Prawda

Czwartek, 25 kwietnia 2024 - 14:15

« Poprzedni Następny »


Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem


Gurwinder Bhogal 2022-08-10


Prostym sposobem na zniechęcenie influencerów do tworzenia treści o niskiej jakości jest rezygnacja z pstrykania myszką.

Ewolucja skłoniła nas do poszukiwania słodyczy, ponieważ cukier był rzadkim źródłem energii. Kiedy nauczyliśmy się produkować cukier na skalę przemysłową, nasze zamiłowanie do słodyczy zmieniło się z ewolucyjnego atutu w paskudny nałóg. To samo dotyczy teraz informacji. W dobie nadmiaru informacji nasza ciekawość, która kiedyś pozwalała nam się skupić na tym, co ważne, teraz nieustannie  rozprasza nasz umysł. Ten nienasycony apetyt na byle jaką informację rujnuje umysły zarówno twórców treści, jak i ich odbiorców.


Analogia między informacją a cukrem to nie tylko zgrabna metafora. Badanie przeprowadzone w 2019 roku przez naukowców z Berkeley wykazało, że nowe informacje mogą oddziaływać na nasz mózg wyzwalając dopaminę w taki sam sposób, jak żywność i to niezależnie od tego, czy zdobyte informacje są przydatne, czy nie. Mówiąc prościej, mózg traktuje otrzymanie nowych informacji jako nagrodę samą w sobie i może pożądać ich, niezależnie od jakości.


Przez setki tysiącleci nie stanowiło to problemu, ponieważ na równinach sawanny lub w głębi dżungli informacje były rzadkie i cenne jak miód. Ale to wszystko zmieniło się wraz z pojawieniem się druku, radia, telewizji i oczywiście Internetu.


Żyjemy teraz w czymś, co można by nazwać rynkiem walki o naszą uwagę, pełnym aktorów starających się wszelkimi możliwymi sposobami zainteresować nas. Ponieważ informacje niskiej jakości są tak samo skuteczne w zaspokajaniu naszego pożądania informacji, jak informacje wysokiej jakości, najskuteczniejszym sposobem przyciągnięcia naszej uwagi jest masowa produkcja niskiej jakości „śmieciowych informacji” – rodzaj fast foodu dla mózgu. Podobnie jak prawdziwa „śmieciowa żywność”, śmieciowe informacje są tanie w produkcji i przyjemne w konsumpcji, ale mają też niską wartość odżywczą. Są również potencjalnie uzależniające i niebezpieczne, jeśli są spożywane w nadmiernych ilościach.


Niepotrzebne informacje to często fałszywe informacje. Ale to nie są śmieci, tylko dlatego, że fałszywe. To są śmieci, ponieważ nie poprawiają twojego życia i nie poprawiają twojego rozumienia świata. Wszystko, co oferują, to rozproszenie twojej uwagi.


Popularne rodzaje śmieciowych wiadomości, to plotki, przynęty na kliknięcia, teorie spiskowe i bełkot. Taniość i uzależnienie tego rodzaju treści o niskiej jakości pozwoliło jej zdominować sieć. Jest zawsze w zasięgu internautów, a miliony ludzi są teraz uzależnione od tego. Dlatego bez końca przewijają swoje osie czasu na Twitterze, sprawdzają powiadomienia na Instagramie lub wielokrotnie klikają odświeżanie strony głównej YouTube.


Takie formy bezmyślnego przeglądania nie tylko nie poprawiają zrozumienia świata, ale mogą je wręcz utrudniać. Ostatnie badania (podsumowane na poniższym filmie) sugerują, że osoby ustawicznie przeglądające media społecznościowe mają tendencję do doświadczania tzw. „normatywnej dysocjacji”, zjawiska, w wyniku którego stają się mniej świadomi i mniej potrafią przetwarzać informacje, do tego stopnia, że często nie mogą sobie przypomnieć, co właśnie przeczytali.



A jednak pomimo tego, że są „pustymi kaloriami”, śmieciowe informacje nadal pysznie smakują. Ponieważ szlaki dopaminy nie potrafią odróżnić informacji przydatnych od bezużytecznych, konsumowanie śmieciowych informacji daje satysfakcję, daje to złudzenie, że się uczysz, że stajesz się mądrzejszy – nawet jeśli zasadniczo wszystko, co robisz, to wpychanie do mózgu intelektualnego popcornu.


W końcu uzależnienie od bezużytecznych informacji prowadzi do tego, co nazywam „otyłością intelektualną”. Tak jak obżeranie się niezdrowym jedzeniem nadyma ciało, tak obżeranie się niezdrowymi informacjami rozdyma umysł, wypełniając go kakofonią na wpół zapomnianego bełkotu, który odwraca twoją uwagę i dezorientuje zmysły. Każdy kęs słodkiej zawartości, którą spożywasz, zaostrza Twój apetyt na więcej – a gdy pochłaniasz więcej, mniej się uczysz i mniej myślisz. W rezultacie twoja świadomość zostaje zatkana; rozwijasz miażdżycę mózgu.


Miliony z nas są teraz nieustannie rozpraszane przez śmieciowe informacje. Niektórzy spędzają całe dni na dopingowaniu swojej grupy odniesienia  w niemożliwej do wygrania wojnie kulturowej online, zabawiając się dzikimi karykaturami rzekomego zła przeciwników, a tym samym zanurzając się coraz głębiej w wykoślawiony obraz świata. Inni spędzają całe dnie, obserwując starannie ułożone choreografie „życia” swoich ulubionych influencerów na TikTok lub YouTube, myląc sztuczny świat z postaciami wystawionymi na pokaz z rzeczywistością, zaniedbując swoje prawdziwe życie i w końcu jedyną radością, jakiej doświadczają, jest ułuda.


Ten rodzaj objadania się jest porównywalny do „emocjonalnego jedzenia”, nałogu ciągłego jedzenia jako mechanizmu radzenia sobie z frustrującą rzeczywistością. Ale to, co sprawia, że uzależnienie od śmieciowych informacji jest bardziej destrukcyjne niż tradycyjne objadanie się jedzeniem, to fakt, że niszczy nie tylko zdrowie konsumentów, ale także ich producentów.


Tak wielu ludzi  rozpoczyna karierę online ponieważ tworzenie śmieciowych informacji jest najłatwiejszym sposobem na zdobycie zwolenników przez początkujących influencerów. Problem polega na tym, że kiedy wejdą na tę ścieżkę, zatrzymanie się staje się prawie niemożliwe, ponieważ szybko zostają uwięzieni ze swoimi nowo zdobytymi odbiorcami w pętli sprzężenia zwrotnego wzajemnego uzależnienia, które nazywam „symbiotyczną głupotą”.


Zasadniczo influencer tworzy treści, które karmią uzależnienie widzów od śmieciowych informacji. Z kolei publiczność oferuje influencerowi nagrody, które karmią jego (lub jej) uzależnienie od aprobaty i uwagi. Im bardziej influencer karmi apetyty swoich zwolenników na śmieciowe treści, tym bardziej odbiorcy karmią jego ego. Ten cykl wzajemnego wzmacniania wprowadza zarówno influencera, jak i publiczność w rodzaj obsesji. Los widzów kończy się tym, że stają się intelektualnie zapasieni. Ale los influencera jest często jeszcze gorszy.


Ponieważ influencer skupia się na produkcji najbardziej specyficznego smaku śmieciowych informacji, których jego publiczność wydaje się pożądać, wpada głębiej w niszę. Ta nisza szybko staje się specyficzną marką influencera. Jak wszystkie marki, jest to sztuczna konstrukcja. A jednak, gdy marka staje się bardziej znajoma niż jej twórca, jest również postrzegana przez obie strony jako bardziej autentyczna. Tak więc, aby zachować poczucie wierności sobie i swoim odbiorcom, influencer musi nadal wcielać się w postać, którą stworzył, oferując ten sam smak śmieciowych informacji raz za razem. W ten sposób awatar przejmuje kontrolę nad osobą, a influencer staje się marionetką swoich odbiorców.



Autor podcastów Eric Weinstein nazwał ten proces „ przechwytywaniem publiczności ”. A jego efekty dobitnie ilustruje osobliwy przypadek ukraińsko-amerykańskiego internetowego celebryty Nicholasa Perry'ego, znanego światu jako Nikocado Avocado.


Historia Perry’ego zaczyna się w 2016 roku, kiedy to klasycznie wykształcony muzyk, mający wtedy 24 lata, skupił się na karierze influencera. Jego ambicje skłoniły go do publikowania filmów na YouTube, w których wychwalał zalety weganizmu i prezentował swoją muzyczną pasję – grę na skrzypcach. Ale ku swojej frustracji pozostał w zasadzie niezauważony.


Rok później Perry porzucił weganizm, powołując się na problemy zdrowotne. Teraz mógł jeść, co chciał i zaczął publikować filmy, na których spożywa różne potrawy, rozmawiając z kamerą, jakby jadł obiad z przyjacielem. W ten sposób stał się częścią szaleństwa wideo znanego jako mukbang – co tłumaczy się z koreańskiego jako „transmisja jedzenia”.



Nowe filmy Perry'ego szybko znalazły sporą publiczność. Ale wraz ze wzrostem widowni rosły również jej oczekiwania. Sekcja komentarzy wypełniła się ludźmi, którzy rzucali Perry'emu wyzwanie, by jadł tyle, ile potrafi. Pragnąc zadowolić swoją publiczność, zaczął stawiać sobie nowe wyzwania, każde większe od poprzedniego. Jego publiczność klaskała, ale zawsze domagała się więcej. Wkrótce pokazywał jak zjada szereg dań z restauracji fast-food na jednym posiedzeniu.


Pod pewnymi względami te popisy obżarstwa opłaciły się: Nikocado Avocado „eksplodował” online, zyskując prawie siedem milionów subskrybentów na sześciu kanałach YouTube. Ale koszt tego był również taki, że on sam eksplodował w bardziej dosłownym sensie.


 

Film z marca 2021 r. przesłany przez Nikocado Avocado.


Nikocado, popychany przez oczekiwania swojej publiczności teraz bardzo różni się od wegańskiego skrzypka, który kilka lat temu zaczął kręcić filmy. Podczas gdy Perry był łagodny i świadomy tego co zdrowe, Nikocado jest hałaśliwy, szorstki i fizycznie groteskowy. Podczas gdy Perry był wybrednym smakoszem, Nikocado pochłania wszystko, niszcząc w pewnym sensie siebie samego.


On i jego publiczność są teraz zamknięci w symbiotycznej głupocie; tak jak jego publiczność popychała go w kierunku fizycznej otyłości, teraz z kolei on popycha swoją publiczność dalej w kierunku intelektualnej otyłości, zmuszając ich do oglądania jak on sam zażera się, torując sobie drogę do przedwczesnej śmierci.


Transformacja Perry'ego jest szczególnie uderzająca, ale nawet w mniej oczywistych przypadkach metamorfoza człowieka w internetową karykaturę może być niepokojąca.


Po lewej: zdjęcie profilowe Nicholasa Perry'ego z 2011 roku na Twitterze. Po prawej: Perry, sfotografowany dekadę później.
Po lewej: zdjęcie profilowe Nicholasa Perry'ego z 2011 roku na Twitterze. Po prawej: Perry, sfotografowany dekadę później.

Spójrzmy na Louise Mensch, byłą brytyjską posłankę z ramienia partii konserwatywnej i pisarkę, która w 2016 roku opublikowała szerzącą się w Internecie jak wirus historię (z której większość została później zdemaskowana) o rzekomych związkach Donalda Trumpa z Rosją. Louise Mensch zdobyła  ogromną publiczność internetową wśród ludzi zaciekle sprzeciwiających się Trumpowi. Pod presją nowych zwolenników, aby odkryć więcej dowodów korupcji Trumpa, Mensch zaczął znajdować wzorce w szumie medialnych plotek, wymyślając coraz bardziej spekulacyjne teorie spiskowe na temat Trumpa i Rosji (w tym twierdzenie, że Władimir Putin zamordował Andrew Breitbarta, założyciela Breitbart News, aby jego praca mogła trafić do sojusznika Trumpa, Steve'a Bannona). Kiedy dawni sojusznicy Louise Mensch wyrazili zaniepokojenie jej nową trajektorią w kierunku skrajnych teorii spiskowych, oskarżyła ich o to, że są na garnuszku Putina lub Trumpa. W końcu jedynymi ludźmi, których nie uważała za zdrajców, byli członkowie jej własnej, uzależnionej od śmieciowych informacji  publiczności i radykalizowali się wzajemnie, nawet już po tym, jak media głównego nurtu porzuciły narrację Russiagate.


Inną, nowszą ofiarą porwania przez własną publiczność jest Maajid Nawaz, były islamista, który porzucił ekstremizm i zdobył opinię zaangażowanego, racjonalnego przeciwnika islamskiego radykalizmu. Niestety pandemia popchnęła go do nowego radykalizmu. Jego upadek zaczął się od opublikowania kilku mętnych teorii na temat pandemii COVIDU jako mistyfikacji i oszustwa niczego niepodejrzewającego społeczeństwa. Po tym, jak te jego podcasty stały się popularne, jego publiczność została zdominowana przez ludzi sceptycznych wobec istnienia pandemii COVIDU, którzy obsypywali go pochwałami i swoimi dowodami, że żadnego COVIDU nigdy nie było i nie ma.


W styczniu, po tym, jak Nawaz stracił pracę w brytyjskim programie radiowym LBC z powodu nieuzasadnionych twierdzeń o tajnym, globalistycznym „nowym porządku światowym”, zasugerował, że jego zwolnienie było częścią spisku mającego na celu ukrycie prawdy i wezwał swoich lojalnych zwolenników do płatnego subskrybowania jego kanału, ponieważ było to teraz jedyne źródło dochodu jego i jego rodziny. Jego nowa publiczność okazała się hojna zarówno pod względem finansowym, jak i wyrazów poparcia, a potrzeba sprostania ich oczekiwaniom skłoniła go (świadomie lub nieświadomie), do podwojenia swoich ekstremalnych poglądów. Jego ostatni podcast jest najdzikszym jak dotąd występem, łączącym wspólne ścieżki spiskowe, takie jak opowieści o wskrzeszeniu nazistowskich programów eugenikirytuały satanistyczne. Wśród „dowodów”, na których Nawaz teraz polega, jest numerologia.



Badanie nieodpowiedzialnych organizacji globalnych jest oczywiście potrzebne. Ale Maajid Nawaz i jego publiczność nie są już w stanie tego robić, ponieważ ich symbiotyczna głupota napełniła ich mózgi śmieciowymi informacjami i utracili zdolność obiektywności oraz  jakiejkolwiek wiarygodności. Zamiast prowadzić prawdziwe śledztwo, Maajid Nawaz odgrywa teraz jedynie rolę guru dla swojej publiczności, rolę, która wymaga dramatu, a nie rzetelności i która może prowadzić tylko do oczekiwanych przez tę publiczność wniosków.


Ostatecznie jest prawdopodobnie niemożliwe, aby osoby goniące za popularnością  nie zostały przynajmniej częściowo porwane przez swoich odbiorców. Jako zwierzęta społeczne rozwijamy naszą tożsamość, patrząc na siebie oczami innych. Aczkolwiek twórcy nie mogą postanowić, że nic i nikt nie będzie na nich wpływać, mogą jednak wybrać, do kogo adresują swoją twórczość. Wkładając wysiłek w tworzenie przemyślanych i wyważonych treści mogą  opierać się szybkiej i łatwej ścieżce masowej produkcji śmieciowych informacji i kultywować publiczność, której oczekiwania zachęcają do utrzymywania wysokich standardów analizy, unikając przekształcenia się kreatywności w parodię.


Odbiorcy również mogą poprawić rynek dostawców informacji, ponieważ prostym sposobem na zniechęcenie opiniotwórców do tworzenia śmieciowych informacji jest rezygnacja z ich usług. Większość z nas ma normy dotyczące tego, co jemy, więc powinniśmy również mieć normy dotyczące tego, co wpuszczamy do naszych umysłów.


Ekosystem online opiera się na wykorzystywaniu ludzkich instynktów. Jeśli więc ślepo podążasz za swoimi pragnieniami, wpadniesz w pułapkę algorytmicznie wymuszonej symbiozy, która może okraść ciebie – a także tych, których słuchasz – ze sprawczości, a nawet tożsamości. Przynęta na tę pułapkę jest zawsze w zasięgu ręki i na pewno przez jakiś czas będzie dobrze smakować. Ale jeśli cenisz siebie, należy temu stanowczo się opierać, ponieważ im więcej paskudztwa konsumujesz, tym bardziej cię ono zżera.


Ten artykuł zawiera materiał zaadaptowany z wcześniej opublikowanych esejów autora Substack, The Intellectual Obesity Crisis i The Perils of Audience Capture .

 

Stop Feeding Your Brain Junk Food

Stop Feeding Your Brain Junk Food

Quillette, 26 lipca 2022

Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski 

 

*Gurwinder Bhogal - brytyjski autor pochodzący z Indii. Publikował na łamach AreoQuilletteThe HumanistThe Sunday Express. Prowadzi blog Rabbit Hole.  


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk