Prawda

Czwartek, 25 kwietnia 2024 - 00:46

« Poprzedni Następny »


Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie


Dennis Baffour-Awuah 2022-04-16

Wspięga GMO gotowa do spożycia. 
Wspięga GMO gotowa do spożycia. 

W Ghanie miejscowi naukowcy z Instytutu Badań Rolnych Sawanny (SARI) przy Radzie Badań Naukowych i Przemysłowych (CSIR) użyli biotechnologii do stworzenia dwóch odmian roślin uprawnych GMO: ryżu, który bardziej wydajnie używa azotu i wody [nitrogen- and water-use-efficient] (NEWEST) i genetycznie modyfikowanej wspięgi wężowatej znanej także jako odporna na szkodniki pędu (PBR) wspięga.


Żadna z tych roślin nie jest jeszcze skomercjalizowana, chociaż przeszły etapy oceny laboratoryjnej i prób polowych. Obecnie podanie w sprawie wspięgi PBR czeka na aprobatę w Krajowym Urzędzie Biobezpieczeństwa. Ten urząd został ustanowiony po uchwaleniu przez Ghanę Ustawy o Biobezpieczeństwie w 2011 roku, jest organem nadzorującym wprowadzanie GMO w kraju.


W niedawnym wywiadzie dr Daniel Osei Fosu, badacz z Instytutu Biotechnologii i Rolnictwa (BNARI), wyjaśnił pojęcie GMO w prostych słowach. Powiedział, że tworzenie GMO jest procesem, który polega na odwiecznej wiedzy wzmocnionej przez nową wiedzę. Lepsze zrozumienie DNA – genetycznej informacji każdego żywego stworzenia – doprowadziło do odkrycia, że naukowcy mogą użyć tę wiedzę, by pomóc rozwiązać problemy związane z pewnymi organizmami.


Poglądy farmerów w Ghanie na GMO


W 16 regionach Ghany farmerzy dzielili się różnymi poglądami, które odzwierciedlają, jak wiele rozumieją i jak bardzo potrzebują tej technologii. Sabina Agyei i Vida Dzortu, obie uprawiające kukurydzę, straciły duże części swoich plonów z powodu inwazji szkodnika Spodoptera frugiperda pięć lat temu. Szkodnik ten zniszczył 20 tysięcy hektarów upraw w całym kraju, powodując szkody oszacowane na 64 miliony dolarów. Opisują sytuację jako dramatyczną.  


Proponując sposoby uniknięcia takich nieszczęśliwych sytuacji, Dzortu radziła wzięcie pod uwagę upraw GM, choć przyznaje, że farmerzy potrzebują więcej edukacji. “Słyszę wielu ludzi, którzy mówią, że nasiona GM są zrobione z gumy, ale nie chcę w to wierzyć, bo gdyby tak było, to by nie kiełkowały – powiedziała o jednej z fałszywych informacji. – Jeśli kiełkują, to są to dobre nasiona”.


Kukurydza GM ma geny odporności na choroby
, które mają potencjał oparcia się pasożytom, włącznie z Spodoptera frugiperda, według naukowców z Programu Badań Biotechnologicznych (BRP) przy Instytucie Badań Roślin Uprawnych (CRI). Jest także odporna na suszę, ale nadal wymaga odpowiednich składników odżywczych w glebie i nawożenia, by dać maksymalne plony.


“Wiem, że w niektórych krajach jedzą GMO i nic złego im się nie dzieje, więc dlaczego nie możemy robić tego samego?” – zapytała Dzortu. Dodała, że walka z Spodoptera frugiperda jest wyniszczająca, męcząca i wymaga zakupu wielu substancji chemicznych.


Agya Sei, który ma ponad 50 lat, uprawia maniok, banana warzywnego, kukurydzę i kakao. Często walczy z szkodnikami i uważa, że rolnicy potrzebują odpornych na szkodniki odmian. “Nasze matki produkowały dużo, bo nie było tak dużo szkodników, ciem ani problemów z klimatem. Chciałbym, żeby tak samo było dla nas”. Nie sądzi jednak, by farmerzy potrzebowali GMO z powodu opowieści, jakie często słyszy o tej technologii. Kiedy jednak kontynuowaliśmy rozmowę, powiedział, że będzie gotowy zaakceptować tę technologię.  


“Wiesz, że czasy zmieniają się. Widzisz, dawniej byliśmy przeciwko środkom owado- i chwastobójczym, ponieważ było dużo szumu, że nie jest to dobre. Ale teraz używamy to na farmach. Jeśli nasi przywódcy dadzą nam potrzebną edukację o tej technologii, żebyśmy poznali ją i docenili, pewnie uznamy, że będzie to pomocne, przyjmiemy ją” – zakończył. 


Konwencjonalna wspiega wężowata jest normalnie opryskiwana 8 do 12 razy w swoim trzymiesięcznym cyklu, ale wspięga PBR redukuje to do dwóch razy w sezonie. To radykalnie zmniejszy używanie substancji chemicznych na farmach wspięgi wężowatej, co będzie chroniło zdrowie farmera i konsumentów, jak również środowisko. Zwiększą się także plony.


Publiczne postrzeganie GMO


Wcześniejsze badanie przeprowadzone przez CSIR-Instytut Badawczy Nauki i Technologii  (STEPRI) i przez Urząd Żywności i Leków (FDA) sugeruje, że znaczny procent społeczeństwa albo nie wie nic o technologii i produktach GM, albo wie bardzo mało. Ich  wyobrażenie o tym, czy produkt jest genetycznie modyfikowany, często zależy od tego, czy produkt jest importowany, czy produkowany lokalnie.  


To samo badanie ustaliło także, że rząd i media nie dostarczają wystarczająco dużo edukacji na ten temat.


Farmer uprawiający cytrusy i ziemniaki, Emmanuel Amponsah, powiedział w wywiadzie, że naukowcy pozwolili politykom przejąć prowadzenie w informowaniu o nauce, a ci szerzą dezinformację w społeczeństwie.  


“GMO nie są złe – powiedział. - Problemem jest to, że nasi naukowcy nie mówią o tym dużo, a politycy są tymi, którzy powodują całą panikę. Oni [naukowcy] pozwolili, by przyćmili ich politycy, którzy nieustannie oczerniają tę technologię. Wierzę, że komercyjne GMO będą ekonomicznie korzystne dla nas, farmerów. Jeśli inne kraje, uprawiające  genetycznie modyfikowany pawpaw [asymina trójklapkowa] i inne korzystają na tym ekonomicznie, dlaczego nie można tego robić także Ghana?  


Organizacje uprawiające propagandę anty-GMO często twierdzą, że farmerzy staną się zależni od dostawców nasion GM i firm nasienniczych, i będą musieli każdego roku kupować nowe nasiona, tracąc prawo do używania zgromadzonych nasion. Dr Samuel Amiteye, naukowiec z BNARI, powiedział, że kupowanie nowych nasion lub oryginalnych hybryd od dawna było praktyką w konwencjonalnych metodach upraw, by osiągnąć maksymalne plony. Nasiona hybryd tracą z czasem swoje pozytywne cechy i używający ich farmerzy nie uzyskują spodziewanych plonów. Powiedział, że temu samemu procesowi podlegają nasiona GM i ostrzegł przeciwko wykluczaniu roślin GM.


“Możemy ignorować GMO i postępować według procesu, w którym farmerzy nieustannie ponownie sadzą nasiona roślin o pożądanych cechach. Po jakichś 20 do 25 lat może będą mieli takie odmiany, jakie chcą. Po co jednak czekać tak długo?” – zapytał. 


Wspięga wężowata PBR: potencjalne korzyści ekonomiczne 


Wspięga PBR ma podniesioną ochronę przed świdrem maruca (Maruca vitrata) i pasożytniczymi chwastami, takimi jak striga i alectra, stąd ograniczenie używania pestycydów i wyższe plony. Nigeria była pierwszym krajem, który zatwierdził i skomercjalizował wspięgę wężowatą GM w 2019 roku i farmerzy uprawiający tę odmianę informują o 20 procentowym wzroście plonów.   


Jeśli wspięga PBR zostanie skomercjalizowana w Ghanie, może dodać 31 milionów dolarów wartości produkcji przez sześć lat w stosunku do obecnej rocznej wartości produkcji 55 milionów dolarów, według wykonanego w 2019 roku badania Instytutu Statystyki, Badań Społecznych i Ekonomicznych (ISSER) na Uniwersytecie Ghany we współpracy z Międzynarodowym Instytutem Badań Polityki Żywnościowej (IFPRI-Ghana) i Instytutem Badań Polityki wobec Nauki i Technologii (STEPRI-Ghana). Jeśli jednak powolny proces dopuszczania do komercjalizacji opóźni wprowadzenie nowej wspięgi do 2024 roku, Ghana może stracić 20 milionów dolarów.


Nadzorowanie GMO


Jako ciało nadzorujące Krajowy Urząd Biobezpieczeństwa zapewnia, że rośliny uprawne GM przechodzą ścisły i rygorystyczny proces na wszystkich etapach swojego rozwoju i komercjalizacji, by zagwarantować bezpieczeństwo producentów, konsumentów i środowiska. Nadzoruje także zamknięte użycie, zamknięte próby polowe, wejście nasion na rynek, transport plonów GMO i dopuszczenie do obrotu.  


“Podstawową zasadą biobezpieczeństwa jest to, że jeśli coś nie jest bezpieczne, nie powinno opuścić laboratorium – powiedział Fosu. – Zanim zaczniesz przenosić DNA w laboratorium, musisz mieć pozwolenie od urzędu nadzorującego swojego kraju, a potem musisz na każdym etapie pracy spełniać wszystkie wymagania, zanim tworzony organizm może zostać dopuszczony do zamkniętych prób polowych”. Dane naukowe, społeczno-ekonomiczne konsekwencje i poglądy społeczne są także kluczowymi względami przy rozważaniach o dopuszczeniu GMO, dodał.


Ama Kudom-Agyeman, konsultantka NBA, wyjaśniła, że agencja pracuje razem z innymi wiarygodnymi instytucjami, by zapewnić, że GMO jest poprawnie nadzorowane. Te instytucje obejmują FDA, Urząd Standardów Ghany, Radę Badań Naukowych i Przemysłowych oraz Instytut Badań Roślin Uprawnych.


“NBA jako agencja nadzorcza stosuje wszystkie mechanizmy, by zapewnić, że sprawy są wykonywane poprawnie. Ich ramy przyjęły także inne kraje, a więc możemy wierzyć w ich wiarygodność” – powiedziała.


Jako część procesu nadzorczego nad wspięgą PBR, NBA zaprasza społeczeństwo do komentowania przed ostateczną decyzją o podaniu do SARI. Ludzie mogą wysyłać emaile w tej sprawie na adres info@nba.org lub pocztą do “The CEO, NBA, P.O. Box WY 669, Kwabenya-Accra.” Można także podpisać petycję, by poprzeć zaaprobowanie wspięgi PBR.


Dennis Baffour-Awuah
 jest stypendystą 2018 Alliance for Science Global Leadership. Ten artykuł był pierwotnie opublikowany na jego blogu Love for Science.

Zdjęcie: Nie-FMO wspięga wężowata na sprzedaż na rynku w Ghanie. Zdjęcie: Reuben Quainoo


Ghana’s first GMO food crop: All you need to know

Alliance for Science, 31 marca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk