Prawda

Czwartek, 28 stycznia 2021 - 00:09

« Poprzedni Następny »


Sądzisz, że żywność organiczna jest lepsza dla ciebie, zwierząt i planety? Grubo się mylisz


Bjorn Lomborg 2016-06-20

Krzykliwa reklama organicznej żywości jest, no właśnie, krzykliwą reklamą.Zdjęcie: Wayne Farrell/Alamy
Krzykliwa reklama organicznej żywości jest, no właśnie, krzykliwą reklamą.

Zdjęcie: Wayne Farrell/Alamy



To, co jemy, uważa się za ważniejsze niż kiedykolwiek. I wszędzie namawia się nas, byśmy przeszli na żywność organiczną: mówią nam, że jest pożywniejsza, podnosi dobrostan zwierząt i pomaga środowisku. W rzeczywistości jest to na ogół krzykliwy szum reklamowy.


W 2012 r. Stanford University’s Centre for Health Policy przeprowadził największe porównanie żywności organicznej i konwencjonalnej i nie znalazł dowodów, że żywność organiczna jest pożywniejsza. Ponowne badanie zrobione ostatnio i  otrzymaliśmy dokładnie ten sam wniosek: „Badania naukowe nie wykazują, by produkty organiczne były pożywniejsze i bezpieczniejsze od żywności konwencjonalnej”.


Także zwierzęta na farmach organicznych nie są ogólnie zdrowsze. Pięcioletnie badanie w USA pokazało, że „zdrowie [stad hodowanych na paszach organicznych] jest podobne do konwencjonalnych gospodarstw mlecznych”. Norweska Komisja Naukowa ds. Bezpieczeństwa Żywności nie stwierdziła „żadnej różnicy w występowaniu chorób”. Organicznie hodowane świnie i drób mogą mieć lepszy dostęp do otwartych przestrzeni, ale to podnosi ilość pasożytów, patogenów i drapieżników. Zaś organiczne przepisy przeciwko dokarmianiu kolonii pszczół suplementami pyłku w okresach, kiedy pyłku jest mało, wraz z przepisami przeciwko porządnej dezynfekcji prowadzą do znacznego obniżenia dobrostanu pszczół.


Rolnictwo organiczne sprzedaje się jako dobre dla środowiska. Jest to poprawne jeśli patrzysz tylko na jedno pole: uprawiane organicznie zużywa mniej energii, emituje mniej gazów cieplarnianych, podtlenku azotu i amoniaku i powoduje mniejszy wyciek azotu niż pole konwencjonalne.


Każde pole organiczne daje jednak znacznie niższe plony. Żeby więc otrzymać tę samą ilość pszenicy, szpinaku lub truskawek, potrzeba znacznie więcej ziemi. Znaczy to, że przeciętnie produkcja żywności organicznej wymaga emitowania mniej więcej tyle samo gazów cieplarnianych, jak produkt konwencjonalny; i około 10 procent więcej podtlenku azotu, amoniaku i zakwaszania. Co gorsza, dla wyprodukowania równoważnych ilości farmy organiczne muszą zajmować 84 procent więcej areału – ziemi, która nie może zostać użyta na lasy i prawdziwe rezerwaty przyrody. Na przykład, wyprodukowanie tej ilości żywności, jaką Ameryka produkuje dzisiaj, ale wyprodukowanej organicznie, wymagałoby powiększenia areału ziemi uprawnej o niemal dwukrotną wielkość Zjednoczonego Królestwa. Jest to odpowiednik zlikwidowania wszystkich parków i dzikich terenów w 48 stanach.


Ale z pewnością żywność organiczna unika pestycydów? Nie. Rolnictwo organiczne używa wszystkich pestycydów, które są „naturalne”. To obejmuje siarczan miedzi, który powoduje chorobę wątroby u opryskujących winnice we Francji. Pyretryna jest innym pestycydem organicznym; jedno badanie pokazuje 3,7 krotny wzrost zachorowań na białaczkę u farmerów, którzy stosowali pyretrynę w stosunku do tych, którzy jej nie dotykali.


To prawda, że konwencjonalna żywność ma więcej zanieczyszczenia pestycydami. Choć są to bardzo niskie poziomy, jest to nadal zdecydowana korzyść żywności organicznej. Używając jednak oszacowania z grubsza, dokonanego przez US Food and Drug Administration’s Office of Toxicology, wszystkie pozostałości pestycydów w żywności konwencjonalnej mogą spowodować dodatkowych 20 zgonów rocznie w całej Ameryce.


Blednie to jednak w porównaniu do wpływu żywności organicznej. Gdyby całe Stany Zjednoczone przestawiły się na żywność organiczną, koszt wynosiłby prawdopodobnie około 200 miliardów dolarów rocznie z powodu niższej wydajności. To są pieniądze, których nie można by wydać na szpitale, opiekę nad emerytami, szkoły i infrastrukturę.


Takie skutki ekonomiczne mają także konsekwencje dla życia i śmierci. Badania pokazują, że kiedy naród staje się biedniejszy o 15 milionów dolarów, kosztuje to jedno „statystyczne” życie, ponieważ ludzie wydają mniej na opiekę zdrowotną i dobre pożywienie. Znaczy to, że przejście na żywność organiczną zabiłoby ponad 13 tysięcy ludzi rocznie. Przekładając te dane na Wielką Brytanię oznaczałoby to, że podczas gdy dodatkowe pestycydy w konwencjonalnej żywności spowodowałyby około czterech zgonów rocznie, całkowicie organiczne Zjednoczone Królestwo kosztowałoby 22 miliardy dolarów rocznie i wynikiem byłaby śmierć dodatkowych dwóch tysięcy osób każdego roku.


Żywność organiczna jest zjawiskiem bogatego świata z 90 procentami sprzedaży w Ameryce Północnej i w Europie. Mimo pięciokrotnego wzrostu sprzedaży w ciągu ostatnich 15 lat tylko 1 procent ziemi uprawnej na  świecie jest przeznaczona na uprawy organiczne. Jest tak, ponieważ niemal połowa ludzkości zależy od żywności produkowanej przy pomocy nawozów sztucznych, których nie dopuszczają reguły dla żywności organicznej. Norman Borlaug, który otrzymał Nagrodę Nobla za rozpoczęcie Zielonej Rewolucji, lubił podkreślać, że rolnictwo organiczne na skalę globalną pozostawiłoby miliardy ludzi bez żywności. „Nie widzę dwóch miliardów wolontariuszy do zniknięcia” – mówił.


Zasadniczo żywność organiczna oznacza bogatych ludzi wydających nadmiar swojej gotówki na zdobycie dobrego samopoczucia. Choć jest to równie uzasadnione jak wydawanie jej na wakacje, powinniśmy opierać się wszelkiej implikowanej wyższości moralnej. Żywność organiczna nie jest zdrowsza ani lepsza dla zwierząt. Rozszerzenie jej na wielką skalę kosztowałoby miliardy funtów i zabiło tysiące. W rzeczywistości, powszechna rewolucja organiczna zwiększyłaby szkody środowiskowe i wyniszczyłaby lasy na naszym globie.


Kiedy projektantka mody, Vivienne Westwood wydała słynny okrzyk, że ludzie, których nie stać na żywność organiczną, powinni “jeść mniej”, mogła mieć najlepsze intencje. Była także niewiarygodnie oderwana od rzeczywistości. Reszta świata potrzebuje więcej żywności i tańszej żywności. I nie będzie to żywność organiczna.


Think organic food is better for you, animals and the Planet?

12 czerwca 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Björn Lomborg

 

Dyrektor Copenhagen Consensus Center i profesor nadzwyczajny w Copenhagen Business School. Jego najnowsza książka nosi tytuł “How Much Have Global Problems Cost the World? A Scorecard from 1900 to 2050.”

Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Notatki

Znalezionych 1750 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Wendy Sherman i sztuka spadania w górę   Tobin   2021-01-26
Dokąd zmierzasz Ameryko?   Koraszewski   2021-01-25
Edukacyjna czystka etniczna   Kemp   2021-01-25
Czy Ameryka powinna wznowić finansowanie UNRWA?   Fitzgerald   2021-01-24
Rozruchy w Waszyngtonie i tłumek wieszczący “koniec Ameryki”   Taheri   2021-01-22
Rzecz o prawdzie, nauczaniu i namaszczonych   Koraszewski   2021-01-21
Dlaczego giganty Big Tech nigdy nie cenzurują zagranicznych reżimów autorytarnych?   Frantzman   2021-01-20
Izrael wraca do przyszłości   Glick   2021-01-18
Grona rozproszonego gniewu   Koraszewski   2021-01-18
Oskarżenie Izraela o “apartheid” przez B’Tselem ukrywa jego złowrogą agendę   Frantzman   2021-01-17
W obronie obiektywności i liberalizmu   Jackoby   2021-01-15
Media społecznościowe cenzorem XXI wieku.   Lindenberg   2021-01-13
Depcząc zdrowy rozsądek   Tsalic   2021-01-12
Zamach na dyskurs wieczorową porą   Koraszewski   2021-01-11
Biegnące ku dorosłości. Czyli jak szybko dojrzewają dzieci? Zbyt szybko!   Ferus   2021-01-10
Arabia Saudyjska i progi zwalniające postęp na drodze do normalizacji   Fitzgerald   2021-01-10
Szalone rady dla prezydenta Bidena   Bard   2021-01-09
Kiedy załamują się rządy prawa nikt nie jest bezpieczny   Tobin   2021-01-08
Dwa “haniebne” lata Niemiec w Radzie Bezpieczeństwa ONZ   Kern   2021-01-08
Nowy rok: lepszy czy mniej zły?   Taheri   2021-01-07
Jak antyizraelskie głosy stworzyły pełną hipokryzji, nieprawdziwą narrację o szczepionkach   Frantzman   2021-01-07
Co mówił Stalin o fałszowaniu wyborów   Greenfield   2021-01-06
Radości Paryża w czasach koronawirusa   Taheri   2021-01-05
Palestyńczycy: Międzynarodowa konferencja “pokojowa” dla wyeliminowania Izraela   Tawil   2021-01-04
Joseph Massad i “Brzydki Palestyńczyk”     2021-01-03
Czy Palestyńczycy potrafią przystosować się do zmieniających się czasów?   Tobin   2021-01-02
Zrozumienie lobby sprzeciwiającego się nowym stosunkom Izraela w Zatoce   Frantzman   2021-01-01
Otwarcie nawiasu prezydentury Bidena   Taheri   2020-12-30
Więcej niż tylko pokój – normalność   Amos   2020-12-28
Trudne lekcje Arabskiej Wiosny   i Alberto M. Fernandez   2020-12-27
Życzcie swoim chrześcijańskim znajomym Wesołych Świąt   Al-Sajf   2020-12-26
Sprawa palestyńska w oczach Libańczyka   Saghija   2020-12-26
Heretycki impuls: Zamiatin i Orwell   Moore   2020-12-25
Nowy raport o antysemityzmie online, który trzeba koniecznie przeczytać     2020-12-23
Propagandziści palestyńskich Arabów dosłownie piszą na nowo historię   Flatow   2020-12-22
Mało nas, mało nas, do pieczenia chleba   Koraszewski   2020-12-22
Europa nie może walczyć z antysemityzmem, podczas gdy ignoruje zagrożenie  Izraela   Harris   2020-12-21
Pochwała dyplomatycznych quid pro quo   Tobin   2020-12-20
Czy Zjednoczone Emiraty Arabskie będą bezpieczniejsze i bardziej tolerancyjne wobec Żydów niż większość Europy?   Frantzman   2020-12-19
Kolumbowy błąd Georga Orwella   Koraszewski   2020-12-17
Czy Palestyńczycy są ofiarami “kultury anulowania”?     2020-12-16
Baronówna Sonia von Dombrowsky   Garczyński-Gąssowski   2020-12-15
Terroryzm: ostrzeżenie Iranu dla Europy   Kemp   2020-12-15
Nowa kokieteria Erdoğana: oszukańcze reformy demokratyczne   Bekdil   2020-12-14
New York Times wyciąga starą historię, by zmieszać z błotem Izrael   Miller   2020-12-13
Kobayahshi Maru, paradoks szantażysty i Trump   Amos   2020-12-10
Moralne bankructwo Banku Światowego   Hirsch   2020-12-09
Wołanie o spóźnioną sprawiedliwość dla pułkownika Larry’ego Franklina   Glick   2020-12-07
Pogromcy szarańczy szkolą Etiopczyków    Leichman   2020-12-07
Arabowie: Dlaczego UE opłakuje tego irańskiego naukowca?   Toameh   2020-12-06
Biblia w ręku ateisty - recenzja   Koraszewski   2020-12-03
Arabka pisze o głupocie odmowy normalizacji stosunków z Żydami   Mahmoud   2020-12-03
Iran, a  nie Izrael, jest wrogiem Arabów   Zajed   2020-12-02
Ziemia obiecana Baracka Obamy   Lipman   2020-12-01
Książka, której jeszcze nie możesz przeczytać   Pandavar   2020-12-01
Zamachowcy, demokraci i potępieńcze łkania   Koraszewski   2020-11-30
Antysemici zwalczają antysemityzm: orwellowska farsa   Blum   2020-11-28
Czy Francja, Hiszpania i Irlandia zgodziły się finansować palestyńskie organizacje terrorystyczne?   Hirsch   2020-11-26
Odkrywając pokój w Dubaju   Yemini   2020-11-25
Izrael jest besztany za opór przeciwko arabskiej kolonizacji   Rosenthal   2020-11-24
Usprawiedliwianie muzułmańskiej wściekłości na karykatury Mahometa   Saghieh   2020-11-23
Brytyjski rząd raz za razem opluwa Izrael   Collier   2020-11-21
Urojenie osobistej dyplomacji   Tobin   2020-11-20
Iran: Mułłowie świętują w nadziei na powrót do bomby nuklearnej   Rafizadeh   2020-11-20
Trzynastu wspaniałych pod wodzą misjonarza   Koraszewski   2020-11-19
Pluralistyczna Europa odrzuciła wojny religijne, a teraz poddaje się „potworowi” ekstremistycznego, politycznego islamu   Abdel-Samad   2020-11-18
W wasze ręce, czyli moja nowa książka   Koraszewski   2020-11-17
Historyczna Palestyna: czyli co należy wiedzieć!   Oz   2020-11-17
Wybory 2020 były okropne   Glick   2020-11-16
Amerykańsko-żydowsko-radzieckie doświadczenie   Tabarovsky   2020-11-15
Muzułmanie: Meczet Al-Aksa nie należy do Palestyńczyków   Toameh   2020-11-14
Muślinowa kurtyna samooszustwa   Koraszewski   2020-11-14
Święta wojna Erdoğana przeciw ‘niewiernej Europie’   Bekdil   2020-11-13
Gazeta “Guardian” w pełni naśladuje Electronic Intifada   Collier   2020-11-13
Dlaczego znowu głosowałam na Trumpa   Nykiel-Herbert   2020-11-12
„Co izraelscy żołnierze robią palestyńskim dzieciom” -  recenzja   Kalwas   2020-11-12
Hipokryzja Demokratów szkodzi demokracji   Tobin   2020-11-11
Oblężenie Francji, 2020   Rosenthal   2020-11-10
Europa musi bezwarunkowo bronić swoich wartości   Harris   2020-11-10
Sukces Trumpa na Bliskim Wschodzie wynika z jego konkretnego (nie tylko retorycznego) poparcia dla trwałości Izraela     2020-11-09
Ataki na chrześcijan ukazują hipokryzję kontrowersji wokół  “bluźnierstwa”   Frantzman   2020-11-07
Corbyn to tylko jeden człowiek. Lewicowy antysemityzm to tradycja   Johnson   2020-11-07
Dziennikarz: rzemieślnik czy misjonarz?   Koraszewski   2020-11-06
Europa świadoma konsekwencji nadal finansuje radykalizację AP   Sucharewicz   2020-11-06
Odpowiedzialność instytucji za tsunami współczesnego antysemityzmu   Nirenstein   2020-11-05
Jak “New York Times” pomógł ukryć masowe morderstwo Stalina na Ukrainie   Tabarovsky   2020-11-04
Jak wygląda palestyńska porażka   Toameh   2020-11-04
Rzeczywisty dylemat Netanjahu (i Trumpa)   Glick   2020-11-02
Pora rozliczyć grupy “praw człowieka” za ich antysemityzm   Tobin   2020-10-30
“GUARDIAN” znowu propaguje kłamstwo o “50 rasistowskich prawach”   Levick   2020-10-29
Roosevelt i Żydzi   Rosenthal   2020-10-28
Dlaczego islam pilnie potrzebuje reformacji   Ayaan Hirsi Ali   2020-10-28
Jedna wojna i sześciu przegrywających   Taheri   2020-10-27
Zamordowanie francuskiego nauczyciela i sprawa terminologii używanej przez media   Frantzman   2020-10-26
Czy koniec wojen o ropę naftową?   Koraszewski   2020-10-24
Zakup Chevron jest kolejnym gwoździem do trumny ruchu BDS   Tobin   2020-10-21
Całkowicie nieodpowiedzialny wirus   Koraszewski   2020-10-21
Saeb Erekat pospiesznie przewieziony do szpitala Hadassah   Fitzgerald   2020-10-20
Media społecznościowe i radykalna wolność słowa   Rosenthal   2020-10-20
Po co Żydom państwo, a szczególnie żydowskie?   Koraszewski   2020-10-19

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa


Wstęga Möbiusa


Przemysł produkcji kłamstw


Jesteś tym, co czytasz,



Radykalne poglądy polityczne


Einstein



Socjologia



Allah stworzyl



Uprzednie doświadczenie



Żydowski exodus



PRL Chrystusem narodów



Odrastające głowy hydry nazizmu



Homeopatia, wibracje i oszustwo


Żołnierz IDF



Prawo powrotu



Mózg i kodowanie predyktywne



Nocna rozmowa



WSzyscy wiedza



Nieustający marsz



Oświecenie Pinker



Alternatywna medycyna zabija


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk