Prawda

Czwartek, 18 kwietnia 2024 - 12:58

« Poprzedni Następny »


Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe


Ed Yong 2014-04-27


Jabłka spadają w sadzie i przyciągają muszki owocowe. Wkrótce cały owoc pełen jest larw, drążących tunele i zjadających je od środka. To jest uczta robaków i według nowego badania zaproszenie na nią wydają mikroby.

Muszki owocowe są w sposób naturalny wabione przez zapach dojrzałych i gnijących owoców, ale ich obecność na kawałku owocu przyciąga jeszcze więcej koleżanek. Zachary Durisko i Reuven Dukas z McMaster University odkryli to w 2013 r.: pokazali, że larwy przyciąga zapach owoców, w których już są inne larwy. Ten zapach nie pochodził z samych owoców ani z drożdży, które w nich fermentowały. Jakie więc było jego źródło?


Zespół podejrzewał, że odpowiedzialne były bakterie. Podobnie jak wszystkie zwierzęta, muszki są w rzeczywistości superorganizmami, które składają się z własnych ciał i wielu mikrobów, które noszą w sobie. Ci mikroskopijni partnerzy wpływają na każdy aspekt ich życia. Kontrolują wzrost i rozwój - muszki bez bakterii rosną wolniej i mają wyższy poziom cukru i tłuszczu we krwi. Determinują, z którym partnerem muszka będzie chciała uprawiać seks. Mogą także wpłynąć na długość życia owadów. Czy mogą także wyjaśnić, dlaczego larwy przyciągają się wzajemnie?


Dla sprawdzenia tego studentka Isvarya Venu pracowała z larwami i żywnością, które zostały pozbawione bakterii. Stwierdziła, że bezbakteryjna żywność wypełniona bezbakteryjnymi larwami nie była już magnesem dla innych muszek owocowych. Brak bakterii w żywności nie miał znaczenia – larwy w żaden sposób nie preferowały normalnej żywności zamiast bezbakteryjnej. Liczył się brak mikrobów w muszkach. Larwy przyciągają więcej larw, ale nie wtedy, kiedy nie mają żadnych bakterii.


Venu potwierdziła to przez zidentyfikowanie dwóch szczególnych (specyficznych?) bakterii, które normalnie żyją w larwach muszki - Lactobacillus brevis and Lactobacillus plantarum. Kiedy dodawali do bezbakteryjnej żywności i larw jeden z tych dwóch gatunków bakterii, nagle stawały się one znowu atrakcyjne dla innych larw.


Zespół sądzi, że mikroby musze uwalniają jakieś substancje, żeby przyciągnąć więcej muszek. Ale dlaczego? Związki chemiczne uwalniane przez fermentujące owoce i drożdże na nich rosnące już przyciągają muszki, bo mówią im, gdzie jest dostępny pokarm. Muszki mogą także wyczuwać feromony uwalniane przez inne dorosłe muszki, które mówią im, że w pobliżu znajdują się potencjalni partnerzy seksualni. Dlaczego więc miałyby reagować na zapach mikrobów larwy?


Jedna z możliwych odpowiedzi jest taka, że robakowi łatwiej jest drążyć owoc już poprzecinany tunelami innych larw, a szybkie drążenie pomaga unikać pasożytniczych os. Dzięki wykrywaniu zapachu Eau de Microbe muszki mogą znajdować bezpieczniejsze stołówki.


Francois Leulier
z ENS-Lyon mówi, że aby naprawdę udowodnić tę tezę trzeba zidentyfikować niesione w powietrzu substancje uwalniane przez mikroby, ale że jest to „pomniejsza kwestia”. „Zachowania godowe, długość życia, regeneracja jelit, odporność gospodarza, wzrost młodzieńczy, a teraz przyciąganie przez współbiesiadników, na wszystko to wpływa środowisko mikrobowe muszek” – mówi.

Mikroby mogą także odgrywać ważną rolę w życiu społecznym innych zwierząt. Bakterie w gruczołach zapachowych hieny nadaje im różny zapach, zależny od ich płci, wieku i płodności. Jest możliwe, że hieny używają informacji zakodowanej w tych zapachach bakteryjnych w swoim życiu społecznym. Ludzie także mają bakterie pod pachami, które zmieniają nasz zapach – może my także polegamy na tych zapachach dla zasięgnięcia informacji.


Trudno jest to stwierdzić  z całą pewnością, ponieważ ludzkie pachy i gruczoły hieny pełne są olbrzymich, złożonych kolonii bakterii. W odróżnieniu od tego muszki mają tylko kilka gatunków. Dlatego są idealne do eksperymentów, mówi Kevin Theis z University of Michigan, który prowadzi badania nad hienami. „Pozwala to na prowadzenie bardzo dobrze kontrolowanych eksperymentów z muszkami, w których ich mikrobiomami można manipulować lub je eliminować, co daje szansę na pokazanie przyczynowości, a nie tylko korelacji – mówi. – W większości badań nad mikrobiomami zwierzęcymi, szczególnie w badaniach zachowań, jest to rzadkie, a często niewykonalne”.


Muszka owocowa jest ulubienicą badań laboratoryjnych i brała udział w niezliczonych eksperymentach. Wiemy bardzo dużo o jej genomie, o jej rozwoju od jednej komórki do w pełni dorosłego owada, i o tym, jak jej układ nerwowy rządzi jej zachowaniem. Pomimo to, staje się coraz bardziej jasne, że muszka jest produktem samej siebie i swoich mikrobów. Nie możemy zrozumieć jednego bez drugiego. Będę pisał o takich badaniach i o wielu innych w mojej pierwszej książce I Contain Multitudes, która ukaże się w 2016 r.


Reference:
Venu, Durisko, Xu & Dukas. 2014. Social attraction mediated by fruit flies’ microbiome. Journal of Experimental Biology http://dx.doi.org/10.1242/jeb.099648


Fly bacteria invite other flies to fruit parties

Not Exactly Rocket Science, 16 kwietnia 2014

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Ed Yong 

Mieszka w Londynie i pracuje w Cancer Research UK. Jego blog „Not Exactly Rocket Science” jest próbą zainteresowania nauką szerszej rzeszy czytelników poprzez unikanie żargonu i przystępną prezentację.
Strona www autora


Tipsa en vn Wydrukuj



Nauka

Znalezionych 1473 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk