Prawda

Wtorek, 23 kwietnia 2024 - 17:12

« Poprzedni Następny »


Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie


Dennis Baffour-Awuah 2022-04-16

Wspięga GMO gotowa do spożycia. 
Wspięga GMO gotowa do spożycia. 

W Ghanie miejscowi naukowcy z Instytutu Badań Rolnych Sawanny (SARI) przy Radzie Badań Naukowych i Przemysłowych (CSIR) użyli biotechnologii do stworzenia dwóch odmian roślin uprawnych GMO: ryżu, który bardziej wydajnie używa azotu i wody [nitrogen- and water-use-efficient] (NEWEST) i genetycznie modyfikowanej wspięgi wężowatej znanej także jako odporna na szkodniki pędu (PBR) wspięga.


Żadna z tych roślin nie jest jeszcze skomercjalizowana, chociaż przeszły etapy oceny laboratoryjnej i prób polowych. Obecnie podanie w sprawie wspięgi PBR czeka na aprobatę w Krajowym Urzędzie Biobezpieczeństwa. Ten urząd został ustanowiony po uchwaleniu przez Ghanę Ustawy o Biobezpieczeństwie w 2011 roku, jest organem nadzorującym wprowadzanie GMO w kraju.


W niedawnym wywiadzie dr Daniel Osei Fosu, badacz z Instytutu Biotechnologii i Rolnictwa (BNARI), wyjaśnił pojęcie GMO w prostych słowach. Powiedział, że tworzenie GMO jest procesem, który polega na odwiecznej wiedzy wzmocnionej przez nową wiedzę. Lepsze zrozumienie DNA – genetycznej informacji każdego żywego stworzenia – doprowadziło do odkrycia, że naukowcy mogą użyć tę wiedzę, by pomóc rozwiązać problemy związane z pewnymi organizmami.


Poglądy farmerów w Ghanie na GMO


W 16 regionach Ghany farmerzy dzielili się różnymi poglądami, które odzwierciedlają, jak wiele rozumieją i jak bardzo potrzebują tej technologii. Sabina Agyei i Vida Dzortu, obie uprawiające kukurydzę, straciły duże części swoich plonów z powodu inwazji szkodnika Spodoptera frugiperda pięć lat temu. Szkodnik ten zniszczył 20 tysięcy hektarów upraw w całym kraju, powodując szkody oszacowane na 64 miliony dolarów. Opisują sytuację jako dramatyczną.  


Proponując sposoby uniknięcia takich nieszczęśliwych sytuacji, Dzortu radziła wzięcie pod uwagę upraw GM, choć przyznaje, że farmerzy potrzebują więcej edukacji. “Słyszę wielu ludzi, którzy mówią, że nasiona GM są zrobione z gumy, ale nie chcę w to wierzyć, bo gdyby tak było, to by nie kiełkowały – powiedziała o jednej z fałszywych informacji. – Jeśli kiełkują, to są to dobre nasiona”.


Kukurydza GM ma geny odporności na choroby
, które mają potencjał oparcia się pasożytom, włącznie z Spodoptera frugiperda, według naukowców z Programu Badań Biotechnologicznych (BRP) przy Instytucie Badań Roślin Uprawnych (CRI). Jest także odporna na suszę, ale nadal wymaga odpowiednich składników odżywczych w glebie i nawożenia, by dać maksymalne plony.


“Wiem, że w niektórych krajach jedzą GMO i nic złego im się nie dzieje, więc dlaczego nie możemy robić tego samego?” – zapytała Dzortu. Dodała, że walka z Spodoptera frugiperda jest wyniszczająca, męcząca i wymaga zakupu wielu substancji chemicznych.


Agya Sei, który ma ponad 50 lat, uprawia maniok, banana warzywnego, kukurydzę i kakao. Często walczy z szkodnikami i uważa, że rolnicy potrzebują odpornych na szkodniki odmian. “Nasze matki produkowały dużo, bo nie było tak dużo szkodników, ciem ani problemów z klimatem. Chciałbym, żeby tak samo było dla nas”. Nie sądzi jednak, by farmerzy potrzebowali GMO z powodu opowieści, jakie często słyszy o tej technologii. Kiedy jednak kontynuowaliśmy rozmowę, powiedział, że będzie gotowy zaakceptować tę technologię.  


“Wiesz, że czasy zmieniają się. Widzisz, dawniej byliśmy przeciwko środkom owado- i chwastobójczym, ponieważ było dużo szumu, że nie jest to dobre. Ale teraz używamy to na farmach. Jeśli nasi przywódcy dadzą nam potrzebną edukację o tej technologii, żebyśmy poznali ją i docenili, pewnie uznamy, że będzie to pomocne, przyjmiemy ją” – zakończył. 


Konwencjonalna wspiega wężowata jest normalnie opryskiwana 8 do 12 razy w swoim trzymiesięcznym cyklu, ale wspięga PBR redukuje to do dwóch razy w sezonie. To radykalnie zmniejszy używanie substancji chemicznych na farmach wspięgi wężowatej, co będzie chroniło zdrowie farmera i konsumentów, jak również środowisko. Zwiększą się także plony.


Publiczne postrzeganie GMO


Wcześniejsze badanie przeprowadzone przez CSIR-Instytut Badawczy Nauki i Technologii  (STEPRI) i przez Urząd Żywności i Leków (FDA) sugeruje, że znaczny procent społeczeństwa albo nie wie nic o technologii i produktach GM, albo wie bardzo mało. Ich  wyobrażenie o tym, czy produkt jest genetycznie modyfikowany, często zależy od tego, czy produkt jest importowany, czy produkowany lokalnie.  


To samo badanie ustaliło także, że rząd i media nie dostarczają wystarczająco dużo edukacji na ten temat.


Farmer uprawiający cytrusy i ziemniaki, Emmanuel Amponsah, powiedział w wywiadzie, że naukowcy pozwolili politykom przejąć prowadzenie w informowaniu o nauce, a ci szerzą dezinformację w społeczeństwie.  


“GMO nie są złe – powiedział. - Problemem jest to, że nasi naukowcy nie mówią o tym dużo, a politycy są tymi, którzy powodują całą panikę. Oni [naukowcy] pozwolili, by przyćmili ich politycy, którzy nieustannie oczerniają tę technologię. Wierzę, że komercyjne GMO będą ekonomicznie korzystne dla nas, farmerów. Jeśli inne kraje, uprawiające  genetycznie modyfikowany pawpaw [asymina trójklapkowa] i inne korzystają na tym ekonomicznie, dlaczego nie można tego robić także Ghana?  


Organizacje uprawiające propagandę anty-GMO często twierdzą, że farmerzy staną się zależni od dostawców nasion GM i firm nasienniczych, i będą musieli każdego roku kupować nowe nasiona, tracąc prawo do używania zgromadzonych nasion. Dr Samuel Amiteye, naukowiec z BNARI, powiedział, że kupowanie nowych nasion lub oryginalnych hybryd od dawna było praktyką w konwencjonalnych metodach upraw, by osiągnąć maksymalne plony. Nasiona hybryd tracą z czasem swoje pozytywne cechy i używający ich farmerzy nie uzyskują spodziewanych plonów. Powiedział, że temu samemu procesowi podlegają nasiona GM i ostrzegł przeciwko wykluczaniu roślin GM.


“Możemy ignorować GMO i postępować według procesu, w którym farmerzy nieustannie ponownie sadzą nasiona roślin o pożądanych cechach. Po jakichś 20 do 25 lat może będą mieli takie odmiany, jakie chcą. Po co jednak czekać tak długo?” – zapytał. 


Wspięga wężowata PBR: potencjalne korzyści ekonomiczne 


Wspięga PBR ma podniesioną ochronę przed świdrem maruca (Maruca vitrata) i pasożytniczymi chwastami, takimi jak striga i alectra, stąd ograniczenie używania pestycydów i wyższe plony. Nigeria była pierwszym krajem, który zatwierdził i skomercjalizował wspięgę wężowatą GM w 2019 roku i farmerzy uprawiający tę odmianę informują o 20 procentowym wzroście plonów.   


Jeśli wspięga PBR zostanie skomercjalizowana w Ghanie, może dodać 31 milionów dolarów wartości produkcji przez sześć lat w stosunku do obecnej rocznej wartości produkcji 55 milionów dolarów, według wykonanego w 2019 roku badania Instytutu Statystyki, Badań Społecznych i Ekonomicznych (ISSER) na Uniwersytecie Ghany we współpracy z Międzynarodowym Instytutem Badań Polityki Żywnościowej (IFPRI-Ghana) i Instytutem Badań Polityki wobec Nauki i Technologii (STEPRI-Ghana). Jeśli jednak powolny proces dopuszczania do komercjalizacji opóźni wprowadzenie nowej wspięgi do 2024 roku, Ghana może stracić 20 milionów dolarów.


Nadzorowanie GMO


Jako ciało nadzorujące Krajowy Urząd Biobezpieczeństwa zapewnia, że rośliny uprawne GM przechodzą ścisły i rygorystyczny proces na wszystkich etapach swojego rozwoju i komercjalizacji, by zagwarantować bezpieczeństwo producentów, konsumentów i środowiska. Nadzoruje także zamknięte użycie, zamknięte próby polowe, wejście nasion na rynek, transport plonów GMO i dopuszczenie do obrotu.  


“Podstawową zasadą biobezpieczeństwa jest to, że jeśli coś nie jest bezpieczne, nie powinno opuścić laboratorium – powiedział Fosu. – Zanim zaczniesz przenosić DNA w laboratorium, musisz mieć pozwolenie od urzędu nadzorującego swojego kraju, a potem musisz na każdym etapie pracy spełniać wszystkie wymagania, zanim tworzony organizm może zostać dopuszczony do zamkniętych prób polowych”. Dane naukowe, społeczno-ekonomiczne konsekwencje i poglądy społeczne są także kluczowymi względami przy rozważaniach o dopuszczeniu GMO, dodał.


Ama Kudom-Agyeman, konsultantka NBA, wyjaśniła, że agencja pracuje razem z innymi wiarygodnymi instytucjami, by zapewnić, że GMO jest poprawnie nadzorowane. Te instytucje obejmują FDA, Urząd Standardów Ghany, Radę Badań Naukowych i Przemysłowych oraz Instytut Badań Roślin Uprawnych.


“NBA jako agencja nadzorcza stosuje wszystkie mechanizmy, by zapewnić, że sprawy są wykonywane poprawnie. Ich ramy przyjęły także inne kraje, a więc możemy wierzyć w ich wiarygodność” – powiedziała.


Jako część procesu nadzorczego nad wspięgą PBR, NBA zaprasza społeczeństwo do komentowania przed ostateczną decyzją o podaniu do SARI. Ludzie mogą wysyłać emaile w tej sprawie na adres info@nba.org lub pocztą do “The CEO, NBA, P.O. Box WY 669, Kwabenya-Accra.” Można także podpisać petycję, by poprzeć zaaprobowanie wspięgi PBR.


Dennis Baffour-Awuah
 jest stypendystą 2018 Alliance for Science Global Leadership. Ten artykuł był pierwotnie opublikowany na jego blogu Love for Science.

Zdjęcie: Nie-FMO wspięga wężowata na sprzedaż na rynku w Ghanie. Zdjęcie: Reuben Quainoo


Ghana’s first GMO food crop: All you need to know

Alliance for Science, 31 marca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk