Uganda: aktywiści przeciwni biotechnologii szerzą dezinformację


Richard Wetaya 2023-04-05

Naukowcy z ugandyjskiego NARO stworzyli odmiany manioku odporne na szkodniki i choroby. [Richard Wetaya]
Naukowcy z ugandyjskiego NARO stworzyli odmiany manioku odporne na szkodniki i choroby. [Richard Wetaya]

Chociaż udowodniono, że GMO są bezpieczne i są nieocenionym elementem strategii bezpieczeństwa żywnościowego Ugandy, nadal są celem ataków polityków i grup społeczeństwa obywatelskiego.


Jak na ironię, według Afrykańskiego Centrum Różnorodności Biologicznej w RPA, Uganda ma największą liczbę upraw GMO już poddawanych testom przez Narodową Organizację Badań Rolniczych (NARO).


Naukowcy z NARO, którzy niedawno odkryli nowe metody kontroli aflatoksyn, nie są w stanie przekazać rolnikom swoich ulepszonych odmian nasion i roślin uprawnych, ponieważ Uganda nie ma polityki rolnej otwartej na GMO.

 

Jednak wielu naukowców niezłomnie dąży do uchwalenia ustawy o bezpieczeństwie GMO.


W Ugandzie jest wiele grup i osób sprzeciwiających się GMO i swobodnie rozpowszechniających dezinformację na temat GMO. Propagują one agroekologię, która według ogólnoafrykańskiej metaanalizy naukowej z 2020 roku wysiłków dotyczących konserwacji kultury rolnej, więzi rolników w nędzy.

 

W 2019 roku ugandyjski badacz Nassib Mugwanya wskazał, że agroekologia propaguje całkowicie nieefektywne metody upraw.


Jednak niektórzy ludzie z krajowego lobby anty-GMO chcą, aby rolnicy ją przyjęli.


Przekształcić systemy rolnicze Ugandy


Na początku tego miesiąca „Daily Monitor”, jedna z czołowych ugandyjskich gazet, poinformowała, że pracownik Sojuszu na rzecz Suwerenności Żywnościowej w Afryce, grupy, która wcześniej określiła nasiona GMO jako neokolonialne, nakłania rolników do przyjęcia agroekologii.


Ugandyjskie organizacje społeczeństwa obywatelskiego sprzeciwiające się GMO pozwały również w styczniu  rząd Kenii do Trybunału Sprawiedliwości Afryki Wschodniej w związku z jego decyzją o zezwoleniu na uprawę i import zbóż GM.


Rolniczka pokazuje ziemniaki odporne na zarazę, opracowane przez naukowców NARO. Ziemniaki nie wymagają środków grzybobójczych. [Richard Wetaya]
Rolniczka pokazuje ziemniaki odporne na zarazę, opracowane przez naukowców NARO. Ziemniaki nie wymagają środków grzybobójczych. [Richard Wetaya]

„W przeciwieństwie do powszechnego błędnego przekonania, biotechnologia rolnicza nie zniszczy rodzimych praktyk rolniczych rolników ani upraw, jak twierdzą niektórzy agroekolodzy” – powiedział Erick Okwalinga, ugandyjski naukowiec zajmujący się roślinami.


„Raczej przekształci systemy rolne w Ugandzie, zmniejszając straty i zwiększając odporność upraw na susze i inne ekstremalne warunki klimatyczne. Odporne na klimat i choroby odmiany upraw pomogą Ugandzie, gospodarce opartej na rolnictwie, osiągnąć  cel 13  z Celów Zrównoważonego Rozwoju i programu Zero Głodu”.


Dodał: „Agroekologia zaprzecza wezwaniom prezydenta Museveniego do modernizacji rolnictwa. Jak można zmodernizować rolnictwo, gdy zachęca się rolników do stosowania nieproduktywnych tradycyjnych praktyk, które skutkują niskimi plonami ubogich w zasoby gospodarstw domowych”.


„Nierozsądne jest rozpowszechnianie błędnych informacji na temat GMO opartych na niewiedzy i zachęcanie do stosowania tradycyjnych metod rolniczych w kraju, w którym populacja wzrosła ponad trzykrotnie, a produkcja żywności pozostaje niewystarczająca”.

 

Według dra Andrew Kiggundu, biotechnologa z NARO, dzięki biotechnologii Uganda umożliwi swoim społecznościom rolniczym produkcję wysokowydajnych i pożywnych upraw o lepszych cechach genetycznych.


Rozwój sektora rolnego Ugandy


„Uganda nie może sobie pozwolić na przegapienie  rewolucji genowej. Wyższe i lepsze plony uzyskiwane dzięki technikom klastrowym biotechnologii pomogą zmniejszyć brak bezpieczeństwa żywnościowego i niedobory mikroelementów, które stanowią poważne zagrożenie dla kobiet w ciąży i dzieci w Ugandzie” – powiedział Kiggundu.


Dodał, że przyjęcie biotechnologii oznaczałoby lepsze nasiona, lepszą odporność na choroby i szkodniki oraz mniejsze stosowanie chemikaliów i narażenie ludzi.


„Oznaczałoby to również, że straty w uprawach spowodowane zmianami klimatycznymi i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi zostaną złagodzone”.


Charity Muduwa, badaczka, która kiedyś opowiadała się za agroekologią, powiedziała AfS, że gdyby miała wybierać między agroekologią a biotechnologią, wybrałaby tę drugą.


„To jedyny sposób, dzięki któremu Uganda osiągnie zrównoważony rozwój rolnictwa, jeden z kamieni węgielnych czwartej rewolucji przemysłowej, który jest niezbędny do stawienia czoła skutkom zmian klimatycznych” – powiedziała Muduwa.


„Korzystanie z narzędzi do edycji genomu, takich jak CRISPR-CAS9, może zagwarantować zintegrowaną ochronę przed chorobami, zrównoważoną produkcję roślinną, zarządzanie, kontrolę jakości i rozwój sektora rolnego w Ugandzie”.

 

Dr Fredrick Kabi, pracownik naukowy NARO, który obecnie opracowuje szczepionkę przeciw kleszczom, powiedział, że biotechnologia zapewni znaczące możliwości w zakresie opracowywania szczepionek przeciwko chorobom ograniczającym produkcję zwierzęcą.


Wprowadzenie nowych i użytecznych genów


„Ponadto użycie markerów genetycznych może pomóc w hodowli zwierząt pod kątem pożądanych cech, w tym odporności na choroby, wyższą jakość i większą produktywność”.


Zdaniem Okwalingi biotechnologia ma potencjał poprawy efektywności wykorzystania środków zewnętrznych używanych w rolnictwie.


„Zredukuje to użycie pestycydów i nawozów, jednocześnie wydłużając okres przydatności do spożycia kluczowych upraw w kraju”.


Alfred Kafeero, biotechnolog, zgodził się.


„Biotechnologia stanowi narzędzie do zwiększania różnorodności genetycznej gatunków roślin uprawnych poprzez wprowadzanie nowych i użytecznych genów” — powiedział Kafeero. „Odegra znaczącą rolę w ochronie różnorodności biologicznej i umożliwi produkcję dużej liczby roślin z małych fragmentów rośliny macierzystej w krótkim czasie”.


Uganda scientists push for adoption of GM crops as anti-biotechnology activists spread misinformation

Alliance for Science, 25 marca 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Richard Wetaya – ugandyjski dziennikarz, publicysta ugandyjskiego dziennika „New Vision”, koncentruje się na sprawach edukacji, ciąż nastolatek, nauce w rolnictwie.