Prawda

Środa, 28 wrzesnia 2022 - 16:59

« Poprzedni Następny »


Recenzja książki People Love Dead Jews


Elder of Ziyon 2022-04-26


Czytałem entuzjastyczne recenzje z tej książki i wszystkie mówią prawdę.

 

Dara Horn, która jest powieściopisarką, zestawiła serię esejów o dzisiejszym antysemityzmie. Jest znakomitą pisarką, a co ważniejsze, ma zdolność zignorowania wszystkich niepotrzebnych słów i pokazania sprawy tak, że dziwimy się, że nie widzieliśmy tego wcześniej.


Tytuł People Love Dead Jews [Ludzie kochają martwych Żydów] jest tematem książki: Żydzi są adorowani, kiedy są martwi, ale bardzo nielubiani, kiedy są nadal żywi. Pierwszy esej jest o Anne Frank i pokazuje, że jej słynny pamiętnik jest uwielbiany, ponieważ powoduje, że nie-Żydzi mogą dobrze o sobie myśleć. Ten akapit jest miażdżący:

Zdanie najczęściej cytowane z pamiętnika Frank —“Mimo wszystko nadal wierzę, że w głębi serca ludzie są naprawdę dobrzy”— często określa się jako „inspirujące”, przez co rozumiemy, że nam pochlebia. Czujemy, że nam przebaczono za te potknięcia naszej cywilizacji, które pozwoliły na całe góry zamordowanych dziewczynek – a jeśli te słowa wyszły z ust zamordowanej dziewczynki, no cóż, zatem z pewnością jesteśmy oczyszczeni, bo muszą być prawdą. Ten dar łaski oczyszczenia grzechu przez zamordowaną Żydówkę (czyli ten właśnie dar, który leży u sedna chrześcijaństwa) jest tym, czego miliony ludzi tak ochoczo szuka w miejscu ukrywania się Frank, w jej pamiętniku, w jej „dziedzictwie”.  Daje znacznie większą satysfakcję wiara, że niewinna dziewczynka ofiarowała nam łaskę niż uznanie oczywistości: Frank pisała o ludziach “w głębi serca naprawdę dobrych” na trzy tygodnie zanim spotkała ludzi, którzy tacy nie byli.

Ten akapit wart jest ceny książki – a podobne obserwacje są tam na każdej stronie.

 

Horn pisze, że to nie jest wyjątek w reakcjach na pamiętniki z czasów Holocaustu. Te, które są popularne w języku angielskim, mają szczęśliwe lub inspirujące przesłanie, przewiązane ładną kokardką. Te jednak, które są tylko po hebrajsku albo w jidysz, są znacznie bardziej ponure i prawdziwiej przedstawiają rzeczywistość Holocaustu. Nieżydowska publiczność chce inspiracji i dostarczają jej martwi Żydzi.  

 

Rozdział 2 jest zdumiewającym esejem o Harbinie w Chinach. W trzydzieści lat żydowska społeczność przeżyła dokładną trajektorię, jaką Żydzi przechodzili przez stulecia w większości innych miejsc, do których dotarli w Diasporze. Przenieśli się tam, kiedy Rosja potrzebowała ludzi mówiących po rosyjsku, których można było przekonać, by pojechali do mroźnej pustki w Mandżurii, by wesprzeć kolej transsyberyjską, a możliwość uniknięcia rosyjskiego antysemityzmu wystarczyła, by przyciągnąć Żydów. Żydzi zbudowali miasto od podstaw, a później japońscy okupanci uznali, że chcą pieniędzy Żydów i zaczęły się prześladowania – szantaż, porwania, morderstwa, a potem wrócili Sowieci i zesłali Żydów do gułagu i prawdopodobnie, na śmierć. 

 

Mikrokosmos żydowskiej diaspory nie kończy się jednak na tym. Chińczycy, którzy obecnie panują w Harbinie, postanowili, że muszą mieć Miejsce Żydowskiego Dziedzictwa i zbudowali muzeum wypełnione głównie imitacjami, które rzekomo pokazują historię tamtejszych Żydów – z zamiarem, że bogaci zachodni Żydzi będą przyjeżdżać z wizytą i przyniosą zamożność przez celebrowanie martwych Żydów.

 

Horn zaledwie wspomina to, że antysyjonizm jest antysemityzmem – jest to dla niej oczywiste – ale uderzyła mnie jej obserwacja, że niemieccy naziści w 1935 roku skandowali hasła, kiedy publicznie bili Żydów – lider podawał słowa i tłum radośnie je powtarzał. Horn mówi, że brzmiało to jak chrześcijańska liturgia, ale naziści brzmieli dokładnie tak samo jak dzisiaj brzmią antysyjoniści podczas swoich wieców.

 

Są jednak pewni martwi Żydzi, których ludzie nie kochają. Horn pisze, że informacje medialne o zamordowanych Żydach w Jersey City i Monsey były zupełnie inne od informacji o jakichkolwiek innych atakach. Media usprawiedliwiały te morderstwa przez nieustanne wskazywanie na to, że mieszkańcy Monsey i Jersey City byli niezadowoleni z tego, iż Żydzi wprowadzają się do ich społeczności – mimo że mordercy nie pochodzili z tych społeczności i morderstwa nie miały nic wspólnego z rzekomą gentryfikacją, która miała być ich przestępstwem. (W wypadku Jersey City Żydzi przeprowadzali się tam z Williamsburga i Brooklynu, żeby uciec odgentryfikacji!)

 

Horn porusza inne tematy, które nie pasują do tematu, ale także te rozdziały są fascynujące.  Bada Variana Frya, nieznanego sprawiedliwego wśród narodów, nie-Żyda, który uratował z Holocaustu najsłynniejszych żydowskich artystów i filozofów, niemniej nigdy nie otrzymał podziękowania od artystycznych i filozoficznych środowisk, które przekształciły Zachód. Autorka opisuje słuchanie audiobooka Kupca z Wenecji ze swoim dziesięcioletnim synem, który rozpoznaje, co jest w tej sztuce i ucina jej apologetykę Szekspira. Opisuje, jak zaczyna studiować Daf Jomi, stronę Talmudu dziennie. 

 

Czytanie jej prozy jest przyjemnością.

 

Book review: "People Love Dead Jews"

 

Elder of Ziyon, 19 kwietnia 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Notatki

Znalezionych 2222 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Rosja i Iran: przyjaźń czy tylko partnerstwo?   Amos   2022-09-25
Niebezpieczne związki, czyli sojusze wiernych i niewiernych   Koraszewski   2022-09-24
Nierozwiązywalne konflikty na Bliskim Wschodzie   i Alberto M. Fernandez   2022-09-18
Trzecia droga skręca w prawo   Koraszewski   2022-09-17
Palestyńczycy i świat nie potrzebują jeszcze jednego, skorumpowanego, upadłego, terrorystycznego państwa arabskiego   Toameh   2022-09-17
Jak Zachód zbudował rosyjskiego wroga   Taheri   2022-09-16
Dlaczego ludzie nienawidzą?   Koraszewski   2022-09-15
Fundamentalna irracjonalność palestinizmu   Bellerose   2022-09-14
Administracja Bidena “zaniepokojona” izraelskimi rajdami na Zachodni Brzeg   Fitzgerald   2022-09-13
Departament Stanu traktuje śmierć Abu Akleh jako priorytet, ignorując śmierć Malki Roth   Meyers Epstein   2022-09-12
Kiedy niemieccy ekolodzy i rząd Putiuna mieli gorący romans   Godefridi   2022-09-12
Arabowie do Bidena: Nie podpisuj umowy z Iranem, doprowadzi to do wojny   Toameh   2022-09-10
Oni umarli wszyscy, my wszyscy żyjemy   Koraszewski   2022-09-09
Norwegia dostaje za swoje   Bawer   2022-09-08
Tragedia bez Żydów to żadna wiadomość   von Koningsveld   2022-09-06
A piecyk wciąż dymi   Koraszewski   2022-09-03
Co mają wspólnego Indianie Abenaki z Żydami oraz z firmą Ben &Jerry?   Amos   2022-09-02
Bejrut i Stalingrad Arabów   Fernandez   2022-08-30
Kto egzekwuje antysemickie prawa Autonomii Palestyńskiej dotyczące obrotu ziemią AP?   Hirsch   2022-08-29
Czego szef @UNRWA nie powiedział Radzie Bezpieczeństwa ONZ     2022-08-28
Burza w szklance wody, czy spór o fundamentalne zasady?   Koraszewski   2022-08-27
Kiedy krytyka George’a Sorosa jest antysemicka?     2022-08-25
Czy jest szansa na redukcję zatrudnienia w przemyśle wróżbiarskim?   Koraszewski   2022-08-24
Książka o niemieckich nazistach nad Nilem     2022-08-23
Podczas nadchodzącej sesji ONZ Palestyńczycy będą domagać się pełnego uznania „Państwa Palestyna”   Hirsch   2022-08-22
Tożsamość cała w skowronkach   Koraszewski   2022-08-20
Europejskie związki z NGO powiązanymi z palestyńskimi terrorem   i Liora Rosenblatt   2022-08-18
Jak “przebudzeni” wymazali w mediach klasę robotniczą i Żydów   Tobin   2022-08-17
Fałszywe oskarżenia i ideologiczne uprzedzenia   Steinberg   2022-08-17
Czym jest proporcjonalność w prawie międzynarodowym, gdy chodzi o Izrael?   Hirsch   2022-08-16
Palestyńczycy popełniają samobójstwa, podczas gdy ich przywódcy żyją w hotelach i willach   Toameh   2022-08-15
Dżihad i pokój, kiedy wyrosną gruszki na wierzbie   Blum   2022-08-13
O różnych formach oderwania od rzeczywistości   Koraszewski   2022-08-13
Biden i bardzo masochistyczny gwóźdź   Taheri   2022-08-12
Co zobaczył Seward w Jerozolimie   Jacoby   2022-08-09
Pandemia małpiego rozumu   Koraszewski   2022-08-08
Dlaczego zachodni dziennikarze omijają temat nepotyzmu i korupcji w Autonomii Palestyńskiej?   Fitzgerald   2022-08-07
Ekoekstremizm rzucił Sri Lankę na kolana   Ridley   2022-08-04
Zielone marzenia, inflacyjne realia   i Hügo Krüger   2022-08-03
Haniebna polityka Unii Europejskiej wobec mułłów w Iranie   Rafizadeh   2022-08-02
Judaizm zasługuje na taki sam szacunek jak islam   Tobin   2022-07-31
Administracja Bidena finansuje antyizraelskie programy szkolne i propagandę nienawiści   Tawil   2022-07-29
Dyskryminacja z miłości i dobrego serca   Koraszewski   2022-07-29
Odkryte taśmy z wyznaniami Eichmanna   Jacoby   2022-07-27
Wycieczka Bidena do szpitala we wschodniej Jerozolimie   Fitzgerald   2022-07-24
Palestyńczycy robią pranie mózgu światu: mały przykład, który demaskuje cały przemysł palestyńskich kłamstw     2022-07-23
Obecność mitu pod strzechą i blachodachówką   Koraszewski   2022-07-23
Administracja Bidena: najbardziej przyjazna dla irańskich mułłów?   Rafizadeh   2022-07-22
Wyzwolenie Arabów z rąk globalnej lewicy   Mansour   2022-07-21
Biznes zawodowych „obrońców praw człowieka”   Koraszewski   2022-07-20
NATO w Madrycie: To nie będzie ostatni szantaż Erdoğana   Bekdil   2022-07-20
Palestyńskie tortury: raport dla ONZ     2022-07-19
UNRWA nadal uczy nienawiści, ale administracji Bidena to nie przeszkadza   Fitzgerald   2022-07-17
Od dziesięcioleci istnieje „Plan Marshalla” dla Palestyńczyków. Nie zadziałał     2022-07-16
Covid, wojna i inne troski   Koraszewski   2022-07-15
Strach i odraza w Iranie   Fitzgerald   2022-07-14
Biblia dla pana proboszcza   Kruk   2022-07-13
Jak naruszyliśmy standardy pewnej „społeczności”   Koraszewski   2022-07-12
Kto ukradł palestyńską ziemię? Jordania   Bard   2022-07-09
Śmierć dziennikarki, kim są winni?   Flatow   2022-07-07
Konformizm w domu wariatów jest strategią przetrwania   Koraszewski   2022-07-06
Wielka Brytania i jej polityka wobec Jerozolimy   Fitzgerald   2022-07-05
Wojny pełne błędnych kalkulacji   i Alberto M. Fernandez   2022-06-30
Najwspanialszy wynalazek ludzkości   Koraszewski   2022-06-30
Kraje arabskie ponownie odtrąciły UNRWA na konferencji o pomocy finansowej     2022-06-30
Sudan: Ludobójstwo, o którym nikt nie mówi   Rehov   2022-06-30
Monolog prowincjonalnego Hamleta   Kruk   2022-06-29
Niech już UNRWA wreszcie umrze   Blum   2022-06-29
Gdzie były media, kiedy niezależne dochodzenie uznało Amnesty International za organizację „instytucjonalnie rasistowską”?   von Koningsveld   2022-06-28
To nie jest artykuł o Shireen Abu Akleh   Collier   2022-06-27
W poszukiwaniu lekarstwa na obłęd   Koraszewski   2022-06-27
Amnesty International UK jest „instytucjonalnie rasistowska”, „kolonialistyczna” – a jej antysemityzm jest z tym ściśle powiązany     2022-06-25
Kiedy aktor jest aktorem   Jacoby   2022-06-24
Burzenie domów i zagarnianie ziemi, o których nikt nie mówi   Toameh   2022-06-23
Dziwaczna francuska sprawiedliwość   Carmon   2022-06-22
Turcja uderza na Irak, Syrię, Cypr i Grecję   Bulut   2022-06-21
Podcast "Guardiana": 34 minuty palestyńskiej propagandy udającej dziennikarstwo   Levick   2022-06-19
„Choroba” przywrócona przez Putina   Taheri   2022-06-18
Podsycanie urojeń Palestyńczyków   Bard   2022-06-18
Mało nas, mało nas do pieczenia chleba   Koraszewski   2022-06-17
Jak UE może chcieć bliższych więzi z Izraelem, finansując równocześnie terrorystyczne organizacje pozarządowe?   Deutsch   2022-06-16
Kilka słów do prezydenta Macrona: Sois Beau Et Tais-Toi   Fitzgerald   2022-06-15
Nuklearne zwycięstwo irańskich mułłów   Rafizadeh   2022-06-14
Co by było, gdyby Izrael traktował Amerykę tak, jak Ameryka traktuje Izrael?   Bard   2022-06-12
Iran: zbliża się lato gniewu   Taheri   2022-06-10
Alternatywny wszechświat palestyńskiej „suwerenności”   Altabef   2022-06-09
Nie zostawiajcie Amerykanów i sojuszników w ciemności   Rafizadeh   2022-06-08
ONZ twierdzi, że Izrael „w przeważającej mierze” ponosi winę za konflikt z Palestyńczykami     2022-06-08
Klinika Odessa - Ostatni felieton Ludwika Lewina   Lewin   2022-06-07
Wyszukiwarka Google promuje antysemityzm   Collier   2022-06-05
Pięćdziesiąt lat temu masakra w Izraelu ujawniła przerażający stan bezpieczeństwa na lotniskach   Gross   2022-06-04
Bibi, PiS, Kafka i pustelnik   Koraszewski   2022-06-03
Dlaczego dla ONZ jedna masakra w meczecie jest o wiele gorsza niż niezliczone masakry w kościołach?   Ibrahim   2022-06-03
Administracja Bidena błędnie rozumie posunięcia Erdoğana   Bekdil   2022-06-01
Oczywista prawda, której świat nie akceptuje: Palestyńczycy są odpowiedzialni za palestyńską przemoc     2022-06-01
Jak zaprzeczyć Holocaustowi, udając że się tego nie robi   Apfel   2022-05-30
Nienawidzący Izraela są naprawdę mistrzami propagandy     2022-05-29
Czy da się naprawić Human Rights Watch?   Steinberg   2022-05-28
Porozmawiajmy o „nakbie” i o tym, kto jest naprawdę odpowiedzialny za cierpienie Palestyńczyków   Tobin   2022-05-27
Czy politycy mogą być racjonalni?   Koraszewski   2022-05-25

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa


Wstęga Möbiusa


Przemysł produkcji kłamstw


Jesteś tym, co czytasz,


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk