Nowe badania pokazują, że kraje rozwijające się płacą wysoką cenę za ograniczanie upraw roślin GMO


Joseph Maina 2021-12-25


Dwie nowe prace mają na celu ilościowe określenie kosztów społecznych i ekonomicznych, jakie kraje ściągają na siebie przez ograniczanie wykorzystania biotechnologii w rolnictwie.


Choć globalna produkcja genetycznie modyfikowanych (GM) roślin uprawnych dała, jak się szacuje, 57 miliardów dolarów dodatkowego dochodu farmom, szersza uprawa tych roślin mogłaby dać dodatkowe 65 miliardów dolarów, przy czym większość tych zysków przypadła by krajom rozwijającym się. Tak przynajmniej  twierdzą autorzy badania opublikowanego przez Council for Agricultural Science and Technology (CAST).


Badacze, ściągnięci z różnych uniwersytetów Stanów Zjednoczonych i Kanady, analizują straty zysków z powodu zakazu GMO i zajmują się potencjalnym wpływem na konsumentów, środowisko i farmerów. Piszą m. in.:

“Różnice w zyskach przy uprawie roślin GMO i nie-GMO wynikają z  kosztów ochrony plonów i ogólnej wydajności, które mogły nadal wzrastać, gdyby nie osłabiano możliwości korzystania z technologii. Z pewnością ekonomiczne korzyści z upraw GMO są oczywiste, ponieważ bez ekonomicznych korzyści dla ich użytkowników ta technologia nie przetrwałaby długo”.

W oparciu o podobne spostrzeżenia praca opublikowana w “Journal of Student Research” (JSR) pokazuje, że produkcja GM podniosła wydajność rolnictwa, obniżyła koszty produkcji z powodu zmniejszenia niezbędnego wkładu, takiego jak zakup pestycydów i podniosła dochody w rozwijających się krajach.


Podczas gdy korzyści upraw GMO w krajach rozwiniętych są dokładnie naświetlone, te uprawy dając większe plony, nie tylko podnoszą wiejskie dochody w krajach rozwijających się, piszą autorzy. Zwiększone plony podniosły podaż żywności, co jest niesłychanie ważne w rozwijających się krajach, gdzie głód jest problemem.


Wyższe dochody


Uprawy GM pozwoliły także zmniejszyć lukę między bogatymi i biednymi, twierdzą autorzy, przytaczając przykład Indii, gdzie uprawa bawełny Bt podniosła dochody małych i biednych gospodarstw o 134 procent.


W oparciu o różne badania prowadzone w latach 1999 - 2005, szacowane korzyści z przyjęcia upraw GM w USA wahały się od 334 milionów dolarów do 1,5 miliarda rocznie, mimo stosunkowo niskiego rozprzestrzenienia się tych upraw, informuje raport CAST. Oszacowane korzyści dotyczą dodatkowych zysków netto umożliwionych dzięki innowacyjnym uprawom oraz wartości niższych cen płaconych przez konsumentów.   


W przypadku Filipin statystyczna symulacja wskazuje, że gdyby Złoty Ryż zastąpił 70 procent ryżu obecnie konsumowanego w kraju, występowanie niedoboru witaminy A zmalałoby o 55–60 procent u kobiet i około 30 procent u dzieci. Potencjalne ekonomiczne korzyści obejmowałyby zmniejszone obciążenie chorobami, oceniane na między 16 a 88 milionów dolarów rocznie.


Ważne wyniki badań CAST pokazują, że żywność nie-GM jest droższa niż jej genetycznie modyfikowane odpowiedniki, co sugeruje, że GMO przyczyniły się do zmniejszenia realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO. Dane zebrane od sprzedawców w latach 2009-2016 pokazały, że dodatkowa zapłata w czterech kategoriach produktów nie-GM (olej, tortilla chips, płatki śniadaniowe i lody) wahała się od 9,8 procent do 61,8 procent. Dodatkowa zapłata za produkty organiczne – określenie, które wyklucza produkty GM – wahała się od 13,8 procent do 91 procent.


Niższe koszty żywności

“GMO przyczyniły się do zredukowania realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO” – piszą autorzy.

Przyjęcie GM obniżyłoby także światowe ceny żywności także dla krajów, które zakazują importu produktów GM, ponieważ ceny są ogólnie niższe. Jednak korzyści są niższe dla krajów, które ograniczają własną produkcję żywności GM.


Odporność upraw GM na pewne szkodniki i choroby przekłada się na znaczące oszczędności dla farmerów, którzy mogą zmniejszyć inwestycje w środki ochrony roślin. Przykładem jest więdnięcie bakteryjne bananów, dewastująca choroba, która może powodować do 100 procent straty upraw w subsaharyjskiej Afryce, gdzie rośnie jedna trzecia światowej produkcji bananów. W próbach polowych kilka odmian bananów GM pokazało niemal całkowitą odporność na tę chorobę. Północnoamerykańscy badacze są równie optymistyczni w sprawie leku na zielenienie cytrusów, chorobę, która spowodowała straty rzędu 7,8 miliardów dolarów w sezonach 2006–2007 i 2013–2014.


Badania pokazują, że farmerzy mogą także oszczędzić czas przez uprawę roślin GM zamiast konwencjonalnych odmian. Uprawy GM redukują czas, jaki producenci spędzają w polu, mimo że oszczędzony czas nie jest na ogół liczony w tradycyjnych oszacowaniach zysków netto. Autorzy notują jednak, że farmerzy wysoko cenią zaoszczędzony czas i wygodę uprawiania roślin GM.


Przy hodowli żywca korzyści z przyjęcia roślin GM obejmują oszczędności na niższych cenach paszy dla zwierząt, co odpowiada za do 70 procent całkowitych kosztów amerykańskich hodowców żywca.


Korzyści zdrowotne


Narażenie na toksyny, takie jak mykotoksyny, także byłoby zmniejszone przez przyjęcie odpornych na owady roślin GM (Bt).


W artykule CAST autorzy Piszą:

“Pod nieobecność roślin Bt kraje, które mają surowe wymagania dla poziomu mykotoksyn, nie będą w stanie ich spełnić i będą musiały płacić wyższe ceny za żywność wyższej jakości”.  

Mimo powszechnie dostępnej i przekonującej literatury o potencjale upraw GM dla podniesienia wydajności rolnictwa i napędzania wzrostu ekonomicznego, badacze pokazują różne czynniki rynkowe i regulacyjne, które stawiają przeszkody pełnej realizacji tych korzyści. Piszą, że bariery handlowe dla GMO redukują dostęp do żywności, ograniczają dochody farm i podnoszą ogólne ceny.

“Bariery regulacyjne mają ważne konsekwencje dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, a wiele krajów, które nie przyjęły GMO, należy do najmniej żywnościowo zabezpieczonych na świecie i głównie polegają na imporcie jako źródle żywności. Kiedy kraje znoszą bariery handlowe, ocenia się, że import może podnieść się o 14,7 procent, co dałoby szacunkowo 4,86 procentową obniżkę cen żywności; i odwrotnie, bariera handlowa zmniejsza dostęp do importu o niemal 10 procent i podnosi ceny o jeden procent”.  

Badanie JSR przytacza nadmierną siłę na rynku daną producentom nasion GM, wysokie bariery dla wejścia GM na rynek z powodu procedur biobezpieczeństwa, patenty i międzynarodową asymetrię handlową jako główne bariery wejścia na rynek GM.


Zdjęcie: Farmerzy sadzą szarłat (amarantus) w Meksyku, który czyni kroki ku ograniczeniu upraw GM. Zdjęcie: Shutterstock/Nailotl


Ten artykuł był pierwotnie opublikowany w 
Farmers Review Africa.

Developing countries pay hefty price by restricting GMO crops, new research shows

Alliance for Science, 13 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 

Joseph Maina

Nigeryjski dziennikarz naukowy specjalizujący się w popularyzacji biotechnologii, bioróżnorodności i rozwoju rolnictwa w Afryce.