Prawda

Środa, 22 wrzesnia 2021 - 23:23

« Poprzedni Następny »


New York Review of Books” papuguje kłamstwa o ”Śmiertelnej wymianie”


Elder of Ziyon 2020-06-18

Amerykańskie siły policyjne podczas zamieszek.
Amerykańskie siły policyjne podczas zamieszek.

W ”New York Review of Books” opublikowano artykuł Michaela Shanka zatytułowany How Police Became Paramilitaries. Artykuł zawiera kłamstwo, że Izrael jest w jakiś sposób odpowiedzialny za zachowania policji w USA.

Organy ochrony porządku publicznego w rzeczywistości szkoliły się na taki moment – konkretnie przez uczenie się technik i taktyki od izraelskich służb wojskowych. Jak udokumentowała Amnesty International, funkcjonariusze organów służb porządku publicznego z takich miejsc jak Floryda, New Jersey, Pensylwania, Kalifornia, Arizona, Connecticut, Nowy Jork, Maryland, Massachusetts, Carolina Północna, Georgia, stan i miasto Waszyngton, podróżowali do Izraela na takie szkolenia. Te programy, według badania wspieranego przez Jewish Voice for Peace, skupiają się na wymianie metod „masowej inwigilacji, rasowego profilowania i dławienia protestów i sprzeciwu”. Raport z 2018 roku spowodował, że niektóre miasta, takie jak Durham w Karolinie Północnej,  sprzeciwiły się policyjnemu szkoleniu z izraelskimi siłami bezpieczeństwa z powodu niepokoju o „wynikające szkody dla społeczności kolorowych” w USA.


Sam raport z 2018 roku, “Deadly Exchange”, autorstwa Jewish Voice for Peace oraz Researching the American Israeli Alliance (który w zasadzie jest oddziałem badawczym JVP) jest mistrzowskim dziełem na 57 stron sugerującym mnóstwo nieistniejących związków między policją USA a Izraelem.

„Badanie” jest w dużej mierze nieudaną próbą obwinienia Izraela za trzy specyficzne atrybuty, jakie podobno posiadają siły policyjne USA: inwigilacja, rasowe profilowanie i użycie siły. Praktycznie cały raport jest katalogiem przykładów tych trzech działań ze strony izraelskiej i ze strony amerykańskiej, ale zawodzi każda próba powiązania praktyk w USA z konkretnym szkoleniem w Izraelu.


Na przykład, w raporcie podano:

Podczas całego szkolenia antyterrorystycznego dla amerykańskiej policji i sił bezpieczeństwa czyni się bezpośrednie paralele między Palestyńczykami, a tymi, którzy mają zagrażać amerykańskiemu bezpieczeństwu, wzmacniając ideę amerykańsko-izraelskiego sojuszu przeciwko muzułmanom i Arabom. Izraelskie szkolenia antyterrorystyczne wzmacniają wysoce zmilitaryzowany dyskurs, który wzywa do rasowego profilowania i państwowej przemocy celującej w Czarne i Brązowe społeczności oraz ruchy społeczne, dążące do sprawiedliwości rasowej. 

Link o tych ”bezpośrednich paralelach prowadzi do fragmentu artykułu w „Jerusalem Post”:

Craig W. Floyd, prezes i dyrektor generalny National Law Enforcement Officer’s Memorial Fund, powiedział, że nie można przecenić znaczenia przybycia oficerów USA do Izraela na ceremonię upamiętniającą 9/11 podczas obecnej fali międzynarodowego terroryzmu.  

“Uważam, że moment czasowy z pewnością jest bardzo odpowiedni, ponieważ jesteśmy w trakcie globalnej wojny z terroryzmem i musimy pracować razem i budować solidarność między funkcjonariuszami sił ochrony porządku publicznego z całego świata, by walczyć z terroryzmem i wygrać tę wojnę” – powiedział Floyd.

Mówią o terrorystach. Nikt ani w Izraelu, ani w NYPD nie mówi o celowaniu w muzułmanów lub Arabów jako całości, a udawanie, że NYPD nie powinna dbać o międzynarodowy terror, oznacza powiedzenie Nowojorczykom, że nic ze strony terrorystów im nie grozi.


W rzeczywistości, w tym samym artykule jest cytat, który zaprzecza całemu raportowi „Deadly Exchange”:

Zapytany o to, dlaczego jest tak silny związek między izraelską i amerykańską siłą policyjną, [szef Essex County’s Sheriff’s Office Deputy Division Michael] Safris powiedział o szacunku dla skuteczności Izraela i nowoczesnych taktyk połączonych ze zdolnością egzekwowania prawa w humanitarny sposób, mimo tego, że mają do czynienia z niezliczoną liczbą zdeprawowanych terrorystów.  

Cały raport jest wypełniony tego rodzaju szalbierstwem, gdzie twierdzi się jedną rzecz, ale jeśli otwierasz link i przypisy, nie dowodzą one niczego.


Wszystko to ignoruje prosty fakt, że policja w USA jest odpowiedzialna za metody i procedury policji w USA. Izrael nie pisze amerykańskich instrukcji dla policji – robi to, zupełnie niezależnie od Izraela tysiące departamentów policji w USA. Izrael nie decyduje, czy policja w USA ma użyć gazu łzawiącego i jakiej ten gaz ma być marki. 


Jeszcze jeden przykład szalbierstwa w tym raporcie pochodzi z jego pierwszego przypisu:

NYPD miał także „Jednostkę demograficzną”, by szpiegować muzułmańskie społeczności w ich codziennym życiu w Nowym Jorku. Wyprawiano informatorów, znanych jako „tajniacy meczetów”, by chodzili do meczetów, sklepików i organizacji studenckich i prowadzili obszerne dossier o muzułmańskich społecznościach. Założyciele tego programu przyznali, że zainspirowały ich praktyki izraelskie na Okupowanych Terytoriach Palestyńskich[1].

Ten program rozpoczął się wkrótce po 9/11, na długo przed jakimikolwiek szkoleniami sponsorowanymi przez ADL lub JINSA, które omawia ten raport.

Inny link w tym samym akapicie kieruje do tego artykułu o wizycie w Izraelu szefa policji z Mansfield, z którego dowiadujemy się, że spotkał się on także z palestyńskimi szefami policji  – i wychwalał współpracę między izraelską a palestyńską policją. Tutaj jest jego zdjęcie z palestyńskim szefem policji.



Być może brutalność policji w USA jest wynikiem spotkania z palestyńską policją. Ma to równie wiele sensu jak obwinianie o nią Izraela.  


W tym samym artykule można przeczytać prawdę o tym, co dzieje się na tych szkoleniach i nie ma to nic wspólnego z tym, co mówi JVP:

Izraelczycy …rekomendują zdobywanie wysokiej jakości informacji wywiadowczych, tworzenie fizycznych przeszkód, takich jak betonowe zapory, by chronić dany obszar, zwiększenie liczby policjantów na ulicach i używanie technologii.   


Mówili o tym, jak ważne mieć policję osadzoną w społeczności, by zdobyć informację o problemach zanim się zdarzą.  


Sellon powiedział że dokładają wiele wysiłku w przeszukiwanie i monitorowanie mediów społecznościowych, by zapobiegać radykalizacji.  


“Nie ma niczego takiego jak samotny wilk” – powiedział im Sellon.


Innym punktem jest szkolenie BOSAR (Behavioral, Observation and Suspicious Activity Recognition – Rozpoznanie behawioralne, obserwacyjne i podejrzanych aktywności), co Mansfield już stosowało. Celem jest zauważanie nie tyle jednostki, ile tego, co on/ona robi lub czego nie robi.


“Profilujesz zachowanie, a nie wygląd” - powiedział Sellon.


Najlepiej znanym przykładem było to, kiedy policja przyglądała się na wideo zachowaniu zamachowców na maraton w Bostonie, Dżhochara i Tamerlana Carnajewów podczas zawodów. Bracia rozglądali się i poruszali się w innym kierunku od reszty tłumu.


Grupa odwiedziła więzienie, gdzie siedzą członkowie OWP i Hamasu.


“Widać było wzajemny szacunek między więźniami i strażnikami” – powiedział Sellon.

Jedna trzecia raportu “Deadly Exchange” poświęcona jest twierdzeniom, że Izrael uczy policję z USA rasistowskiego profilowania  - a w tym artykule mówi się wyraźnie coś dokładnie odwrotnego! 


Nie można jednak oczekiwać, że ”New York Review of Books” dokona jakiegokolwiek sprawdzenia faktów podanych w raporcie wściekle antyizraelskiej organizacji - Jewish Voice for Peace. Dlaczego mieliby kłamać? I jest zgrabne PDF z mnóstwem przypisów, więc musi być prawdą!

 

New York Review of Books parrots “Deadly Exchange” lies

Elder of Ziyon, 14 czerwca 2020

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

Elder of Ziyon

Amerykański bloger śledzący szerzenie sie antysemityzmu w mediach. 


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Brunatna fala

Znalezionych 953 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

“Obchody” 20. rocznicy festiwalu nienawiści ONZ w Durbanie   Steinberg   2021-09-21
Artykuł w „Independent” z akrobatyką, żeby uniknąć słowa Hamas   Levick   2021-09-20
Taliban i antysemityzm ukryty w międzynarodowych stosunkach   Frantzman   2021-09-18
Izrael próbuje złagodzić problemy Palestyńczyków w Gazie i na Zachodnim Brzegu, w zamian otrzymuje zniewagi   Fitzgerald   2021-09-14
Najbardziej poszukiwany terrorysta ministrem bezpieki   Ahmad   2021-09-14
Pamięć i nauki z zamachu 9/11   Collins   2021-09-11
Islamski ekstremizm w Wielkiej Brytanii jest coraz pewniejszy siebie   Collier   2021-09-10
Administracja Bidena daje mułłom w Iranie kolejne zwycięstwo: przejęcie władzy przez talibów   Rafizadeh   2021-09-03
Terroryzm: różne miejsca, różne zdjęcia   Collins   2021-09-01
Chiny: Tajwan nie powinien polegać na poparciu USA     2021-08-31
Arabowie: Biden przywraca do życia ekstremizm i terroryzm   Toameh   2021-08-31
Najnowszy antyizraelski raport HRW     2021-08-28
Niech się palą izraelskie drzewa. Jewish Voice for Peace, antyizraelska grupa, kibicuje jerozolimskim pożarom   Abdul-Hussain   2021-08-27
Wznowiona “obietnica” Iranu dla Palestyńczyków   Toameh   2021-08-25
Zachodnia dyplomacja: błaganie terrorystów   Meotti   2021-08-24
Liban i jego tykające bomby   Taheri   2021-08-24
Czy Zachód może być uczciwy w sprawie islamistycznego zagrożenia?   Tobin   2021-08-23
Z amerykańskiego upokorzenia wyłoni się nowy porządek świata   Ahmed   2021-08-18
Niemcy wydadzą 41 milionów dolarów, żeby “odkryć” przyczyny dzisiejszego antysemityzmu   Fitzgerald   2021-08-18
“Naród irański nie zrezygnuje z islamu z powodu braków wody”     2021-08-14
A Kartagina musi być zburzona…   Koraszewski   2021-08-12
Zniszczenia w Gazie, o których wam nie powiedziano, bo nie pasują do antyizraelskiej narracji   von Koningsveld   2021-08-10
Walka z zarazą z Durbanu   Kemp   2021-08-08
Liban atakuje Izrael, Liban krzyczy „agresja”   Abdul-Hussain   2021-08-07
Atak terrorystyczny na Speakers Corner był nożem wbitym w brytyjską demokrację   Collier   2021-08-06
Kiedy nie ma udziału Izraela znika zainteresowanie losem Palestyńczyków     2021-08-04
Hamas chełpi się mordowaniem żydowskich dzieci 20 lat temu w pizzerii Sbarro     2021-08-03
Marksistowskie poparcie dla palestyńskiego terroryzmu prowadzi do nienawiści do Żydów na całym Zachodzie   Milliere   2021-08-01
Świat reaguje na Izrael z arogancją i hipokryzją   Darshan-Leitner   2021-07-31
ONZ ustanawia stałą izraelożerczą komisję dochodzeniową pod przewodnictwem znanej z nienawiści do Izraela apologetki antysemityzmu Navi Pillay     2021-07-30
W Iranie Najwyższy Przywódca jest zaniepokojony   Fitzgerald   2021-07-28
Dziennikarka BBC wyrzucona za tweet “Hitler miał rację”   Fitzgerald   2021-07-25
Szwecja: Imam potępia szwedzką flagę, wzywa muzułmanów do “miażdżenia i rozbijania głów Żydów”   Spencer   2021-07-24
Biden i mułłowie: "Karmienie krokodyla"   Rafizadeh   2021-07-24
Specjalny Sprawozdawca Rady Praw Człowieka ONZ ogłasza, że izraelskie osiedla są „zbrodnią wojenną”. Dlaczego jest w błędzie?   Fitzgerald   2021-07-21
Jak palestyńscy przywódcy oszukują Amerykanów   Tawil   2021-07-20
Morale i kwestia wyjścia Ameryki z Afganistanu   Koraszewski   2021-07-19
Opieka medyczna Izraela nad przywódcami Hamasu i AP, a podwójne standardy CUNY   Fitzgerald   2021-07-19
Denazyfikacja Bliskiego Wschodu wymaga ponownej denzyfikacji Niemiec   Pickles   2021-07-18
Amnezja wysepkowa jest super   Honig   2021-07-16
Dyktator Białorusi: „Świat płaszczy się przed Żydami”   Fitzgerald   2021-07-16
Jak izraelożercy stali się wpływowi   Rosenthal   2021-07-13
Pod uwagę amerykańskim uczelniom, których partnerem jest Uniwersytet Al Kuds   Flatow   2021-07-11
Dzieci Palestyny poświęcą swoją krew i swoje ciała     2021-07-10
Czy Palestyńczycy potępią mufiego Hussainiego i Hitlera?   Abdul-Hussain   2021-07-09
Administracja Bidena: nagradzanie morderczego reżimu Iranu?   Rafizadeh   2021-07-07
Uwagi na marginesie 50. rocznicy ukończenia studiów   Landes   2021-07-07
Dlaczego życie czarnych chrześcijan zupełnie się nie liczy?   Ibrahim   2021-07-06
Czy IDF jest bezradna?   Bard   2021-07-05
Prawo powrotu w stare koleiny   Koraszewski   2021-07-04
Letnie obozy palestyńskiego dżihadu   Toameh   2021-07-02
Najbardziej niebezpieczni terroryści świata   Patrikarakos   2021-06-30
Artykuł Human Rights Watch o antysemityzmie ZACHĘCA do lewicowego antysemityzmu     2021-06-29
Krótka historia długiej nienawiści   Rosenthal   2021-06-28
Stany Zjednoczone wspierają palestyńskie naruszenia praw człowieka.   Toameh   2021-06-26
Palestyńska kultura przemocy   Bard   2021-06-25
Ewolucja, dzieci i mordercy   Koraszewski   2021-06-23
Zatruty owoc ustępstw wobec irańskich mułłów   Toameh   2021-06-22
Na nieludzkiej ziemi   Koraszewski   2021-06-21
Przez całą historię Żydzi musieli z czegoś rezygnować, by uzyskać akceptację – tym razem jest to Izrael   Amos   2021-06-20
Wiadomości z Iranu, zarówno te głupie, jak i te złowrogie   Fitzgerald   2021-06-19
Gaza, Sky News i marsz islamistów na Londyn   Collier   2021-06-19
Dziennikarstwo z własnym samobójczym celem   Landes   2021-06-18
Tylko Palestyńczycy mogą być ofiarami   Abdul-Hussain   2021-06-17
Z Bagdadu do Gazy: dzisiejszy konflikt jest zakorzeniony w ideologii ery nazistowskiej   Julius   2021-06-16
“TIMES” propaguje demonizację Izraela przez BLMAdam Levick   Levick   2021-06-15
Multikulturowi wielbiciele Hitlera   Greenfield   2021-06-14
Jak międzynarodowa społeczność starała się stworzyć niekończącą się wojnę izraelsko-palestyńską   Frantzman   2021-06-13
Administracja Bidena nagradza terrorystów: Abbasa i Hamas   Tawil   2021-06-11
Budząca mdłości zachodnia “postprawda” na temat wojny Gazy z Izraelem   Bekdil   2021-06-10
Policzmy dokładnie ofiary w Gazie   Rosenthal   2021-06-09
Umyj, wypłucz, powtórz wojnę   Collins   2021-06-08
Świat akademicki dla Hamasu   Pessin   2021-06-06
Wciskacze fake newsów o Palestyńczykach ignorują ludobójstwo chrześcijan. Ideologicznie napędzana hipokryzja   Ibrahim   2021-06-05
Kostiumowy dramat i kompromitacja   Rosenthal   2021-06-05
Bliski Wschód Hady’ego Amra   Glick   2021-06-04
Tureccy Żydzi - uboczne ofiary tureckiej nienawiści do Izraela   Bekdil   2021-06-04
Terapeutka o trwającym statusie ofiary palestyńskich Arabów   Oz   2021-06-01
Prawda o tym “arabskim chłopcu podpalonym przez Izraelczyków”   Fitzgerald   2021-06-01
Hasło: “Izrael ma prawo się bronić” pokazuje bezmiar moralnego zagubienia   Pandavar   2021-05-31
Jeśli USA chcą być humanitarne, nie “odbudują” Gazy   Tobin   2021-05-31
Szejk Dżarrah i niesymetryczne roszczenia   Julius   2021-05-30
Przywódca Hamasu w Gazie: To była tylko próba, nic poza małym ćwiczeniem przed tym, co się zdarzy     2021-05-29
Zachodni obrońcy Gazy mają oczy, ale nie widzą   Steinberg   2021-05-28
Fałszywi bojownicy o pokój i prawdziwi terroryści tworzą niemal doskonały front nienawiści do Żydów     2021-05-27
Palestyńskie głosy, których Blinken nie usłyszy   Toameh   2021-05-26
Nieodnotowane: IDF ceni życie, celem Hamasu jest maksymalizacja ofiar   Koningsveld   2021-05-25
Nowe furie najstarszej nienawiści   Savodnik   2021-05-24
Trąby i silniki czołgów: punkt zwrotny w Gazie?   Kemp   2021-05-22
Mam dość   Ezra   2021-05-21
Po drugiej stronie lustra   Koraszewski   2021-05-19
Zastępcza wojna Iranu przeciwko Izraelowi   Toameh   2021-05-18
Iran ujawnia swoją strategię doradzając Hamasowi w wojnie przeciwko Izraelowi   Frantzman   2021-05-17
Dejudaizacja Jerozolimy w 1948 roku   Carlson   2021-05-17
Kiedy rakiety Hamasu uderzają w izraelskie domy, zapomnij o niuansach   Tobin   2021-05-16
Naszym prawdziwym celem jest zniszczenie Izraela   Tawil   2021-05-15
Dzisiejsze oszczerstwo o rytuale krwi   Rosenthal   2021-05-14
Stara sztuczka Mahmouda Abbasa: antysemickie podżeganie   Blum   2021-05-13
Irańska pułapka   i Sarah N. Stern   2021-05-12
Słoń nienawiści do Żydów w salonie   Glick   2021-05-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa


Wstęga Möbiusa


Przemysł produkcji kłamstw


Jesteś tym, co czytasz,



Radykalne poglądy polityczne


Einstein



Socjologia



Allah stworzyl



Uprzednie doświadczenie



Żydowski exodus



PRL Chrystusem narodów



Odrastające głowy hydry nazizmu



Homeopatia, wibracje i oszustwo


Żołnierz IDF



Prawo powrotu


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk