Prawda

Sobota, 20 kwietnia 2024 - 12:08

« Poprzedni Następny »


Na zdrowie: izraelscy naukowcy warzą piwo na ”wskrzeszonych” drożdżach sprzed 5000 lat


Redakcja NoCamels 2019-05-31

Próba piwa w laboratorium Centrum Medycznego Hadassa i Szkoły Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Zdjęcie: Yaniv Berman, przez Israel Antiquities Authority.
Próba piwa w laboratorium Centrum Medycznego Hadassa i Szkoły Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Zdjęcie: Yaniv Berman, przez Israel Antiquities Authority.

Zespół izraelskich mikrobiologów, archeologów i ekspertów od produkcji piwa mówi, że udało im się stworzyć wysokiej jakości piwo na drożdżach sprzed około 5000 lat – z czasów faraonów.


Drożdże wydobyto w innowacyjnym procesie (opisanym szczegółowo w nowym raporcie w mBio, piśmie publikowanym przez American Society for Microbiology), ze starożytnych pojemników glinianych, w których – jak się sądzi – przechowywano wówczas piwo.


W badaniu, prowadzonym przez ponad dziesięciu naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, Uniwersytetu Tel Awiw, Uniwersytetu Bar- Ilan, Uniwersytetu Ariel i Centrum Naukowego Morza Martwego i Arawy, badacze napisali, że „rozwinęliśmy sposób izolowania drożdży z glinianych pojemników i szukaliśmy komórek drożdży w starożytnych pojemnikach na napoje i nie tylko na napoje oraz w osadach z wielu stanowisk archeologicznych”. Odkryli, że „można z powodzeniem izolować komórki drożdży z glinianych pojemników na sfermentowane napoje”. 


Naukowcy mówią, że większość poprzednich badań starożytnych organizmów opierała się głównie na analizie starożytnego DNA i że w próbach odtworzenia starożytnego piwa i wina  używano „nowoczesnych składników połączonych z nowoczesnymi, komercyjnymi drożdżami (głównie Saccharomyces cerevisiae) nie zaś z rzeczywistymi mikroorganizmami, które mogły być używane przy produkcji tych sfermentowanych napojów”.  



Dzban z wykopalisk archeologicznych Tel Tzafit/Gath, w którym produkowano filistyńskie wino. Zdjęcie: Yaniv Berman, przez Israel Antiquities Authority


Te wyniki, jak piszą autorzy raportu, „otwierają nowe i ekscytujące drogi badań udomowionych mikroorganizmów i przyczyniają się w znacznym stopniu do dziedzin bioarcheologii i eksperymentalnej archeologii, której celem jest rekonstrukcja starożytnych artefaktów i produktów”.


Zespołem kierowali dr Ronen Hazan i dr Michael Klutstein, mikrobiolodzy ze Szkoły Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Hebrajskiego i dr Itzhak Paz z Israel Antiquities Authority.

 


Itzhak Paz nazwał badanie “prawdziwym przełomem”, mówiąc, że „po raz pierwszy udało nam się wyprodukować starożytny alkohol ze starożytnych drożdży… Tego nigdy wcześniej nie zrobiono”.  


W sumie naukowcy wyizolowali sześć szczepów drożdży z 21 pojemników na piwo i miód pitny datujących się na czasy rządów egipskiego faraona Narmera (z grubsza, 3000 lat p.n.e.), aramejskiego króla  Hazael (800 p.n.e.) i proroka Nehemiasza (400 p.n.e.), który, według Biblii, zarządzał Judeą pod rządami perskimi. 



Stanowisko archeologiczne przy ulicy HaMasger w Tel Awiwie, gdzie produkowano egipskie piwo Narmer . Zdjęcie: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Gliniane naczynia pochodziły z różnych stanowisk, włącznie z En-Besor na północnym zachodzie pustyni Negew;  miejsca z egipskimi osadami w południowym Kanaabue  pod koniec czwartego tysiąclecia p.n.e., przy ulicy Hamasger w Tel Awiwie, gdzie archeolodzy znaleźli fragmenty mis typowe dla warzelni egipskiego stylu; okolicy zwanej filistyńskim Tell es-Safi/Gath w środkowym Izraelu; i Ramat Rachel, ulokowany między Jerozolimą a Betlejem, który służył jako rezydencja lokalnego przedstawiciela imperiów asyryjskiego, babilońskiego i perskiego oraz największe skupisko perskie w królestwie Judei.  


Badacze oczyścili i zsekwencjonowali pełen genom każdego z okazów drożdży i przekazali je do analizy dr Amirowi Szitenbergowi z Centrum Naukowego Morza Martwego i Arawa, który odkrył, że kultury drożdży były podobne do używanych w tradycyjnych afrykańskich napojach, takich jak etiopskie wino miodowe tej, oraz do nowoczesnych drożdży piwnych.   


Poprosili izraelskiego specjalistę od piwa, Itaia Gutmana, by zrobił piwo na tych drożdżach, które skosztował dr Eljasziw Drori  z Uniwersytetu Ariel oraz certyfikowani degustatorzy z  International Beer Judge Certification Program (BJCP). Degustatorzy, według wspólnego oświadczenia „dali piwu aprobatę, określając, że jest wysokiej jakości i bezpieczne do konsumpcji”.



Eksperymentalne narzędzia w laboratorium, w którym wyprodukowano piwo. Zdjęcie: Yaniv Berman, przez Israel Antiquities Authority

“Największym cudem jest to, że w pojemnikach kolonie drożdży  przetrwały przez tysiące lat – jakby czekały, żeby je wykopać i rozmnożyć – powiedział dr Ronen Hazan ze Szkoły Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Hebrajskiego. – Te starożytne drożdże pozwoliły nam na stworzenie piwa i dowiedzenie się, jak smakowało piwo starożytnych Filistynów i Egipcjan”.

Hazan powiedział, że piwo ”jest niezłe” i ”poza hecą picia piwa z czasów faraonów, to badanie jest niezmiernie ważne w dziedzinie eksperymentalnej archeologii – dziedzinie, która stara się odtworzyć przeszłość”.  


Profesor Aren Maeir z Uniwersytetu Bar-Ilan, wydziału Badań i Archeologii Ziemi Izraela, dał trafne podsumowanie tego znaleziska, mówiąc, że namalowali oni „portret, który popiera biblijny wizerunek pijanych Filistynów”.  


Bottoms Up: Israeli Scientists Brew Beer With ‘Resurrected’ Yeast From 5,000 Years Ago

NoCamels (magazyn poświęcony izraelskim nowościom technicznym i naukowym), 22 maja 2019

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk