Prawda

Piątek, 29 marca 2024 - 14:21

« Poprzedni Następny »


Ile jest ziemi nadającej się pod uprawę?


Steven Novella 2018-08-22


To pytanie pojawia się często w dyskusjach o rolnictwie – ile jest na Ziemi obszarów nadających się pod uprawę i ile z tego używamy obecnie? Jest to zwodniczo trudne pytanie. Jest to ważne pytanie, bo kiedy rośnie populacja ludzkości, musimy produkować więcej żywności. Możemy to robić przez podnoszenie ilości żywności, jaką można wyprodukować z każdego hektara, przez uprawianie więcej ziemi lub przez produkowanie żywności bez ziemi. Jeśli jednak rozszerzymy liczbę uprawianych  hektarów, skąd wezmą się te dodatkowe hektary?

Zacznijmy od łatwego pytania – obecnie używamy 11% całej powierzchni lądowej Ziemi na rolnictwo (1,5 miliarda ha z 13,4 miliardów). Jaką część pozostałych 89% można użyć dla rolnictwa? Odpowiedź brzmi – to zależy od twojej definicji ziemi nadającej się pod uprawę. Możemy wziąć górną granicę oceny pozostałej ziemi nadającej się pod uprawę, a następnie wyjaśnić, dlaczego użycie tej ziemi jest problematyczne.


Po pierwsze, „ziemia nadająca się pod uprawę” jest kontinuum, a nie dychotomią. Pewne rodzaje ziemi mogą być używane tylko dla bardzo ograniczonej liczby potencjalnych upraw. Inna ziemia może znakomicie nadawać się pod wiele różnych upraw. Nie będziemy liczyli ziemi, która nie nadaje się pod uprawę, choć teoretycznie może być używana przy podjęciu skrajnych kroków. Można uprawiać zboże na pustyni, jeśli sprowadzasz całą potrzebną do tego wodę.


Jeśli policzymy całą potencjalnie uprawną ziemię, ocenia się, że obecnie używamy 36% tej ziemi dla rolnictwa. To znaczy, że pozostaje 64% czyli 2,7 miliarda ha. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać zachęcająco, że mamy tak dużo dającej się uprawiać ziemi, jeszcze nieruszonej. Ta liczba jest jednak zwodnicza. Obejrzyjmy te 64%. Faktem jest, że już zabraliśmy najlepsze kąski. Już używamy najlepszej ziemi rolniczej dla rolnictwa. To, co pozostaje, jest na niskim końcu kontinuum nadawania się pod uprawy. Jeśli, na przykład, ziemię można użyć wyłącznie na gaje oliwne, to jest uznana za nadającą się pod uprawę w powyższej kalkulacji.


Ponadto, lasy pokrywają co najmniej 45%, chronione obszary (takie jak moczary) 12%, a ludzkie osiedla 3%, co razem daje 60%. Jasne więc, jeśli wliczasz wycięcie lasów deszczowych, to jeszcze jest wiele ziemi nadającej się pod uprawę. Jeśli wykluczysz lasy, obszary chronione i zasiedlone przez ludzi, pozostaje 34% ziemi nadającej się pod uprawy rolne. To znaczy, że używamy obecnie nieco ponad połowę całej takiej ziemi. Ale, jak mówiłem, używamy lepszą połowę. Wiele z pozostałej połowy może nawet nie mieć praktycznego użytku, choć teoretycznie nadaje się pod uprawę.


Około 90% nieużywanej ziemi nadającej się pod uprawę jest w subsaharyjskiej Afryce i w Ameryce Łacińskiej. Jest jej bardzo mało w Azji i, praktycznie rzecz biorąc, w ogóle nie ma jej w Europie i w Ameryce Północnej. Wiele ziemi nadającej się pod uprawę w Ameryce Łacińskiej to obszary zalesione. Zasadniczo więc, kiedy mówimy o nieużywanej ziemi nadającej się pod uprawę, mówimy głównie o subsaharyjskiej Afryce. Także tutaj wiele tej ziemi może technicznie nadawać się pod uprawę (jeśli chcesz sadzić gaje oliwne), ale nie praktycznie.


Wszystko to pokazuje dlaczego są ludzie, którzy twierdzą, że mamy zaledwie 3% ziemi nadającej się pod uprawę, na którą możemy rozszerzyć rolnictwo, co oznacza, że właściwie używamy całej ziemi uprawnej, jakiej praktycznie możemy bez ekspansji na lasy, obszary chronione i zasiedlone. Oczywiście, te oszacowania różnią się, ponieważ jest tam wiele założeń i konieczności oceny przy dokonywaniu kalkulacji. Gdzie stawiasz granicę ”praktyczności”?


Niemal z pewnością będziemy musieli rozszerzyć używanie ziemi nadającej się pod uprawę w Afryce subsaharyjskiej, w miarę rozwoju tej części świata. Dla reszty świata nie jest to realna strategia. Jest znacznie bardziej pożądane podniesienie wydajności i zrównoważenia    upraw na ziemi już używanej. Właściwie ideałem byłoby, gdybyśmy mogli zmniejszyć procent ziemi używanej dla rolnictwa i oddać jej część na powrót naturalnych ekosystemów. To jest także skomplikowana sprawa – to nie jest tak proste, jak pozostawienie farm odłogiem, ale niewątpliwie pozwolenie na rozszerzenie się obszarów dla motyli i innych zagrożonych stworzeń, które nasze rolnictwo wypchnęło z ich ekosystemów, byłoby miłe


Farmerzy chcą być wydajni i mieć zrównoważone rolnictwo. To jest dla nich najlepsze. Zbiegają się tu interesy wszystkich. Nikomu nie służą marne praktyki rolnicze. Jest jednak kilka rzeczy, które ograniczają optymalne praktyki rolnicze. Jedną z nich jest dostępność  technologii. Jest to główny ograniczający czynnik w rozwijającym się świecie. Inną jest po prostu edukacja – zaprowadzanie najlepszych praktyk tak szybko, jak to możliwe. W każdym zawodzie jest poślizg między naukową publikacją a rozpowszechnieniem się praktyki. W mojej dziedzinie, w medycynie, może to trwać lata. Nie wiem, jak to jest w rolnictwie, ale prawdopodobnie dałoby się tam coś ulepszyć.


Największa jednak przeszkoda dla najlepszych praktyk rolnych jest również jedną z najtrudniejszych do przeskoczenia – ideologia. Głównie mówię o rolnictwie organicznym. Nie wszystkie rolnicze praktyki organiczne są złe. Nacisk na zrównoważenie jest w rzeczywistości dobry. Problem polega na tym, że „organiczne” rolnictwo jest sztucznym konstruktem opartym na prostackiej ideologii – jest to apel do natury na sterydach. Zamiast posługiwać się metodami, dla których istnieją dowody, że są najlepsze dla produkcji, jakości końcowego produktu i dla środowiska, rolnictwo organiczne używa dość arbitralnej listy metod, które brzmią „naturalnie”, zakazując jednocześnie wszystkiego, co pachnie zbyt nowocześnie i technologicznie.


To jest zasadniczo cała podstawa ich niechęci do GMO – genetycznie modyfikowanych organizmów. Używają ideologii do demonizowania swojej konkurencji i wzniesienia aureoli zdrowotnej wokół ich organicznej żywności.


Wyniki niedawnego badania niemieckiego pokazują, że przy diecie organicznej używa się o 40% więcej ziemi niż przy diecie konwencjonalnej. Oszacowania użycia ziemi różnią się zależnie od uprawy, ale ostrożnie licząc, rolnictwo organiczne używa o około 20% więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. Według wielu różnych oszacowań, po prostu nie mamy ziemi niezbędnej do wykarmienia świata organicznymi metodami rolniczymi. Proszę pamiętać – pozostała ziemia nadająca się pod uprawę, która nie jest zalesiona itd., jest mniej odpowiednia dla rolnictwa niż ziemia obecnie używana, a więc wybór upraw byłby węższy i produkcja niższa. Tego nie da się pogodzić.


Ponadto, w miarę postępów technologii GMO, luka w wydajności między rolnictwem organicznym i konwencjonalnym będzie rosła. A jeśli uda nam się wytworzyć pszenicę lub kukurydzę, które potrafią ściągać potrzebny im azot z powietrza?  To radyklanie zredukowałoby potrzebę nawozów. Badacze pracują na podniesieniem skuteczności fotosyntezy, co mogłoby podnieść plony o około 20%. Cechy, które redukują psucie się, redukują również marnowanie produktów, podnosząc wydajność systemu żywnościowego.


Użycie ziemi jest największym czynnikiem we wpływie rolnictwa na środowisko, więc metody, przy których niezbędne jest używanie większych areałów, mają najbardziej negatywny wpływ. Tak więc organiczne rolnictwo jest szkodliwe dla środowiska i nie jest zrównoważone przy rosnącej populacji. A nie chcę nawet zaczynać wywodu na temat obiegu azotu w przyrodzie. A jeśli rzeczywiście chcecie się zaniepokoić – jakie skutki będzie miało globalne ocieplenie na ilość dostępnej ziemi uprawnej?


Podobnie jak wiele pozornie prostych pytań – ile jest ziemi nadającej się pod uprawę i ile jej używamy? – kiedy zaczynasz się zagłębiać, odpowiedź może być bardzo złożona. Nawet jednak przy wachlarzu potencjalnych odpowiedzi wydaje się jasne, że używamy większość ziemi nadającej się dla rolnictwa.


How Much Arable Land Is There?

7 sierpnia 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1470 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01
Dlaczego środowiskowcy stanowią większą przeszkodę dla skutecznej polityki klimatycznej niż negacjoniści?   Boudry   2022-02-21
O figach i osach   Júnior   2022-02-18
Pień liczący 40 tysięcy lat przekazany Maorysom zamiast nauce   Coyne   2022-02-14
Propaganda anty-GMO obraża drobnych farmerów w Afryce i w Azji   Gakpo   2022-02-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk