Prawda

Piątek, 26 kwietnia 2024 - 01:12

« Poprzedni Następny »


Kolejne badanie rolnictwa organicznego


Steven Novella 2019-11-02


Wyniki niedawno przeprowadzonego badania pokazują, jak przejście na wyłącznie organiczne rolnictwo w Anglii i Walii wpłynęłoby na emisję dwutlenku węgla. W końcowych wnioskach czytamy:


Przewidujemy ogromny spadek produkcji rolnej w porównaniu do konwencjonalnej produkcji. Bezpośrednie emisje gazów cieplarnianych zostałyby zredukowane przez przejście na rolnictwo organiczne, jednak konieczność zwiększenia areału ziemi dla rolnictwa poza Wielką Brytanią, jaki były konieczny wobec niedoborów żywności w UK, prowadziłoby do globalnego zwiększenia emisji. Zwiększona sekwestracja dwutlenku węgla w niewielkim stopniu równoważyłaby wzrost emisji poza krajem.    


W przyjętym w tych badaniach modelu rolnictwa organicznego nie przewidziano stosowania sztucznych nawozów bazujących na paliwach kopalnych. Azot pochodziłby tylko z naturalnych źródeł, takich jak gnojówka oraz rotacja z uprawami wiążącymi azot, głównie uprawami roślin strączkowych. To pozwoliłoby na bezpośrednią redukcję gazów cieplarnianych, jednak równocześnie prowadziłoby do spadku produkcji rolnej o 40 procent. Te braki musiałyby być pokryte importem żywności, głównie z Unii Europejskiej, czyli musimy obliczyć, czego wymaga takie uzupełnienie braków żywności. W modelu trzeba brać pod uwagę różne możliwości, ponieważ od ich wyboru zależy to, gdzie i jaka ziemia zostanie przeznaczona pod uprawy. Najbardziej prawdopodobny scenariusz  przewiduje wzrost emisji gazów cieplarnianych netto o około 20 procent.      


To jest dobry przykład działania prawa niezamierzonych konsekwencji. Kiedy mamy do czynienia z tak złożonymi sprawami jak rolnictwo, musimy brać pod uwagę wpływ każdej wprowadzonej zmiany na cały system. Nie jest to pierwsze badanie pokazujące jak organiczne rolnictwo w końcowym efekcie wpływa negatywnie na środowisko, to badanie potwierdza tylko wcześniejsze wyniki. A przecież te negatywne efekty rosną w miarę przechodzenia do rolnictwa organicznego na szerszą skalę.

 

Rozważmy na przykład cykl azotowy – rolnictwo jest w dużym stopniu przetwarzaniem azotu na żywność. Tak więc w każdym systemie musisz pamiętać, skąd bierzesz azot. Organiczne rolnictwo używa gnojówkę, ale kiedy światowa produkcja rolna będzie oparta na gnoju jako źródle azotu, to znacznie zmniejszy produkcję rolną. Zieloną rewolucję zawdzięczamy w znacznym stopniu sztucznym nawozom, a głównie produkcji azotu nie pochodzącego z gnojówki. Krótko mówiąc, nie da się wyżywić ludzkości nawożąc gnojówką.     

 

Innym źródłem azotu jest przemienne uprawianie na polu roślin strączkowych pobierających azot z powietrza. Wymaga to jednak powiększenia areału, więc żeby uzyskać tę samą ilość żywności potrzebujesz znacznie więcej ziemi. Problem w tym, że już wzięliśmy pod pług całą nadającą się dla rolnictwa ziemię. Zabieranie więcej ziemi dla rolnictwa jest fatalne dla środowiska, powodując dalsze zaburzenia ekosystemu, i wchodzenie na coraz mniej żyzne obszary (gdyż najlepsza ziemia jest już zajęta przez rolnictwo).  Gdzie zatem szukać ziemi potrzebnej dla organicznego rolnictwa? Nawet jeśli organiczamy nasze badania do Anglii i Walii natrafiamy na kłopoty. A co by było gdybyśmy chcieli cały świat przestawić na rolnictwo organiczne? Potrzebowalibyśmy dodatkowej planety.        

 

Jeśli chcemy chronić nasz ekosystem i łagodzić zmiany klimatyczne musimy raczej szukać sposobów na przekazanie części ziemi rolnej na łaki i lasy. To jednak oznacza zwiększenie wydajności rolnictwa, a nie działanie w przeciwnym kierunku.     

Liczby są nieubłagane, więc zwolennicy organicznego rolnictwa zaczęli szukać innych argumentów:

“Założenia kryjące się za wnioskami z tych badań, że przy przejściu na rolnictwo organiczne będzie wzrost emisji gazów cieplarnianych netto, są całkowicie błędne, powiedział Rob Percival z Soil Association.


Badanie zakłada, że nie będzie zmiany diety, co jest najwyraźniej bezzasadne biorąc pod uwagę globalny dietetyczny kryzys zdrowotny i to, że będziemy w dalszym ciągu przestawiać nasze pola uprawne z nadprodukcji złych rzeczy – takich jak pasza dla bydła i towary na handel, na dobrą żywność i biopaliwa.”     

Przyjęcie założenia, że istniejąca dieta nie zmieni się tak szybko, to realne założenie, a nie bzdura. To właśnie robi się w badaniach naukowych. Izolujemy jedną zmienną i przyglądamy się jaki efekt będzie miało manipulowanie nią. Zwolennicy rolnictwa organicznego systematycznie próbują odwracać uwagę od negatywnego wpływu na wykorzystanie areału rolnego i na środowisko, zaciemniając obraz założeniami o całej masie innych niepowiązanych zmian. Twierdzą, że możemy zlikwidować negatywne efekty rolnictwa organicznego przez zmniejszenie produkcji mięsa i przez inne zmiany w żywieniu, które spowoduja spadek popytu na produkty rolne. Jest to nielogiczne, bowiem te zmiany mogą się dokonywać, ale nie są one powiązane z rolnictwem organicznym i nie zmieniają faktu, że rolnictwo organiczne ma netto negatywny wpływ. Dla przykładu, w jednych badaniach  na rzecz rolnictwa organicznego dowodzi się, że można wykarmić ludzkość przy pomocy rolnictwa organicznego – ale...         

Mueller et al. użyli komputrerowego modelu produkcji żywności, by ocenić wpływ na środowisko teoretycznej, stuprocentowej konwersji światowego rolnictwa na rolnictwo organiczne. Pokazuje to, w oparciu o istniejącą literaturę naukową, że globalne przejście na rolnictwo organiczne prowadziłoby do od 16 do 33 procentowego wzrostu zużycia ziemi i odpowiednio od 8 do 15 procentowego spadku globalnego zalesienia.     


Jak więc autorzy osiągnęli swoje główne wnioski? Łącząc globalne przejście na rolnictwo organiczne z równoczesnym heroicznym przestawieniem ludzkości na wegetarianizm, co pozwoliło im (w niektórych scenariuszach) na stuprocentową redukcję obszarów przeznaczonych na produkcję zwierzęcą. A to  połączone  z heroicznym założeniem  pięćdziesięciopercentowej redukcji marnowania się żywności w skali światowej.

Jest tu również inny fundamentalny błąd w ich planach - chcą równocześnie zredukować produkcję mięsa i zwiększyć zależność od nawozów naturalnych jako źródła azotu. Skąd wezmą te dodatkowe ilości nawozów naturalnych? Czy tylko w oparciu o przemienność upraw i dodatkową ziemię, której nie ma (jeśli nie chcemy likwidować lasów tropikalnych)? Gdybyśmy mogli przy pomocy jakiejś magii zredukować o połowę marnowanie się żywności i dramatycznie zredukować konsumpcję mięsa, to odzyskana ziemia powinna być przeznaczona  na zalesienie, a nie na rolnictwo organiczne.         


Warto dodatkowo podkreślić, że nie ma żadnego powodu do przechodzenia na rolnictwo organiczne. Nie daje ono żadnych korzyści zdrowotnych, ani żadnych innych. Jest to wyłącznie apel reklamowy oparty na błędzie naturalistycznym.   

 

Zauważam również wśród skrajnych zwolenników rolnictwa organicznego jeszcze jeden sekret na rozwiązanie problemu niskiej wydajności organicznego rolnictwa – zmniejszyć populację ludzkości. Jak wynika z niedawno przeprowadzonych badań, stuprocentowe przejście na rolnictwo organiczne pozwoliłoby na wyżywienie 5,9 miliarda ludzi (światowa populacja  to obecnie 7,5 miliarda ludzi i rośnie). Oznaczałoby to niezbędną redukcję światowej populacji, co oczywiście stałoby się, gdyż dwa miliardy ludzi zostałoby zagłodzonych.      


Najlepsza droga rozwoju rolnictwa, to korzystanie z metod dających najwyższą wydajność, najmniej naruszających równowagę ekologiczną i powodujących najmniejsze szkody w środowisku. Z pewnością nie jest to rolnictwo organiczne, które nie bierze pod uwage tych korzyści, preferując metody ”naturalne”, które są z reguły arbitralne i nie należą do najlepszych praktyk. Organiczne rolnictwo jest sprzeczne z nauką, jest szkodliwym rynkowym wymysłem, którego nonsensy należy ujawniać.  


Another Damning Organic Study

NeuroLogica Blog, 24 października 2019

Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.


Od redakcji "Listów z naszego sadu"

Tymczasem nasza "Gazeta Wyborcza" serwuje swoim czytelnikom mądrości, o których Marcin Rotkiewicz na swoim FB pisał: 

„Pseudonaukowe mity w Gazecie Wyborczej

O rany, o matko!!! Omal nie spadłem z krzesła przy porannej herbacie. Staram się unikać takiego języka, ale tym razem nie dam rady: dawno nie czytałem pseudonaukowych bzdur w takim stężeniu! Gazeta Wyborcza – to wielki wstyd!!! Przede wszystkim za straszenie ludzi...." 

Kto nie zna powinien sam zobaczyć to arcydzieło jakiegoś Pawła Figurskiego (chociaż on nie winowat, ot kolejny durak jakiego zgromadzenie naczelnych tej gazety szukało do swojego kompletu): http://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,25270888,ekozywnosc-jest-za-droga-naturalne-nawozenie-pielenie.html?fbclid=IwAR1Ba5goCSVcT7LMAeJjatfCafyosAEcid7RWiL8X28m9Rl_-D9o5kWecF0#S.DT-K.C-B.1-L.1.foto  

 

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk