Prawda

Czwartek, 28 marca 2024 - 16:05

« Poprzedni Następny »


Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych


Deepak Ray 2022-05-28


Rosnąca konkurencja o plony wielu ważnych roślin jadalnych na świecie powoduje, że coraz większa ich część trafia do celów innych niż bezpośrednie żywienie ludzi. Te konkurencyjne zastosowania obejmują wytwarzanie biopaliw; przetwarzanie plonów na składniki przetwórcze, takie jak mączka zwierzęca, utwardzone oleje i skrobie; i sprzedawanie ich na rynkach światowych krajom, które mogą za nie zapłacić.

niedawno opublikowanym badaniu, moi współautorzy i ja szacujemy, że w 2030 roku tylko 29% światowych zbiorów 10 głównych roślin uprawnych może być bezpośrednio spożywane jako żywność w krajach, w których zostały wyprodukowane, w porównaniu z około 51% w latach 60. Przewidujemy również, że z powodu tego trendu świat prawdopodobnie nie osiągnie głównego celu zrównoważonego rozwoju: wyeliminowania głodu do 2030 roku.


Kolejne 16 procent zbiorów tych roślin uprawnych zostanie w 2030 r. wykorzystanych jako pasza dla zwierząt gospodarskich, wraz ze znaczną częścią przeznaczoną do przetwarzania. W efekcie powstają jajka, mięso i mleko – produkty, które zazwyczaj spożywają ludzie o średnich i wyższych dochodach, a nie ludzie niedożywieni. Diety w biednych krajach opierają się na podstawowych produktach spożywczych, takich jak ryż, kukurydza, chleb i oleje roślinne.


Badane przez nas rośliny uprawne – jęczmień, maniok, kukurydza, palma olejowa, rzepak, ryż, sorgo, soja, trzcina cukrowa i pszenica – razem stanowią ponad 80 procent wszystkich kalorii zebranych z plonów. Nasze badanie pokazuje, że produkcja kalorii w tych roślinach wzrosła o ponad 200 procent między 1960 a 2010 rokiem.


Dziś jednak zbiory plonów do przetwórstwa, eksportu i zastosowań przemysłowych dynamicznie się rozwijają. Szacujemy, że do 2030 r. uprawy na przetwórstwo, eksport i do celów przemysłowych będą prawdopodobnie stanowić 50 procent zebranych kalorii na całym świecie. Kiedy dodamy kalorie zablokowane w uprawach na paszę dla zwierząt, obliczamy, że do 2030 r. około 70 procent wszystkich zebranych kalorii z tych 10 najważniejszych roślin uprawnych zostanie przeznaczonych na cele inne niż bezpośrednie karmienie głodnych ludzi.



Służenie bogatym, a nie biednym


Te głębokie zmiany pokazują, jak i gdzie rolnictwo i agrobiznes reagują na wzrost globalnej klasy średniej. Wraz ze wzrostem dochodów ludzie domagają się większej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego i wygodnej, przetworzonej żywności. Używają również więcej produktów przemysłowych, które zawierają składniki pochodzenia roślinnego, takie jak biopaliwabioplastiki i leki.


Wiele roślin uprawianych na eksport, przetwórstwo i zastosowania przemysłowe to specjalnie wyhodowane odmiany 10 głównych upraw, które przeanalizowaliśmy. Na przykład, tylko około 1 procent kukurydzy uprawianej w USA to kukurydza cukrowa, czyli taka, którą ludzie jedzą świeżą, mrożoną lub w puszkach. Reszta to głównie kukurydza polna, z której wytwarza się biopaliwa, pasze dla zwierząt oraz dodatki do żywności.


Rośliny uprawiane do tych celów wytwarzają więcej kalorii na jednostkę ziemi niż te zbierane do bezpośredniego wykorzystania na żywności, a różnica ta się powiększa. W naszym badaniu obliczyliśmy, że rośliny do celów przemysłowych już teraz przynoszą dwa razy więcej kalorii niż te zbierane do bezpośredniego spożycia, a ich plony rosną 2,5 razy szybciej.


Ilość białka na jednostkę ziemi z upraw przetwórczych jest dwa razy większa niż w przypadku upraw spożywczych i wzrasta 1,8 razy szybciej niż w przypadku upraw spożywczych. Uprawy zbierane do bezpośredniego spożycia jako żywność miały najniższe plony we wszystkich miernikach pomiaru i najniższe wskaźniki poprawy.


Uprawiajmy więcej żywności, która nakarmi głodnych


Co to oznacza dla zmniejszenia głodu? Szacujemy, że do 2030 roku świat będzie zbierać wystarczającą ilość kalorii, aby wyżywić przewidywaną populację – ale nie będzie wykorzystywał większości tych upraw do bezpośredniego spożycia.


Według naszej analizy 48 krajów nie wyprodukuje wystarczającej ilości kalorii na swoich terenach, aby wyżywić swoją populację. Większość z tych krajów znajduje się w Afryce Subsaharyjskiej, ale obejmują one również narody azjatyckie, takie jak Afganistan i Pakistan, oraz kraje karaibskie, takie jak Haiti.


Naukowcy i eksperci ds. rolnictwa pracowali nad zwiększeniem wydajności upraw roślin spożywczych w krajach, w których wielu ludzi jest niedożywionych, ale dotychczasowe osiągnięcia nie są wystarczające. Być może istnieją sposoby na przekonanie bogatszych narodów do zwiększenia upraw żywności i skierowania tej dodatkowej produkcji do krajów niedożywionych, ale byłoby to rozwiązanie krótkoterminowe.


Moi koledzy i ja uważamy, że szerszym celem powinno być zwiększenie upraw roślin jadalnych w krajach o niskim bezpieczeństwie żywnościowym, które będą wykorzystywane bezpośrednio jako żywność, oraz podniesienie ich plonów. Wyeliminowanie ubóstwa, główny cel ONZ w zakresie zrównoważonego rozwoju, umożliwi również krajom, które nie są w stanie wyprodukować wystarczającej ilości żywności, aby zaspokoić swoje krajowe potrzeby, na importowanie jej od innych dostawców. Bez większego skupienia się na potrzebach niedożywionych ludzi na świecie wyeliminowanie głodu pozostanie odległym celem.


This article was originally published on 
The Conversation.


A shrinking fraction of the world’s major crops goes to feed the hungry, with more used for nonfood purposes

Alliance for Science, 19 maja 2022

 

Deepak Ray jest badaczem pracującym na University of Minnesota.

 

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1469 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk