu i niedożywienia.



Ugandyjski naukowiec, Stephen Buah oraz profesor James Dale prezentują banany zawierające witaminę A na Queensland University of Technology.

Iowa State trials GM banana produces vitamin vital to Uganda

Genetic Literacy Project, 18 lutego 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk