Prawda

Piątek, 19 kwietnia 2024 - 17:43

« Poprzedni Następny »


Dieta mieszana misiów i innych


Athayde Tonhasca Júnior 2022-07-14

Ryc. 1. Samica niedźwiedzia grizzly i jej dwa młode żerują na dzikich jagodach © AlbertHerring, Wikimedia Commons.
Ryc. 1. Samica niedźwiedzia grizzly i jej dwa młode żerują na dzikich jagodach © AlbertHerring, Wikimedia Commons.

Jak każdy miłośnik Misia Yogi & Boo Boo wie, jedzenie jest głównym zajęciem niedźwiedzi brunatnych (Ursus arctos). Aby przetrwać zimę, muszą gromadzić kalorie, więc większość czasu spędzają na poszukiwaniu czegoś do jedzenia. Nadaje się niemal wszystko, co ma wartość odżywczą: rośliny kwitnące, trawy, korzenie, bulwy, jagody, owady, małe gryzonie, padlina, lub ludzkie odpadki. Dla podgatunku niedźwiedzia grizzly (Ursus arctos horribilis) znalezienie pożywienia w zimnych, surowych obszarach górskich amerykańskich stanów Montana i Wyoming może być szczególnie trudne. Ale te niedźwiedzie mogą liczyć na jedną obfitą i pożywną pozycję w menu: ćmy młyńskie (Euxoa auxiliaris).

Ta ćma rozmnaża się na otwartych łąkach i polach uprawnych w zachodnich Stanach Zjednoczonych. Dorosłe osobniki migrują latem na wyższe wzniesienia, gdzie nocą żywią się nektarem, a w ciągu dnia gromadzą się pod skałami. Te skupiska ciem są łatwym posiłkiem dla niedźwiedzia grizzly, który może pożreć 40 000 ciem dziennie. Posiłek z ciem, ile by ich nie było, może wydawać się niewystarczający dla stworzenia o wadze od 180 do 360 kg (samce). Dopóki nie dowiadujemy się, że ćmy te są najtłustszymi zwierzętami pod słońcem: aż 72% ich masy ciała to tłuszcz (płetwal błękitny plasuje się daleko w tyle z 35% tłuszczu). Ćmy potrzebują takiej ilości tłuszczu jako źródła energii do swoich lotów migracyjnych, podczas których mogą pokonywać 100 km dziennie. Niedźwiedzie grizzly bardzo cenią te latające kąski tłuszczu, które mają średnią zawartość energii 7,0 kcal/g suchej masy: to więcej niż mogą zaoferować jagody (4,5), wiewiórki ziemne (5,3), pstrągi (5,7) czy orzeszki pinii (6,5). Zobacz zdjęcia niedźwiedzi szukających ciem wśród skał w artykule Bear Butter (na równą wagę zawartość energii brutto ćmy i masła są takie same).


Ryc. 2. Ćma młyńska: tłusty posiłek, który zawstydzi każdą frytkarnię © Robert Webster , Wikimedia Commons.



Ryc. 3. Zaokrąglony i zadowolony klient © Katmai National Park and Preserve.



Niedźwiedzie grizzly to tylko niewielka mniejszość zwierząt żywiących się owadami. Nietoperze owadożerne spożywają co noc 30–100% swojej masy ciała. Sikory (Parus major i P. caeruleus) dostarczają swoim pisklętom setki gąsienic dziennie, z szybkością sięgającą prawie jednej na minutę podczas szczytowego zapotrzebowania. Większość ptaków jest owadożerna lub zjada owady i inne stawonogi i są żarłoczne: na całym świecie ptaki zjadają około 400 milionów ton biomasy zdobyczy rocznie. Ta zadziwiająca liczba odpowiada rocznemu zużyciu energii w mieście wielkości Nowego Jorku. To nie tylko ptaki i nietoperze: inne ssaki, żaby i jaszczurki żywią się różnymi owadami i pająkami.


Kiedy mówimy o bioróżnorodności, zwykle myślimy o różnorodności gatunków, ich rozmieszczeniu i interakcjach. Ale liczba osobników jest również ważna, ponieważ wielkość populacji dyktuje jej produktywność i określa, czy dany gatunek ma to, czego potrzeba, aby wpłynąć na usługi ekologiczne, takie jak obieg składników odżywczych, regulacja przeciwpowodziowa, oczyszczanie wody i zapylanie. Ale proste liczenie życia na Ziemi daje nam wypaczony obraz względnego znaczenia gatunków — z oczywistego powodu, ponieważ rozmiary są ogromnie zróżnicowane: wiele małych organizmów ma znacznie mniejszy wpływ niż większe organizmy, których jest mniej. Dla bardziej użytecznego porównania, życie można określić ilościowo jako biomasę. To jest dokładnie to, co zrobili Bar-On i inni (PNAS 115: 6506-6511, 2018): zebrali setki badań w celu oszacowania ilości węgla – elementu budulcowego życia i zastępczego dla biomasy – produkowanego przez każdą z głównych grup taksonomicznych.


Nic dziwnego, że na pierwszym miejscu znalazły się rośliny, które stanowią ponad 81% całej biomasy planety. Nic dziwnego, że bakterie znalazły się na drugim miejscu z ~13%. Zwierzęta stanowią zaledwie 3,6%. Rośliny rządzą Ziemią, ale stawonogi (głównie owady, pająki i skorupiaki) dominują w życiu zwierząt. Rzuć okiem na poniższy rysunek. Jeśli weźmie się razem każdego człowieka, słonia, wieloryba, krowę, ptaka i każde inne zwierzę domowe, dzikiego ptaka czy ssaka na naszej planecie, nie wystarczy to by przebić ziemskich stawonogów. Te liczby pomagają nam spojrzeć na nasze znaczenie z właściwej perspektywy.


Rys. 4. Szacowana względna biomasa niektórych taksonów zwierząt. Dane z Bar-On i in., 2018. PNAS 115: 6506-6511 https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1711842115 .



Nie mamy danych dotyczących owadów, a tym bardziej ciem. Jednak biorąc pod uwagę ich bogactwo gatunkowe, liczebność i stosunkowo duże rozmiary, rozsądne jest założenie, że utrzymanie niektórych grizzly w amerykańskich górach to tylko niewielka część ich wkładu w funkcjonowanie ekosystemów na całym świecie.


Kiedy umiera gruby niedźwiedź, staje się źródłem energii i składników odżywczych dla innych stworzeń, które konsumują jego świeże resztki (gatunki nekrofagiczne) i rozkładające się resztki (gatunki saprofagiczne). Rozkładając materię organiczną i przetwarzając składniki odżywcze, te „rozkładacze” podtrzymują ekosystemy; sukcesja roślin, regeneracja siedlisk i każdy inny naturalny proces zależy od cyklu życia i śmierci.


Niektóre gatunki ptaków, much i chrząszczy są głównymi trupojadami w gotowości, aby przygotować posiłek z niedawno zmarłego zwierzęcia. Ale w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej ten klub wyspecjalizowanych smakoszy ma kilku niezwykłych członków: pszczoły sępowe Trigona hypogeaT. crassipes i T. necrophages.


Ryc. 5. Pszczoła Trigona © José Reynaldo da Fonseca, Wikimedia Commons.

 



Te bezżądłe pszczoły nie zbierają pyłku z kwiatów, jak większość ich krewnych. Zamiast tego spożywają mięso martwych ptaków, małp, jaszczurek, węży i ryb. Pszczoły sępowe mają duże, spiczaste zęby, których używają do włamywania się do tuszy przez oczy, podobnie jak robią to robaki. Odcinają kawałki mięsa od zwłok i przechowują je w ciałach. Z powrotem w swoich gniazdach pszczoły zwracają mięso i mieszają je z miodem. Po około dwóch tygodniach mieszanka zamienia się w pastę bogatą w wolne aminokwasy, białka i cukry. Tą pożywną papką karmią następnie larwy pszczół. Można tu oglądać pszczoły sępowe przy obiedzie.


Ryc. 6. Pszczoły sepowe zwabione do przynęty z kurczaka © Rachael Bonoan, Tufts Pollinator Initiative.



Pszczoły sępowe są dość wydajne: gdy wędrująca pszczoła znajduje zwłoki, układa ślad feromonów, aby zwabić swoje koleżanki z gniazda. Po zebraniu się banda może skonsumować całą tuszę w dzień lub dwa. I są dobre w obronie swojej zdobyczy: potencjalni konkurenci, tacy jak muchy plujki, trzymają się na dystans, nie mogąc dorównać silnym zębom pszczół.


Nekrofagiczne pszczoły mogą brzmieć dziwacznie, ale ten nawyk żywieniowy ma swoje wyjaśnienie. Pszczoły wyewoluowały z mięsożernych os polujących w połowie kredy, więc pszczoły można postrzegać jako osy, które stały się wegetarianami. Jedzenie mięsa to nic innego jak powrót do stylu życia przodków. Ale dlaczego miałyby to zrobić? Mięso jest bogatszym źródłem białka niż pyłek, o ile konsument jest w stanie je strawić. A pszczoły sępowe mają to, czego potrzeba: ich mikroby jelitowe są podobne do tych, które znajdują się w jelitach ptaków padlinożernych.


A jeśli myślicie, że mięsożerne pszczoły to tylko kolejna dziwaczna opowieść z egzotycznych, odległych miejsc, pomyślcie jeszcze raz. Pszczoły sępowe są obowiązkowymi trupojadami, co oznacza, że nie mają innego wyjścia niż wygrzebywanie padliny. Jednak wiele pszczół i innych owadów to fakultatywne trupojady: czasami otrzymują składniki odżywcze ze zwłok, aby uzupełnić swoją dietę. Do tych sporadycznych mięsożernych należą mezoamerykański trzmiel (Bombus ephippiatus) z Ameryki Środkowej i wszechobecny trzmiel ziemny (B. terrestris), który żywi się padliną. Trzmiel pospolity (B. impatiens) z USA i Kanady oraz pszczoła miodna (Apis mellifera) zostały przyłapane na karmieniu się płynami wydzielanymi z tusz wieprzowych. Inne wykwintne nieroślinne produkty spożywcze przyjmowane przez niektóre z tych pszczół to odchody ssaków, ludzki mocz i ptasie odchody.


Ryc. 7. Trzmiel mezoamerykański © Patylandavr, Wikimedia Commons (A) i trzmiel ziemny (B) Vera Buhl, Wikimedia Commons (B); dwa okazjonalne podgryzacze mięsa.

A.



B


Nie wiemy, dlaczego pszczoły czasami żywią się tymi nieroślinnymi substancjami; mogą być pozbawione białka lub innych składników odżywczych normalnie pobieranych z pyłku. Mogą też korzystać z alternatywnych, łatwo dostępnych źródeł. Niektóre motyle robią to cały czas i jest na to nazwa: kałuża błota. Wtedy gromadzą się na kałużach błota, łajna lub padliny, aby wysysać minerały i składniki odżywcze. Wegetarianie, którzy stają się mięsożercami, nie występują tylko wśród owadów: zające i jelenie mogą pożerać martwe ryby, króliki, szczątki ludzkie, a nawet żywe ptaki, zwłaszcza w miesiącach zimowych, kiedy brakuje minerałów w diecie.


Ryc. 8. Motyle w kałuży błota © Rahans, Wikimedia Commons.



Myśl o naszych ukochanych pszczołach pożerających kawałki trupów, kał i inne nieapetyczne substancje może być dla nas odpychająca, ale to antropocentryczny pogląd na naturę. Jeśli gatunek ma środki, aby je spożywać i trawić, nie ma powodu, aby unikać doskonałych źródeł energii i składników odżywczych. Rzeczy, które sprawiają, że skręcamy się z obrzydzenia, mogą mieć ogromny wpływ na przetrwanie i sukces niektórych gatunków.


Ryc. 9. Co Bum Bill Bee zje dzisiaj na obiad? © George Herriman’s Krazy Kat, 1928.



Reader’s wildlife narrative

Why Evolution Is True, 7 lipca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

* Athayde Tonhasca Júnior jest brytyjskim entomologiem.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk