Prawda

Sobota, 20 kwietnia 2024 - 04:57

« Poprzedni Następny »


Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju


Joseph Opoku Gakpo 2022-09-02


Studenci rolnictwa na Uniwersytecie Ghany wzywają młodzież do wsparcia stosowania technologii modyfikowania genetycznego (GMO), aby poprawić produktywność gospodarstw i zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe.


„W kwestiach zdrowia, środowiska i gospodarki organizmy modyfikowane genetycznie stanowią ulepszenie i chciałbym namawiać wszystkich, byśmy to przyjęli” – powiedział student Daniel Tetteh podczas debaty na temat GMO w Szkole Rolniczej.


Z punktu widzenia zdrowia żywność GM nie różni się od żywności niemodyfikowanej genetycznie, powiedział. W rzeczywistości żywność GM można nawet uznać za zdrowszą ze względu na rygorystyczne procesy zatwierdzania, przez które przechodzi, zanim zostanie dopuszczona do obrotu.


Ghana zatwierdziła swoją pierwszą uprawę genetycznie modyfikowaną, Bt wspięgę wężowatą, która ma naturalną odporność na niszczącego szkodnika Maruca vitrata (świder strączkowy). Oczekuje się, że ulepszona odmiana zostanie udostępniona rolnikom w ciągu najbliższych kilku lat.


Uprawy GMO w znacznym stopniu przyczynią się do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych, w szczególności celu 1 dotyczącego redukcji  ubóstwa i celu 2 dotyczącego redukcji głodu, powiedział Tetteh. Dodał, że zwiększone plony przyczyniają się do wyższych dochodów gospodarstw domowych, co zmniejsza ubóstwo, a także zwiększa bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych.


Student powiedział, że przyjęcie GMO w Ghanie będzie miało pozytywny wpływ na gospodarkę, da rolnikom większe plony bez potrzeby powiększania gospodarstwa o dodatkową ziemię i pomoże obniżyć ceny żywności z korzyścią dla konsumentów. Ponadto:


„GMO mogą przynieść niezwykłe korzyści dla środowiska. Pozwalają rolnikom produkować więcej żywności przy mniejszych nakładach. Pomagają nam oszczędzać ziemię, ograniczać wylesianie i ograniczać zużycie chemikaliów. Badania wyraźnie wskazują, że rośliny GMO nie są z natury niebezpieczne dla środowiska. W skali globalnej uprawy GM faktycznie mają pozytywny wpływ na środowisko”.

 


Tetteh jest jednym z sześciu studentów, którzy debatowali nad wnioskiem: „Ghana potrzebuje GMO”. Czterech studentów opowiedziało się za wnioskiem, a dwóch przeciw. Debata zorganizował Alliance for Science Ghana we współpracy z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Rolnictwa i Nauk Pokrewnych w ramach serii Ghanaian Youth Debates.


Adusei Wiafe Clement powiedział, że aby zachęcić do akceptacji, trzeba informować społeczeństwo o korzyściach środowiskowych upraw GM, a także ogólnych naukowych korzyściach upraw GM w innych krajach afrykańskich:


„Szacuje się, że uprawy GM przyniosły gospodarce Burkina Faso 100 milionów dolarów rocznie. Oto jeden z faktów o znaczeniu GMO i dlatego prowadzimy kampanię na rzecz wdrożenia upraw GMO przez rząd Ghany”.


Theodore Adu, wypowiadając się za wnioskiem, powiedział, że nie należy ignorować innowacyjnych pomysłów i technologii, takich jak GMO, ale trzeba je stosować w sektorze rolnym. Kraje takie jak Stany Zjednoczone i Chiny pokazały, że uprawy GM mogą być korzystne dla społeczeństwa i Ghana nie powinna unikać tej technologii, powiedział.


Enoch Agyekum, który wypowiedział się przeciwko wnioskowi, stwierdził, że GMO nie zostały wystarczająco przetestowane, aby uzyskać zielone światło w Ghanie:


„Nie minęło jeszcze stulecie od wynalezienia. Oznacza to, że jego (pełne) efekty nie są jeszcze widoczne… Dlaczego Ghana miałaby to zaakceptować?”


Agyekum wezwał rząd, aby zamiast tego skupił się na rozwiązywaniu problemów, takich jak brak równowagi płci w rolnictwie, zły wizerunek rolnictwa, straty po zbiorach i wyzwania marketingowe związane z produkcją rolną.


Wendy Osman również wypowiedziała się przeciwko wnioskowi. Twierdziła, że GMO mogą negatywnie wpłynąć na środowisko Ghany, jeśli zostaną przyjęte przez rolników. „GMO mogą powodować brak równowagi w ekosystemie – powiedziała. - Pamiętajmy, że nie tylko my, ludzie, jemy rośliny. Inne zwierzęta też”.


Jayden Kudjoe, który opowiedział się za wnioskiem, zakwestionował twierdzenia swoich kolegów, że GMO nie są dobrze przetestowane i mogą mieć negatywny wpływ na środowisko.


„Komentarze o tym, że GMO nie są bezpieczne, nie mają żadnego uzasadnienia – powiedział. - Dlaczego Ghańczycy mieliby mieć problemy z uprawami GMO w Ghanie, ale mogą importować produkty GM z Ameryki?”


Dyskutanci otrzymują nagrody od dziekan Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Ghany, Irene Egyir. Zdjęcie: Joseph Opoku Gakpo
Dyskutanci otrzymują nagrody od dziekan Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Ghany, Irene Egyir. Zdjęcie: Joseph Opoku Gakpo

Cytując prof. Erica Yirenkyi Danquaha, dyrektora założyciela West Africa Center for Crop Improvement (WACCI) na Uniwersytecie Ghany, Kudjoe powiedział, że Ghana ma pilniejsze niż reszta świata zapotrzebowanie na GMO. Powiedział, że wyzwania, takie jak zmiana klimatu i wzrost liczby ludności, zwiększają brak bezpieczeństwa żywnościowego na świecie, zwiększając pilną potrzebę innowacji technologicznych, aby powstrzymać ten trend. Zakłócone wzorce opadów, susze, ekstremalne zjawiska pogodowe, inwazje szkodników, choroby roślin, straty plonów i głód również mają negatywny wpływ na kontynent afrykański.


„Lepsze nasiona opracowane dzięki inżynierii genetycznej dają nadzieję. Nie pozwólmy, aby opóźnienia regulacyjne uniemożliwiły milionom rolników dostęp do tej ratującej życie technologii” – powiedział Kudjoe.


Dr Beatrice Ife i dr John Savior Eleblu, wykładowcy na Uniwersytecie Ghany, którzy byli mentorami dla dyskutantów, pochwalili studentów za ożywioną debatę i namawiali ich, aby kontynuowali edukowanie innych o GMO.


„Ta debata jest dobrze przemyślana i cieszę się, że tu jestem” – powiedział Eleblu. „Modyfikacja genetyczna to technologia. Powinniśmy to przyjąć. Nie powinniśmy zawsze czekać, aż produkty GM przyjdą do nas z zewnątrz. Nasi naukowcy mogą równie dobrze rozwijać technologię w kraju”.


Dziekan Szkoły Rolniczej na Uniwersytecie Ghany, Irene Egyir wyraziła przekonanie, że dyskutanci i ich publiczność otrzymali przydatne lekcje o nauce, które mogą ukierunkować ich studia.


„Nauka dobrze służy ludzkości — powiedziała. Ale niektórzy ludzie mają własne zdanie na temat tego, czy przez cały czas trzymać się nauki, czy nie. Dlatego potrzebna jest debata”.


Niektórzy studenci, którzy rozmawiali z Alliance for Science po debacie, powiedzieli, że wiele się nauczyli.


„Uważam, że to był dobry program, aby informować populację studentów o GMO – powiedział Albert Bandoh. - Wielu z nas rozumie teraz pojęcie GMO pełniej niż to, co można uzyskać z oglądania filmów na YouTube. To, co tam dostaniesz, nie jest tym, co dostaniesz z takiej dyskusji lub debaty”.


Ernest Menson powiedział, że wcześniej „miał (negatywny) stosunek do GMO… Ale dzisiejszy program był bardzo pouczający. Teraz stoję na granicy”.


Gideon Ayittey zgodził się. „Obserwowanie, jak moi koledzy spierają się o GMO w oparciu o fakty, było bardzo ważne i pouczające. Pozbyłem się również pewnych uprzedzeń, które miałem wobec GMO”.


Zdjęcie: Studenci Uniwersytetu Ghany dyskutują o GMO. 
Zdjęcie: Joseph Opoku Gakpo

 

Minds open as University of Ghana students debate the use of GMO crops in their country

Alliance for Science, 24 sierpnioa 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


* Joseph Opoku Gakpo

Dziennikarz radiowy z Ghany. W maju 2020r. otrzymał międzynarodową nagrodę za dziennikarstwo dotyczące rozwoju rolnictwa.      


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk