Prawda

Wtorek, 30 kwietnia 2024 - 19:00

« Poprzedni Następny »


Stare i nowe  troski o bezpieczeństwo żywnościowe


Isaac Ongu 2019-10-28

Slivia Okello przygotowuje korzeń trującej kassawy.
Slivia Okello przygotowuje korzeń trującej kassawy.

Slivia Okello ma małe gospodarstwo, w którym zapewniając rodzinie żywnościowe bezpieczeństwo uprawia organicznie kassawę, odmianę zawierającą potencjalnie śmiertelną ilość cjanku.


Okello, mieszka w wiosce Kiryatungula w ugandyjskiej prowincji Kiryandongo.  Uprawia tę trującą odmianę kassawy od 20 lat i mówi, że ta wytrzymała, odporna na choroby roślina warta jest ryzyka.   


“Ta odmiana kassawy jest u nas popularna – mówi Okello. - Uprawiamy ją do własnej konsumpcji i do produkcji alkoholu. Ta gorzka odmiana jest bardziej odporna na choroby niż słodka. Nawet kozy, które normalnie niszczą inne odmiany, od tej trzymają się z daleka.”

Żywność z trującej kassawy 


Stare przysłowie mówi, „co jest pożywieniem jednego człowieka, może być trucizną dla innego”. Okello i jej rodzina potrafią zmienić trującą kassawę w żywność. Mówi, że odpowiedni proces obróbki umożliwia bezpieczną konsumpcję. 


Ponieważ ta odmiana kassawy ma dużą zawartość cjanku, jej jedzenie bez właściwego przygotowania może spowodować śmierć, szczególnie małych dzieci. W ostatnich latach odnotowano w Ugandzie liczne zatrucia spowodowane jedzeniem tej trującej odmiany kassawy. W styczniu 2017 roku, jedno pięcioletnie dziecko zmarło, a czworo innych było hospitalizowanych po zjedzeniu posiłku z kassawy, które dzieci przygotowały sobie pod nieobecność matki. We wrześniu 2016 roku 24 osoby trafiły do szpitala po zjedzeniu obiadu zrobionego z mąki z kassawy kupionej od domokrążcy. W marcu 2017, dziesięcioletni chłopiec zmarł a czwórka innych dzieci była hospitalizowana po zjedzeniu „niedojrzałej” kassawy. Jak wynika z szpitalnego raportu, chłopiec zmarł z powodu odwodnienia po długotrwałych wymiotach. We wrześniu 2017 dwójka dzieci zmarła, a 44 inne były hospitalizowane po zjedzeniu kassawy na przyjęciu po pogrzebie.


Te wszystkie przypadki zgonów spowodowane były spożyciem organicznie uprawianej, naturalnej kassawy z lokalnej odmiany.

“Kiedy zbieramy tę kassawę, obieramy ją i wykładamy na słońce na jakieś trzy godziny, potem zabieramy ją do domu i przykrywamy na trzy dni, żeby fermentowała – wyjaśnia Okello. – Potem zewnętrzne, gorzkie partie są zeskrobywane nożem, a resztę kroimy na plastry i suszymy, następnie jest ubijana i rozcierana na mąkę, z której robimy chleb.”

Mieszkańcy jej wsi jedzą taki chleb od lat. Oczywiście żadne rządowe urzędy ani zatroskani aktywiści nie interesowali się bezpieczeństwem tej żywności. 


“Dzieci z naszej wsi wiedzą, że nie wolno jeść surowej kassawy – mówi Okello krótko.


Według Światowej Organizacji Zdrowia (FAO), metody przygotowywania, obróbki i gotowania tradycyjnej kassawy mogą zmniejszyć zawartość cjanku do bezpiecznego poziomu. FAO potwierdza również, że tradycyjne praktyki obierania i obskrobywania korzeni kassawy w zasadzie eliminują partie zawierające najwyższą koncentrację cjanku.


Sarah Kirya, która również uprawia kassawę w tej wsi, nie sadzi trującej odmiany Karangwa. Jednak nie ze względu na możliwości zatrucia się.

“Goryczka nie jest powodem, dla którego nie uprawiam Karangwa. Nie chcę w mojej wsi promować produkcji lokalnego alkoholu, ponieważ to tylko zachęca do picia, co powoduje marnowanie życia młodych ludzi.”   


Karangwa służy nie tylko do robienia mąki, jest preferowaną odmianą kassawy do produkcji waragi, alkoholu robionego ze sfermentowanej mieszanki kassawy i sorgo.

Te dwie rolniczki podjęły odmienne decyzje w kwestii uprawy trującej odmiany kassawy. Okello uprawia ją, bo jest odporna na choroby i dostarcza rodzinie żywności, Kirya wybrała inną odmianę, ponieważ nie chce przyczyniać się do produkcji alkoholu. Nie ma jednak między nimi konfliktu, ponieważ żadna trzecia strona nie próbują mącić, twierdząc, że ma jakieś wyższe racje moralne. Odmienne gatunki kassawy uprawiano tu bez kłótni od dziesiątków lat.


Nowoczesne formy sporów o bezpieczeństwo żywnościowe


Mimo licznych przypadków zgonów spowodowanych spożyciem toksycznej odmiany kassawy nie ma tu żadnych regulacji ani ostrzeżeń niczego nie spodziewających się konsumentów przed niebezpieczeństwem zjedzenia źle przygotowanej rośliny. Nie ma również żadnych rządowych regulacji informujących, jak ta znajdująca się w sprzedaży kassawa powinna być przygotowywana do spożycia.   


Prawdopodobnie będzie tak również w przyszłości, zważywszy na powszechny trend uznawania wszystkiego co jet „organiczne” i „naturalne” za bezpieczne dla ludzkiej konsumpcji.  


Dyskusje o bezpieczeństwie żywnościowym stały się w Ugandzie głośne, kiedy rolnicy zaczęli przeprowadzać próby doświadczalne z genetycznie modyfikowanymi uprawami (GMO) i rząd Ugandy ustanowił Ustawę o Biobezpieczeństwie, żeby spełnić międzynarodowe warunki Protokołu z Kartaginy, który wymaga regulacji dotyczących wprowadzania modyfikowanych organizmów. 


Przeciwnicy wprowadzania upraw GMO w Ugandzie wypaczyli intencje tych regulacji sugerując, że sama potrzeba regulacji musi oznaczać, iż uprawy GMO są niebezpieczne. 


To rozdmuchiwane zatroskanie o bezpieczeństwo utrzymuje się, mimo zapewnień naukowców i instytucji naukowych na całym świecie, iż znajdująca się na rynku  żywność GMO jest całkowicie bezpieczna zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.     Równocześnie areał upraw GMO systematycznie wzrasta. Jak informuje w raporcie za rok 2017 International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) rośliny GMO są uprawiane globalnie na 190 milionach hektarów.


Jednak mimo oczywistych dowodów, przeciwnicy GMO nadal nawołują do „zasady ostrożności”, która zakłada, że rolnicy powinni ignorować fakty na temat żywnościowego bezpieczeństwa i wstrzymać się z uprawami, ponieważ może te uprawy GMO okażą się jednak niebezpieczne. 


Jak na ironię rolnicy tacy jak Okello i Kirya są zmuszeni do wyboru tradycyjnych upraw, które niosą nie tylko dobrze znane, ale również śmiertelne ryzyko. Uprawiają nadal gorzką kassawę, mimo licznych znanych przypadków zatruć i zgonów. Obłąkani aktywiści sieją strach, żeby nie pozwolić rolnikom na uprawianie bezpiecznych roślin, blokując ich wprowadzenie przez żądania absurdalnie rygorystycznych testów i prób.

 

A family’s bitter choice for food security

Alliance for Science,  16 lipca 2019

Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk